İş kazaları çalışanların hayatını her gün tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ortak yürüttüğü bir araştırmaya göre, her yıl dünya çapında 2 milyona yakın kişi çeşitli iş kazalarından dolayı hayatını kaybediyor. Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, çalışma ortamlarını daha güvenli hale getirmek isteyen işletmelere tavsiyelerde bulunuyor.
Çalışanlar iş ortamında her gün birçoktehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Kimi tehditler ciddiboyutlardazarar vermese de bazıları çalışanların hayatına mal olabiliyor. Öyle ki,Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) birlikte yürüttüğü bir araştırmaya göre, her yıl dünya çapında 2 milyona yakın kişi iş yerinde oluşan tehlikelere bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Aynı araştırmaya göre, bu ölümlerin 450 bini ortamdaki solunum risklerine bağlı akciğer hastalıklarından kaynaklanıyor. İşletmelerdeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarını verimli şekilde yönetebilmeye dönük ürünler ve hizmetler sunan Ülke Endüstriyel’in Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül de çalışma ortamındaki risklere bağlı ölümleri azaltmak için dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyor.
1. Kimyasallarla çalışırken mutlaka maske kullanın
Kimyasallarla çalışırken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Gaz haldeki kimyasallar nefes yoluyla akciğer üzerinden kana karışıyor ve çalışanların sağlığını ciddi derecede tehdit ediyor. Sıvı haldeki kimyasallar ise cilt üzerinde ciddi yaralara sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle kimyasallara maruz kalan çalışanların ilgili kimyasalın sınıfına özel olarak seçilecek maske, maske filtresi ve eldiven gibi gerekli kişisel koruyucu ekipmanlar kullanmaları hayati önem taşıyor.
2. Farkındalık oluşturun
Çalışanlar kimi zaman iş ortamındaki risklerinfarkına varamıyor ya da tehlikeleri ciddiye almıyor, bunun sonucunda da ihmalkar davranabiliyor. Gerekli önlemleri almamak ise çalışanların ciddi sağlık sorunları yaşamalarına neden olabiliyor. Hayati riskleri minimuma indirmek isteyen işverenlerin çalışanlara, bulundukları ortamdaki riskli koşulların sağlık üzerindeki etkisine dair farkındalık kazandırması önem taşıyor. Bunun için iş sağlığı ve güvenliği ve kişisel koruyucu donanımların doğru kullanımı ile ilgili çeşitli eğitimler verilmesi veya tatbikatlar yapılması gerekiyor.
3. İlk yardım öğrenin
Her işverenin çalışma ortamını güvende tutmak gibi bir sorumluluğu bulunuyor. Çalışanlar her ne kadar bilinçli de olsa kazalar veya acil durumlar yaşanabiliyor. Bu gibi durumlara karşı hazır olmak için her iş ortamındayeterli sayıdaçalışanın ilk yardım uygulamalarını biliyor olması hayati önem taşıyor. İşverenler, çalışanları ilk yardım kursunagönderebileceği gibi eğitmenleri de çalışma ortamına davet edebilir ve tüm çalışanların ilk yardım eğitimi almasını sağlayabilir. Ayrıca, çalışma ortamında her daim bulunması gereken ilk yardım ekipmanlarının eksiksiz ve kullanılabilir durumda olduğundan emin olmak da oldukça önemli.
4. Rutin kontrolleri ve gerekli bakımları ihmal etmeyin
Çalışma ortamlarındaki hayati tehlikeleri sıfırlamak mümkün olmayabilir ancak küçük önlemler alarak minimuma indirmek mümkün. Bunun için iş ortamındaki fiziki koşullar düzenli aralıklarla kontrol edilmeli, gerekli kişisel koruyucu donanımlar tam vekullanıma hazır hale getirilmeli vebakım gerektiren ünitelerde gerekli işlemler düzenli aralıklarla yapılmalı. Ayrıca çalışma düzeni ve vardiya gibi çalışanların iş temposunu doğrudan etkileyen süreçler de sürekli gözden geçirilerek uygunlukları sağlanmalı.
2 Mart 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.