Dünya genelinde artan enerji tüketimi ve iklim değişikliği etkileri, inşaat sektöründe sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Binaların küresel enerji tüketimindeki yüzde 40'lık payı ise sektörün dönüşümünü kritik bir zorunluluk olarak ön plana çıkarıyor. Bu kapsamda yeşil cephe sistemleri gibi yenilikçi yaklaşımların şehirlerin geleceği adına önemli olduğunun altını çizen İzotim Kurucusu ve Ceo’su Salim Ünal, “Artan nüfus ve kentleşme ile beraber sürdürülebilir yapı çözümlerine yönelmek sadece çevresel bir gereklilik değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir zorunluluktur” dedi.
Dünya genelinde şehirler büyüyor ve binaların sayısı hızla artıyor. Birleşmiş Milletler'in öngörülerine göre, küresel nüfusun hızla artması ve kentsel alanlara yönelmesi, mevcut yapı stokunun 2050 yılına kadar iki katına çıkacağı anlamına geliyor. Bu büyüme, dikey yapılaşmayı zorunlu kılarken, sürdürülebilir çözümlere olan ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Paris Anlaşması'nda belirlenen hedefler doğrultusunda, birçok ülke 2050 yılına kadar yüzde yüz 100 net sıfır karbonlu binalar ve şehirler oluşturmayı amaçlıyor. Bu vizyonun hayata geçirilmesinde, inşaat sektöründe enerji verimliliğini artıran ve çevresel etkiyi azaltan yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi büyük önem taşıyor.
Türkiye de bu hedefe ulaşmak için önemli bir adım attı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), binaların daha az enerji harcaması ve ısı kaybını önlemesi için hazırlanan "TS 825-Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardını yeniledi. Bu yeni kurallar, 1 Nisan itibarıyla geçerli oldu. Artık yeni yapılacak binalar hem ısınma hem de soğutmaya göre tasarlanacak. Böylece enerji kullanımında yüzde 25 oranında bir azalma bekleniyor.
“Bina Cepheleri Sürdürülebilir Olmalı”
Sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için binaların enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmamız gerektiğinin önemine dikkat çeken İzotim Kurucusu ve Ceo’su Salim Ünal, “Unutmamalıyız ki bir binanın cephesi sadece bir giysi değil, aynı zamanda onun enerji tüketimini çevresel etkisini ve uzun ömürlülüğünü doğrudan etkileyen akıllı bir katmandır. Sektör olarak; estetiği, fonksiyonelliği, enerji verimliliğini ve sürdürülebilirliği bir araya getiren yenilikçi cephe çözümleri sunarak daha yaşanabilir ve çevreye duyarlı yapılar inşa etmeliyiz. Cephe sistemleri, binalarımızın performansı ve çevresel etkisi üzerinde doğrudan söz sahibidir. Estetik ve fonksiyonellik elbette önemli ancak günümüzde cepheler, enerji verimliliği sürdürülebilirlik ve uzun ömür gibi hayati gereksinimleri de karşılamalıdır” dedi.
“Uzun Vadeli Bir Yatırım”
Doğru cephe sisteminin uzun vadeli bir yatırım olduğunu belirten Ünal, sözlerine şöyle devam etti: "Aslında, doğru cephe seçimi sadece bugünün estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda geleceğe yönelik akıllı bir finansal planlama anlamına gelir. Örneğin, güneş enerjili cephe sistemlerinin entegrasyonu, ilk yatırım maliyeti gerektirse de binaların kendi elektriğini üretmesini sağlayarak uzun vadede enerji maliyetlerini önemli ölçüde düşürür. Akıllı izolasyon sistemleri de benzer bir mantıkla çalışır. Dış hava koşullarına göre otomatik olarak yalıtım seviyesini ayarlayarak, ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiyi optimize eder. Bu sayede, enerji faturalarında sürekli bir azalma sağlanır ve binanın enerji verimliliği sınıfı yükselir. Dinamik aydınlatma kontrolü ise, gün ışığının etkin kullanımını sağlayarak ve gereksiz aydınlatmayı önleyerek elektrik tüketimini azaltır. Sensörler ve zamanlama sistemleri sayesinde, sadece ihtiyaç duyulan kadar ışık kullanılır bu da uzun vadede önemli enerji tasarrufu demektir. Bu teknolojilerin her biri ilk bakışta bir maliyet unsuru gibi görünse de aslında gelecekteki enerji harcamalarından elde edilecek tasarruflar sayesinde kendini amorti eden, hatta kar sağlayan birer yatırımdır.”
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
7 Mayıs 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.