Pandemiden sonra iş yapış şekillerinin değişmesi iş dünyasına yeni tanımlar kazandırdı. "Sessiz istifa"dan sonra sırada şimdi de "sessiz işten çıkarma" var.
İş dünyasında son yılların popüler konuları arasında "sessiz istifa" yer alırken, bu konulara bir de "sessiz işten çıkarma" tabiri eklendi. Sessiz işten çıkarma, yöneticinin çalışanın istifa etmesi için iş yerinde onu yok sayması ve onu elde tutmak için minimum çaba sarf etmesi olarak tanımlanıyor. Sessiz istifanın yönetici tarafındaki karşılığı da denilebilir.
Pandemi sonrasında iş dünyasının kazandığı yeni kavramlar arasında yer alan "sessiz işten çıkarma" hakkında insan kaynakları platformu Workindo Pazarlama Müdürü Duygu Dülger şunları söylüyor: “Sessiz işten çıkarma, tıpkı sessiz istifa gibi yapılması gerekenlerin en azını yaparak, çalışanı elde tutmaya devam etme anlamına geliyor. Ben bunun sessiz istifa akımından çok daha önce ortaya çıktığını düşünüyorum ve bence ilk sebep yöneticilerin çalışanlarla empati yapamıyor olması. Yönetici tarafından bakıldığında gerekenlerin minimum düzeyde de olsa yapılması yeterli görünüyor. Oysaki çalışanların çok farklı beklentileri olabiliyor..."
"Diğer yandan sessiz istifa akımının, sessiz işten çıkarmaları artırdığını söyleyebilirim. Sessiz istifalar sebebiyle kendilerini tam olarak göstermeyen çalışanlar buna maruz kalıyorlar. Yönetici tarafından bakıldığında ortalama görünen bir çalışan aslında çok yetenekli olabiliyor fakat bunu göstermediği ve gerçek potansiyelini ortaya koymadığı sürece ne yazık ki hak ettiğine inandığı karşılığı alamıyor.”
Nasıl anlaşılır?
"Sessiz işten çıkarma birçok şekilde belli olur... 'Sessiz işten çıkarmaya maruz kalıyorum' diye düşünmeden önce yöneticiyle konuşmak, beklentileri anlatmak ve onun düşüncelerini öğrenmek önemli. Kimi zaman çalışanlar kendilerini yanlış değerlendiriyor, eksiklerini göremiyor, kimi zamansa yöneticiler çalışanların kapasitelerini tam olarak anlayamıyor. Bu yanlış anlamaları ortadan kaldırmak için de detaylı bir şekilde konuşmak, çalışanın kariyerini anlamak ve onun beklentilerine uygun şekilde planlamak gerekiyor. Bu tür konuşmalar artık işe yaramıyorsa, çalışan geribildirim alamıyorsa, takdir görmüyorsa, maaşı adaletsiz bir şekilde düşükse, yöneticisiyle iletişim kurma isteği karşılık bulmuyorsa, yeni fırsatlar için davet edilmiyor ve yok sayılıyorsa, sessiz işten çıkarmaya maruz kaldığını söyleyebilirim.”
Ne yapmalı?
Sessiz işten çıkarmaya maruz kalındığının farkına varıldığında yönetici ile net bir iletişim kurulması gerektiğine değinen Dülger, “İş hayatında netlik ve şeffaflığın önemli olduğuna inanıyorum. Şeffaf bir şekilde iletişim kurmak, her zaman olmasa da zaman zaman çözüm olabilir. Sessiz işten çıkarılmaya maruz kalan çalışan eğer iş değiştirmeyi düşünmüyorsa mevcut durumun sebebini öğrenmeye çalışmalı ve o sebebi ortadan kaldırmalı. Elinden gelenin en iyisini yaptığı halde durum son bulmuyorsa, iş değişikliği düşünülebilir" ifadelerini kullanıyor.
16 Aralık 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.