• Künye & Abonelik
  • Hakkımızda
  • Bize Ulaşın
Şantiye Dergisi
PERI
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Teknik
  • Röportaj
  • Ürün & Sistem
  • Proje
  • Makale
  • Rapor

Bir AVM'de Dijital bir Dönüşümle Enerji Maliyetlerinden Milyonlarca Lira Tasarruf Edilebilir mi? Akasya AVM Örneği...

İstanbul'un önemli alışveriş merkezlerinden biri olan Akasya AVM, dijital dönüşüm adımlarıyla enerji maliyetlerini oldukça düşürdü ve Türkiye'nin en düşük enerji maliyetine sahip alışveriş merkezi oldu. Enerji takibi ve yönetimini uçtan uca elen alan dünyada ilk ve tek yapay zeka destekli, bulut tabanlı bir dijital enerji yönetim platformu (Apollo) sayesinde 6.706.333 TL maliyet avantajı elde edildi ve raporlama sürecinde yüzde 50 verimlilik artışı sağlandı. Yatırımın geri dönüşü (ROI) ise 26 gün olarak belirlendi. 

Akasya, 280 bin m² kullanılabilir alanı ve 280'in üzerinde markaya ev sahipliği yapan, Türkiye'nin önde gelen perakende komplekslerinden biri. AVM, dünya çapında prestijli Yeşil Bina değerlendirme sistemi BREEAM "Excellent" sertifikasına da sahip. Akasya ayrıca inovasyon ekosistemindeki katkıları ve sürdürülebilir gelecek vizyonuyla sektöründe referans gösterilen bir kurum.

Resim Başlığı

Akasya AVM, Apollo ile iş birliğine girmeden önce enerji yönetiminde karşılaştığı iki temel sorunla mücadele ediyordu.
1) Enerji İzleme Sistemlerinde Maliyet Optimizasyonu

Alışveriş merkezleri gibi yüksek enerji tüketimi olan tesislerde, enerji izleme sistemleri genellikle yüksek yatırım maliyetleri ve insan kaynağı açısından yoğun operasyon süreçleri gerektiriyor.  Akasya yönetimi, anlık enerji izleme ihtiyacını karşılayacak, etkin ve verimli bir çözüm arayışındaydı.

2) Analitik Kapasite ve Uzman Kaynak İhtiyacı
Enerji maliyetlerinin etkin yönetimi, kapsamlı veri analizi ve sektörel uzmanlık gerektiriyor. Kurum, bu analitik kapasiteyi dış kaynak olarak temin etmeyi stratejik bir öncelik olarak belirledi.

Kurumsal Enerji Yönetimi Zorlukları
Enerji Maliyeti Optimizasyon Gereksinimleri

Fatura Doğrulama Süreci:
Elektrik faturalarının doğruluğunun sistematik ve otonom kontrolü
Optimum Tarife Seçimi:
Tüketim profiline uygun tarife yapısının analitik sürekli olarak belirlenmesi
Maliyet Cezalarının Önlenmesi
: Güç aşımı ve reaktif enerji gibi cezai durumlardan doğan ek maliyet kalemlerinin proaktif yönetimi
Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu:
GES (Güneş Enerjisi Sistemleri) mahsuplaşma süreçlerinin optimizasyonu
Operasyonel Planlama:
Enerji maliyetlerinin düşük olduğu zaman dilimlerinde kritik operasyonların planlanması
Sektörel Kıyaslama:
Enerji yoğunluğunun sektöre göre en iyi örnekleri ve uygulamaları ile sürekli karşılaştırmalı analizi.

Bu süreçlerin etkin yönetimi, enerji sistemleri konusunda kapsamlı uzmanlık gerektiriyor. 

Resim Başlığı

Resim Başlığı

Fatura Yönetim Süreçlerindeki Kompleks Yapı
Elektrik faturalarının hesaplanması, tesisin 30 günlük saatlik tüketim verileriyle PTF (Piyasa Takas Fiyatı) çarpımı ve nihai AOPTF (Ağırlıklı Ortalama PTF) değerinin hesaplanmasını gerektiriyor. Bu hesaplamalara ön ödemeli sistem değişkenleri ve YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) mahsuplaşma detayları da eklendiğinde süreç oldukça karmaşık bir hal alıyor. İş birliği öncesinde Akasya, bu verileri OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi), EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) ve EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.) gibi kurumlardan manuel olarak toplayarak işliyordu. 

Tarife Optimizasyonu Karmaşıklığı
Alışveriş merkezleri için Tarife yönetimi, doğru ve dinamik bir şekilde yapıldığında yüzde 20'ye varan maliyet avantajı sağlayabiliyor. Bununla birlikte; "Sözleşme gücü üstünde bir talep gerçekleşirse sağlanabilecek avantaj dezavantaja dönüşebiliyor" ve "Optimal tarife yönetimi, saatlik bazda demand takibi ve detaylı analizler gerektiriyor".

Uygulanan Kurumsal Çözüm Stratejisi
Dijital Dönüşüm Adımları: 
Apollo'nun Türkiye'deki tüm elektrik dağıtım şirketleri (EDAŞ) ile entegre yapısı sayesinde Akasya’nın anlık enerji izleme sistemleri kısa sürede devreye alındı. Bu entegrasyonlar, ek yatırım maliyeti olmaksızın saatlik tüketim verilerine erişimi sağladı ve fatura hesaplama süreçlerinde verimlilik artışı elde edildi.

Firmanın Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), EPDK ve OSOS entegrasyonları ile otomatik fatura hesaplama yeteneği hayata geçirildi. Türkiye'nin ilk otomatik fatura hesaplama ve doğrulama platformu olarak Apollo, geçmiş dönem, gerçek zamanlı ve tahminleme bazlı analizleri şeffaf bir arayüzle sunarak enerji yönetiminde kurumsal yetkinlik ve etkinlik sağladı. Apollo'nun Finwise analitik modülü ile gerçekleştirilen enerji maliyet kıyaslamaları sonucunda, Akasya’nın mevcut enerji maliyet parametreleri belirlenerek optimizasyon alanları tespit edildi.

Operasyonel Optimizasyon Uygulamaları
Demand Analizi
: Apollo Intelligence, Akasya’nın geçmiş dönem saatlik demand verilerini analiz ederek, demand analizi gerçekleşti. Örneğin, soğutma gruplarının sabah saatlerinde eş zamanlı devreye girmesiyle oluşan yüksek demand profili, analizler ile tespit edildi ve optimizasyon önerileri geliştirildi. Soğutma gruplarının çalışma döngüleri 15 dakikalık aralıklarla yeniden düzenlenerek talep profili yüzde 20 oranında düşürüldü ve tarife yönetimi ile maksimum fayda sağlandı.
Demand Tahmini:
Tesis ziyaretçi giriş verileri ile demand arasındaki korelasyon, yapay zekâ algoritmaları kullanılarak modellendi.
Optimizasyon:
Apollo yapay zeka destekli modelleriyle, hangi dönemlerde hangi sözleşme gücü parametreleri ile tarife yapılarının değiştirilmesi gerektiğini belirleyerek, Akasya’ya 5.719.464,50 TL tutarında maliyet avantajı sağladr.

Süreç Mükemmelleştirme Uygulamaları
Firma, Akasya’nın operasyonel faaliyetlerinin enerji maliyetlerinin düşük olduğu zaman dilimlerine kaydırılması konusunda stratejik öneriler sundu. Ayrıca, periyodik bakım süreçlerinin enerji maliyetlerinin yüksek olduğu zaman dilimlerine planlanması ile verimlilik artışı sağlanmasına katkı sundu. Bu optimizasyon çalışmaları sonucunda ek 986.874 TL tutarında maliyet avantajı elde edildi. Bu kapsamlı optimizasyon projeleri neticesinde Akasya, sektördeki en düşük birim enerji maliyetine sahip tesis konumuna ulaştı.

Sonuçlar
- 6.706.333 TL tutarında toplam maliyet avantajı sağlandı.
- Sıfır yatırım maliyeti ile enerji yönetiminde dijital dönüşüm tamamlandı.
- Akasya için Apollo yatırımı yalnızca 26 gün içerisinde geri kazanıldı, yılın kalan bölümünün tamamında karlılık başlığında izlendi.
- Teknik operasyonlarda %30 verimlilik artışı sağlandı.
- Türkiye'nin en düşük enerji maliyetine sahip alışveriş merkezi konumuna ulaşıldı.
- Kurumsal raporlama süreçlerinde %50 verimlilik artışı elde edildi.

Akyaşam Yönetim Hizmetleri Teknik Grup Müdürü Ercan Sever: "Maliyet optimizasyonunu anlık izleyebiliyoruz"
“Apollo’nun yönetici özet ekranları sayesinde tüm maliyet optimizasyonumuzu anlık ve şeffaf bir şekilde takip edebiliyoruz. Bu sayede enerji alanında da süreçlerimize şeffaf ve sürdürülebilir iş modellerini başarıyla entegre ettik.”

Teknik Müdür Yardımcısı Ali Aydın: "Enerj verimliliğinde fark yaratmaya devam ediyoruz"
“Teknik operasyonlarımızı yapay zekâ desteğiyle optimize ederek, raporlama süreçlerini %50 hızlandırdık. Bu sayede operasyonel verimliliğimizi artırarak enerji verimliliği ve karbon projelerinde fark yaratmaya devam ediyoruz.”

Resim Başlığı

Resim Başlığı

Resim Başlığı

ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
23 Haziran 2025


Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®... 
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...

Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır... 
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...

BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR... 

İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...

Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor. 

Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın... 

Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.

ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz. 

 E Dergi
 E Dergi
 E Dergi
  • AJANDA
  • 10 Soruda Yangınla Mücadelede Köpük Sistemleri ve Testleri

    26 Haziran Temmuz 2025 / 14.00

  • 10 Soruda "İskele ve Kalıp Sistemleri"

    4 Temmuz 2025 / 11.00

  • 10 Soruda "Veri Merkezlerinin Tasarımı ve İnşası"

    23 Haziran 2025 / 17.00

  • 10 Soruda “Yapı Malzemesi Üreticilerinin Yaşadığı Sorunlar ve Olası Çözüm Yolları"

    19 Haziran 2025 / 10.30

  • 10 Soruda Kullanım Halindeki Yapılarda Yangın Risk Analizi

    24 Nisan 2025 / 10.30

BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN

Şantiye Dergisi

HAKKIMIZDA

İNŞAAT sektörünün buluşma noktası ŞANTİYE®, “GÜVEN”i temsil eden “BASILI BİR YAYIN” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla yapı sektörünün en önemli iletişim platformlarından ve veri kaynaklarından biri olmaya DİJİTAL ORTAMLARDA DA devam ediyor... 1988'den bu yana basılı yayıncılıkta olduğu gibi...

KURUMSAL

  • Hakkımızda
  • Künye & Abonelik
  • Kişisel Veriler Aydınlatma Metni

KATEGORİLER

  • Haberler
  • Teknik
  • Röportaj
  • Ürün & Sistem
  • Proje
  • Makale
  • Rapor
  • Güncel
  • Ajanda

© 2024 santiye.com.tr - Tüm hakları saklıdır.

  • Anasayfa
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım Koşulları
  • İletişim
  • Kişisel Veriler Aydınlatma Metni