Konut, iş ve yaşam merkezi olarak tasarlanan Valley (Vadi), Amsterdam’ın ofis ağırlıklı bir semtini daha “yaşanabilir” bir bölgeye çevirmiş...
Yer: Amsterdam, Hollanda
Proje tarihi: 2015 - 2022
Program: Karma kullanım, 75 bin m2
Mimar: MVRDV
Bina sahibi: RJB Şirketler Grubu
Müşteri: EDGE
Müteahhit: G&S Bouw BVBoele & Van Eesteren BV
Fotoğraf: Ossip van Duivenbode, Marcel Steinbach
Dramatik, jeolojiden ilham alan, bitkilerle kaplı 67, 81 ve 100 metrelik üç kulesi ve muhteşem konsollu daireleriyle dikkat çeken Valley / Vadi, Amsterdam’ın Zuidas semtinde yer alıyor. 2021 yılında Emporis Gökdelen Ödülleri’nde dünyanın en iyi “yeni” gökdeleni seçilen yapı, birkaç yönden farklılaşıyor. İlk olarak ofisleri, mağazaları, yemekhaneleri, kültürel tesisleri ve daireleri tek bir komplekste birleştiriyor; ikincisi, Zuidas’ın başka yerlerindeki kapalı binalardan farklı olarak, dördüncü ve beşinci katlardaki kuleler arasında kıvrılan yeşil vadi, iki dış taş merdivenle herkesin erişimine açık.
Geliştirici EDGE için tasarlanan Valley, Amsterdam’ın pek de misafirperver olmayan ofis semtine yeşil ve insani özellikler getiriyor. Peyzaj mimarı Piet Oudolf tarafından tasarlanan binanın geniş bitki örtüsü, yaklaşık 13 bin 500 genç bitki, çalı ve ağaca ev sahipliği yapıyor. Bunlar önümüzdeki yıllarda olgunlaştıkça Valley’e giderek daha yeşil bir görünüm kazandıracak.
Bina, çok yüzlü bir yapıya sahip. Dış kenarlarında, ticaret bölgesinin içeriğine uyan düz aynalı camdan bir kabuk bulunuyor. Bu kabuğun içinde, daha davetkar bir doğal görünüme sahip doğal taş ve yeşilliklerle dolu sarp kaya yüzlerini ortaya çıkaran bir görüntü mevcut. Ayrıca üç kuleli kompleksin çeşitli bölümleri, şehrin nefes kesen manzaralarını sunuyor.
Binanın yerleşim planı sakinlerin, çalışanların ve ziyaretçilerin karışımına göre uyarlanmış. Üç katlı yeraltı otoparkının üstünde ofisler, alt yedi katta yer alırken, daireler sekizinci kat ve üzerinde yer alıyor. Sokak seviyesinden merkezi vadiye zikzaklar çizen halka açık patikadan, Sapiens Laboratuvarı’nın bulunduğu birinci katta kapalı bir cadde oluşturan atriyuma kadar binanın çoğu halka açık.
Valley’in tasarımı ve inşası tamamen özel; ve yüzlerce tasarımcının, mühendisin, inşaatçının, danışmanın ve müşterinin ortak çalışmasını gerektirmiş. MVRDV’nin teknoloji uzmanları, binayı mükemmelleştirmek için her dairenin yeterli ışık ve manzaraya sahip olmasını sağlayan bir araçtan, binanın cephelerini süsleyen farklı boyutlarda 40 binden fazla taş karonun görünüşte rastgele desenini mümkün kılan bir programa kadar bir dizi özel dijital araç yaratmış. 200 dairenin her biri benzersiz bir kat planına sahip.
Rüzgar, güneş ışığı, sıcaklık ve bakım gibi faktörler hesaba katılarak binadaki her konum için doğru bitkileri seçme amaçlı bir matris geliştirilmiş. Örneğin, ağaçlar büyük ölçüde alt katlarda bulunurken, en üst katlar çoğunlukla küçük bitkileri barındırıyor. Toplamda 271’den fazla genç ağaç ve çalı ve yaklaşık 13 bin 500 daha küçük bitki, 220 farklı bitki türünü temsil eden doğaltaş saksılarda yer alıyor. Otomatik sulama sistemi ile bakımı yapılan teraslardaki ağaç ve bitkiler, Vadi’de yaşayan ve çalışan insanların refahını olumlu yönde etkiliyor.
Valley, sürdürülebilirlik, teknoloji ve sağlık anlamında da hassasiyetlere sahip bir yapı. Binanın enerji performansı, yerel düzenlemelerin gerektirdiğinden yüzde 30 daha iyi. Ticari alanlar için BREEAM-NL Mükemmel sertifikası sahibi. IP tabanlı Bina Otomasyon Sistemleri ve gerçek kullanımı izlemeye bağlı çeşitli sensörler dahil olmak üzere en son akıllı teknolojiler ofis alanlarına entegre edilmiş.
400. SAYI ZENGİN İÇERİĞİYLE E-DERGİ OLARAK DA YAYINDA... TIKLAYIN
2 Ağustos 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.