AkzoNobel’in Hollanda Gelişmiş Araştırma Merkezi, Kimyasal Yapı Taşları Konsorsiyumu (ARC CBBC) ile iş birliği içinde gerçekleştirdiği araştırmalar ile, boya ve astarlarda bir olasılıklar dünyasının kilidini açtı. Çığır açan inovasyon, aktif malzemelerin kontrollü olarak bırakılmasından yararlanan akıllı boya ya da astarın yaşam süresinde yeni fonksiyonellik ekleme becerisi gibi fütürist fonksiyonelliğin hayata geçirilmesinin önünü açabilecek reçineler üretmenin daha sürdürülebilir bir yolunun geliştirilmesini içeriyor.
Yeni işlemde, reçinelerin üretiminde geleneksel petrol tabanlı monomerler yerine biyolojik monomerler kullanılıyor. Sadece UV ışığı, oksijen ve yenilenebilir hammaddeler gerektiren, biokütleden tecrit edilen şeker türevlerinden türetilen monomerlerden yapılan reçineler ve astarlar için patent başvuruları yapıldı.
“İşbirliğine dayalı inovasyonun bir örneği olan bu çalışma sayesinde, astar teknolojisinde bir sonraki aşamaya geçmenin eşiğinde olduğumuza hiç şüphe yok,” diyen AkzoNobel Teknolojiden Sorumlu Başkanı Klaas Kruithof, “Müşterilerimiz için gerçekten heyecan verici bazı fonksiyonellikleri keşfetmemize ve geliştirmemize imkan verecek sürdürülebilir yapı taşlarını kullanarak, boya ve astarlarda yeni bir geleceğin önünü açıyoruz,” diye konuştu.
AkzoNobel halihazırda kendi reçinelerinin birçoğunu kendisi üretiyor, ancak işlemi daha sürdürülebilir hale getirmek amacıyla, şirketin ARC CBBC ile birlikte yürüttüğü araştırmaların çoğu, organik kimya profesörü ve Nobel Ödülü sahibi Ben Feringa ve Doktora öğrencisi George Hermens liderliğindeki bir ekip tarafından, Groningen Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor.
“ARC CBBC’nin de önemli bir hedefi olan, geleceğin sürdürülebilir kimyasını geliştirmek gibi bir meydan okuma karşısında, bu oyunun kurallarını değiştiren sonuçlardan son derece mutluyum” diye ekleyen Feringa, “Sürdürülebilir kimyasal bir işlem yardımıyla astarlar için biokütleden malzeme üretilebileceğini gösteriyorlar,” diye ekliyor.
2018 yılında hayata geçirilen araştırma projesi, halen nispeten erken bir aşamada ve monomerlerin daha etkili bir şekilde ve daha büyük bir ölçekte yapılabilmesi için optimizasyonu konusunda halen yapılacak daha çok iş bulunuyor. Tahminlere göre, ilk ürünlerin ortaya çıkması yaklaşık beş seneyi bulabilir.
Kruithof, “Halen teknolojinin kapsamını keşfetme anlamında gideceğimiz uzun bir yol var, ancak bunun ürünlerimizin geleceğini tanımlayacağı neredeyse kesin” diye devam ediyor: “2040 veya 2050 yılına kadar, reçine ürünümüzde sadece biyolojik monomerleri kullanıyor olabiliriz, bu da ürünlerimizin genel karbon ayak izini azaltmamıza yardımcı olacak.
Biokütle konusunda yapılan atılım, AkzoNobel’in sürdürülebilirlik konusunda benimsediği; “İnsan. Gezegen. Boya” yaklaşımı ile, sürdürülebilir çözümler arayışında kaydettiği ilerlemenin en son örneğini oluşturuyor. Yeni işlemin geliştirilmesinin ardındaki bilimsel çalışmaların detaylı bir açıklaması, Science Advances adlı dergide yayımlanan bir araştırma makalesinde de yer aldı.
20 Ocak 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.