Herhangi bir betonarme yapı donatısına sızan su, donma-çözünme çevrimi ile kimyasal tepkimelere girerek korozyona ve donatının özelliğini yitirmesine, dolayısıyla yapının dayanım gücünün düşmesine neden olur...
YAZAN: Nur Çakı, BTM Ar-Ge Müdürü
Ülkemiz nüfusunun yüzde 95’inin çeşitli derecelerde deprem kuşağında yerleşik olduğu bir gerçek. Yapı stoğumuzun çoğunu ise betonarme yapılar oluşturmakta. Herhangi bir betonarme yapı donatısına sızan su, donma-çözünme çevrimi ile, kimyasal tepkimelere girerek korozyona ve donatının özelliğini yitirmesine, dolayısıyla yapının dayanım gücünün düşmesine neden olmakta. Bina sağlamlığının insan hayatı için önemi göz önünde bulundurulduğunda, binanın su ile temas eden (çatı, temel, duvar, döşeme, banyo, mutfak gibi ıslak hacim) alanlarına etkin bir su yalıtım uygulaması yapılması önem arz etmektedir.
Su Yalıtım Malzemesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Uygun su yalıtım yöntemlerinin yanında, doğru kalite ve özellikteki yalıtım malzemesinin seçimi de ön plana çıkmaktadır.
Su yalıtım malzemeleri HDPE, LDPE, PVC, TPO, EPDM, bitümlü membran gibi serilerek uygulanan malzemeler ve çimento, akrilik, poliüretan, bitüm esaslı sürme malzemeler olmak üzere ikiye ayrılır. Burada önemli olan farklı nitelikteki yalıtım malzemelerinin her detay için önerilmemesi, kullanım amacına uygun teknik özelliklerdeki malzemelerin seçilmesidir.
Ürün seçiminde dikkat edilecek en önemli noktalar:
Ortamdaki su basıncı
Zemin yapısı
Yapıdan beklenen hareketler
Ürün üzerine gelecek olası yüklerdir.
Polimer Bitümlü Örtüler
İZODER’in yayınlamış olduğu, 2021 yılı Türkiye su yalıtım pazarı raporuna göre, 2021 yılında toplam 160 milyon m2 olan su yalıtım pazarının yüzde 63’ünü Polimer Bitümlü Örtü grubu oluşturmaktadır. Bu oran bize, ülkemizdeki su yalıtım uygulamalarının büyük çoğunluğunda Polimer Bitümlü Örtü grubundaki ürünlerin kullanıldığını göstermektedir.
Bitümlü Örtü Katkıları
Polimer Bitümlü örtüler, petrol türevi olarak elde edilen asfaltın ömrünü uzatmak için çeşitli katkılar ile modifiye edilip, cam tülü, polyester gibi bir taşıyıcının alt ve üst yüzeyini homojen olarak kaplamasıyla oluşan membranlardır.
Modifiye bitümde kullanılan üç katkı bitüme farklı özellik kazandırmaktadır:
APP, Atactic Polypropylene (plastomerik)
SBS, Styrene Butadiene Styrene (elastomerik)
APAO, Amorf poli-alfa-olefinler (elasto-termoplastik)
APP içeren bitümlü örtüler, plastik özellik kazanırken, SBS içeren örtüler elastik-kauçuk özelliği kazanmaktadır. Elastomerik bitümlü örtülerin yaşlanma direnci APP’li ürünlere göre daha yüksek olup, soğuk iklim performansına sahiptir. Plastomerik örtüler ise, yüksek akma sıcaklığı performansları nedeniyle sıcak iklim bölge performansına sahiptir. Bitüm ile güçlü bir uyuma sahip olan APAO katkılılar ise, bitümlü örtülere, yüksek sıcaklık direnci, düşük sıcaklık esnekliği ve termal yaşlanma direncini birarada bulunduran özellikler kazandırır.
Bitümlü örtülerde taşıyıcı katman olarak kullanılan, camtülü, cam dokuma veya polyester keçe, bina hareketleri ve karşılaştığı yükler karşısında çekme, kopma, uzama, statik yüklere direnç gibi mekanik özellikler kazandırmak amacıyla kullanılmaktadır.
Bitümlü Örtü ile İlgili Türk Standartları
Bitümlü su yalıtım örtülerinin kullanım alanları genel olarak binaların temel ve çatılarıdır (eğimli ve teras). Ülkemizde plastomerik ve elastomerik bitümlü örtülerin kullanım alanlarına ilişkin olarak 5 adet Türk Standardı bulunmaktadır.
Tablo1: Bitümlü Su yalıtım Örtüleri Genel kullanım alanları ve teknik şartnameler
Avrupa EN (European Norm) standartlarında büyük çoğunlukla üretici beyanı esas alınmakta olup, bu standartlar arasındaki en temel fark, ürünlerin maruz bırakılan hidrostatik basınçlara karşı dayanımıdır. Hidrostatik basınca karşı dayanım, TS EN 1928 – Su Geçirmezliği tayini metoduna göre ölçümlenir. Bu değer;
- Temellerde Min. 60 kpa
- Çatılarda Min. 10 kpa
- Sanat yapıları, göletler, su kanalları, yüzme havuzlarında min. 200 kpa olmalıdır.
Viyadüklerde ise, 1000 çevrimlik 500 kpa’a kadar anlık basınç uygulanan EN 14694 standardı geçerli olmaktadır.
Temellerde kullanılan bitümlü örtülerde kimyasal dayanım, yırtılma direnci, ek yeri dayanımı gibi ürün performansları ön planda iken, çatılarda kullanılan bitümlü örtülerde suni yaşlandırma ve sonrası düşük sıcaklıkta esneklik, akma mukavemeti, yırtılma, ek yeri dayanımı (tek kat uygulamalarda) önemli özellikler arasında yer almaktadır.
1 Mart 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.