Harç kullanılmadan bir araya getirilen 3D baskılı beton bloklardan oluşan kemerli, takviyesiz ve geometrisiyle mukavemet kazanan bir yaya köprüsü olan Striatus, “türünün ilk örneği” olarak tanımlanıyor. Köprü, beton için dijital, çevresel açıdan gelişmiş ve döngüsel tasarımla yeni bir dil oluşturuyor. “Azla daha fazlasını inşa etmek” için yeni bir dil öneren Striatus, yığma yapıların, 3D beton baskının ve çağdaş tasarımın birbirleriyle ilişkili özelliklerini optimize ediyor ve geleneksel beton yapılara bir alternatif sunuyor.
Mimarlar: Block Research Group, Zaha Hadid Architects
Alan: 50 m²
Yıl: 2021
Striatus, harç kullanılmadan bir araya getirilen 3D (3 boyutlu) yazdırılmış beton bloklardan oluşan kemerli bir yaya köprüsü. 2021’in kasım ayına kadar Venedik Mimarlık Bienali sırasında Giardini della Marinaressa’da sergilenen 16 x 12 metrelik köprü, usta inşaatçıların geleneksel tekniklerini gelişmiş hesaplamalı tasarım, mühendislik ve robotik üretim teknolojileriyle birleştiren türünün ilk örneği olarak tanımlanıyor.
3D baskı, köprü inşaatında daha az malzeme kullanılmasına olanak tanımış ve çelik takviye ile harç kullanılmasını gerektirmemiş. Striatus, eklemeli bir işlem kullanılarak, geleneksel köprülere çok benzeyen bir kemer oluşturan beton bloklarla inşa edilmiş. Yalnızca sıkıştırmaya dayalı yapı, kuvvetlerin zeminde birbirine bağlanan temellere iletilmesine izin veriyor. Kuru montajlı köprü, yalnızca geometrisinin özellikleriyle mukavemet kazanıyor.
3D baskılı beton, normal şekilde yatay olarak değil, basınç kuvvetlerinin akışına dik olacak şekilde belirli açılarda uygulanmış. Bu, bloklardaki basılı katmanların takviye veya son gerilime ihtiyaç duymadan birbirine bastırılmasını sağlıyor. 3D yazıcı için özel beton mürekkebi Holcim şirketi tarafından bu amaç için geliştirilmiş.
Hassas 3 boyutlu beton baskı yöntemi, geleneksel tonozlu inşaat prensiplerinin dijital beton üretimiyle birleştirilmesine olanak tanımış ve böylece atık üretmeden yalnızca yapısal olarak gerekli olan yerlerde malzeme kullanılmış.
Yüksek teknolojili bir yığma yapı olan ve tasarım, mühendislik, imalat ve inşaatı entegre eden Striatus, geleneksel disiplinler arası ilişkileri yeniden tanımlıyor. Blokların hassas üretimi, sürece dahil olan çeşitli alanlara özgü yazılım araç zincirleri arasında iyi tanımlanmış veri alışverişi ile mümkün olmuş. Bu ortak geliştirme yaklaşımı, Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat endüstrisinde iş birliği ve araştırmaya yönelik açık kaynaklı bir hesaplama çerçevesi olan ve birlikte çalışan projenin kilit oyuncuları arasında etkileşimi mümkün kılan COMPAS’ın kullanımıyla kolaylaştırılmış.
Kaynak tüketimi ve emisyonları oldukça az
Köprünün inşaatında kaynak tüketimi en aza indirilmiş ve inşaat atıklarını ortadan kaldıran yapısal geometri ve katmanlı üretim yoluyla emisyonlar azaltılmış. Geleneksel betonarme yapılardan farklı olarak Striatus, herhangi bir bağlayıcı ve yapıştırıcısı olmadığından ve kuru olarak monte edilebilecek şekilde tasarlandığından sökülüp başka yerlerde yeniden kullanılabiliyor. Füniküler tasarımı, 3DCP bloklarının kullanımları boyunca düşük stres yaşamasını sağlıyor ve bu da yapısal bütünlük kaybı yaşatmıyor.
Bileşenler basınç ve gerilim açısından ayrılarak dış bağlantılara kolayca erişilmesi ve bakımın yapılması sağlanmış; bu da tüm yapının daha uzun ömürlü olmasına katkı sunuyor. Farklı malzemelerin ayrılması ve ayrılabilir olması sağlanarak Striatus’un her bir bileşeni minimum enerji ve maliyetle kolayca geri dönüştürülebiliyor. 3D baskı aynı zamanda tek kullanımlık kalıplardan kaynaklanan israfı ve maliyeti de ortadan kaldırıyor. Ek olarak, Striatus’un içindeki basit mekanik bağlantılar kullanılmasıyla ayrılabilir ve elemanların ömrünün sonunda basit, düşük enerjili bir geri dönüşüm süreci sağlanıyor.
Verimsiz zemin döşemelerine bir alternatif öneriyor
Striatus, herhangi bir binadaki standart verimsiz zemin döşemelerine de bir alternatif öneriyor. Tipik betonarme düz döşeme plakalarıyla karşılaştırıldığında bu yeni döşeme sistemi, beton hacminin yalnızca yüzde 30’unu ve çelik miktarının yalnızca yüzde 10’unu kullanıyor. Füniküler yapıdaki çok düşük gerilimler aynı zamanda yüksek oranda geri dönüştürülmüş inşaat atığı içeren düşük karbonlu betonun kullanımına da olanak tanıyor. Prefabrik, kuru montajlı ve tamamen sökülüp tekrar kullanılabilen bu zemin sistemi, kullanım ömrü sonunda kolayca ve temiz bir şekilde geri dönüştürülebiliyor. Önümüzdeki 30 yıl içinde dünya çapında inşa edilecek tahmini 300 milyar metrekare taban alanı ve çoğu yüksek binanın ağırlığının yüzde 40’ından fazlasını oluşturan zeminler göz önüne alındığında Striatus’un gösterdiği ilke oldukça önem arz ediyor.
13 Ağustos 2024
Türkiye'nin en ESKİ, en BİLİNEN ve EN ÇOK ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 80 bini aşkın sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 900 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.