Mimari yangın güvenliği "binanın çökmesini önleme", "yangının yayılmasını kontrol altında tutma" ve "acil tahliye sağlama" olarak üç temel ilkeye dayanır.
YAZAN: Elif Çataklı, Efectis Era Avrasya / Yangın Güvenliği Mimarı
Binanın çökmesini önlemek, taşıyıcı sisteminin sağlam kalması anlamına gelmektedir. Çelik, yüksek mukavemeti nedeniyle genellikle büyük açıklıkların geçilmesinde en uygun malzeme olarak kabul edildiği için endüstriyel tesisler ve depolar gibi alanlarda genellikle taşıyıcı eleman olarak tercih edilmektedir.
Çelik, yanmaz bir malzemedir, dolayısıyla yangın yüküne herhangi bir etkisi ya da katkısı yoktur. Ancak 540 °C kritik sıcaklık karşısında taşıyıcılığını, çok yüksek sıcaklıklarda ise tüm mekanik özelliklerini kaybeder. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Madde 23, 4. bendinde, alanı 5000 m2den az olan tek katlı yapılar hariç olmak üzere, diğer çelik yapılarda, çeliğin sıcaktan uygun şekilde yalıtılması gerektiği belirtilir. Yangın sırasında binanın çökmemesi ve tahliye için gerekli sürenin sağlanması, çelik taşıyıcıların yangın yalıtımıyla sağlanır. Çelik taşıyıcı sistemlerin yangına dayanıklılığı; püskürtme harç uygulaması, intümesan boya ve yangına dayanıklı panellerle kutulama gibi tekniklerle artırılabilir.
Püskürtme harç
Püskürtme harç uygulaması, yangından korunma yöntemi olarak genellikle çelik yüzeylere doğrudan uygulanır. Uygulamada seçilen malzemeler, genellikle asma tavanların üzerinde görünmeyen kısımlardaki kirişlerin korunması konusunda en ekonomik ve en süratli koruma yöntemlerinden biridir. Kolonlarda kullanılması durumunda, estetik bir görünüm elde etmek için alçıpan veya benzeri malzemelerle kaplama yapılabilir ve böylece düzgün bir görünüm sağlanabilir.
İntümesan boya
İnce bir tabaka halindeki boya katları veya macun, fırça, püskürtme veya mala kullanılarak çelik yüzeylere uygulanır. Boya, ısı ve alevin etkisiyle köpürerek kabarır ve özgün kalınlığının 50 katına kadar genişler. Bu sayede çelik ile ısı arasında kömürleşmiş bir yalıtım tabakası oluşur, böylece çeliği ısıdan korur.
Paneller ile kutulama
Çeliğe uygulanacak paneller; vida, bağlama kayışları veya galvanizli profil gibi mekanik yöntemler kullanılarak çelik yüzeyine yapıştırılabilir veya pimlerle tutturulabilir. Plakalı sistemler olması nedeniyle, özellikle sonraki dekorasyon aşamalarında pürüzsüz yüzeylerin gerektiği kolonların korunması için idealdir. Örneğin, bekleme alanları ve sergi salonları gibi dekoratif görünümün önemli olduğu mekanlarda tercih edilebilir. Taşıyıcı çelik sistemlerde yangın güvenliği önlemlerini sağlayabilmek için ulusal ve uluslararası standartları ve yönetmelikleri bilmek gereklidir.
YANGIN KORUMA KAPLAMALARI VE MALZEME TESTLERİ
- Yüksek tehlike arz eden kullanımlar için çelik iskeletin yangından korunması (FM 4970)
- Çelik üniteler için uygulamalı pasif koruma testi (EN 13381-4)
- Çelik üniteler için uygulamalı reaktör koruma testi (EN 13381-8)
- Yapısal çelik için koruyucu üretim malzemelerine seri yükselen yangın testleri (UL 1709)
- Yangın kesici ve yangın bastırıcı sistemler.
Efectis’in yangın danışmanlık ekibi, ulusal ve uluslararası standartlarda uzmanlığı ile özel teknik yangın güvenliği ihtiyaçlarınıza cevap vermektedir.
1 Nisan 2024
Türkiye'nin en ESKİ, en BİLİNEN ve EN ÇOK ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.