Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, dünyayı sarsan koronavirüs salgınının tüm üretim süreçlerini de etkilediğini hatırlatarak, “İş sağlığı ve güvenliği, her zaman birinci önceliğimiz ancak salgının etkili olduğu bu günlerde çok daha hayati öneme sahip olduğunu gösterdi. Üretime devam eden ya da önümüzdeki günlerde başlayacak tüm sektörlerde temel iş güvenliği kurallarının yanı sıra koronavirüse karşı önlemlerin de eksiksiz şekilde uygulanması gerekiyor. İstatistiklere göre biliyoruz ki iş kazalarının büyük bölümü insan hatası kaynaklı. Bu nedenle içinden geçtiğimiz bu süreçte her zamankinden daha fazla duyarlı ve tedbirli olmak zorundayız” dedi.
ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle iş sağlığı ve güvenliğinin çok daha kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Şenal servis araçlarının kullanımı, iş yerine giriş ve çıkışlar, çalışma ortamı, toplantı ve eğitimler, yemekhane, dinlenme alanları ve şantiyelerde risk değerlendirmesi yapılarak, sosyal mesafenin gözetilmesi, kişisel hijyene özen gösterme ve kişisel koruyucu donanım gibi tedbirlerin uygulanmasının önemini hatırlatarak “Çatı sektöründe de iş sağlığı ve güvenliği hayati öneme sahip, COVID-19 salgınıyla birlikte bu riske yönelik önlemler önceliğimiz” dedi.
Şenal, çatı sektöründe iş güvenliği kurallarının vazgeçilmez ve temel öncelik olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “2012 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş kazaları hakkında kapsamlı bir düzenleme getirilmiştir. Bununla birlikte şantiyelerde İSG uzmanları vasıtasıyla kazaları önlemeye yönelik eğitim çalışmaları da devreye girmiştir. Ancak maalesef iş kazalarında önemli bir azalmanın olmaması, ölüm ve ciddi yaralanma ile sonuçlanan kazaların devam etmesi, uygulanan kanun ve düzenlemelerin, şantiyede alınan tedbirlerin yeterli olamadığını göstermektedir. Bu doğrultuda, uygulanan yasal tedbirlerin ötesinde daha kapsamlı teorik ve pratik eğitimlerle, sektörde yer alan tüm tarafları kapsayacak şekilde farkındalık artırıcı uygulamalara geçilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Çatılarda çalışacak kişilerin yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitimleri ve sertifikaları olmalı. Böylece çatı ustalarının yeni teknolojilere uyum sağlamaları, mesleki bilgi ve tecrübelerini geliştirmeleri mümkün olur. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin meslek içine yayılması ve bu konudaki bilinç düzeyinin, işverenler ve çalışanlarla sınırlı kalmayıp sektöre hizmet veren tüm taraflar ve çalışan ailelerini de içerecek biçimde artırılması sağlanmalıdır.”
İlk sırada yüksekten düşme vakaları yer alıyor
İnşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında "yüksekten düşme" vakalarının yer aldığını belirten Şenal, malzeme düşmesi ve malzeme sıçramasının ise çok yaşanan diğer kazalar olduğunu söyledi. Şenal, bir yapının çatısı, konum itibarıyla “yüksekten düşme” riskinin en fazla olduğu bölüm olması nedeniyle, en yoğun hassasiyetin çatı uygulamalarına gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlere büyük görev düştüğünü söyleyen Şenal, “6331 Sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu, bünyesinde sadece bir çalışanı dahi olsa tüm işverenleri ilgilendiriyor, işverene birçok yükümlülük getiriyor ve ağır cezai yaptırımlar öngörüyor“ dedi. Şenal, iş sağlığı ve güvenliği açısından örnek bir uygulamada olması gerekenleri şöyle sıraladı:
İş yerinde iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri bulunmalı,
İş yerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturulmalı,
İş yerlerinde risk değerlendirmesi yapılmış ve güncelleniyor olmalı,
Çalışanlar işe başlamadan önce sağlık taramasından geçmeli,
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan çatı işlerinde çalışacaklar yaptıkları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu almalı,
İş yerleri acil durumlara karşı hazırlık koruma ve pasif (toplu koruma) emniyet tedbirleri alınmalı,
Çalışanların işlerine uygun emniyet donanımları bulunmalı, acil durum planı hazırlanmalı,
Çalışan alanlarda aktif kişisel uygun emniyet donanımları bulunmalı.
4 Mayıs 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.