Fikirtepe Mahallesi Rüzgâr Sokak'ta bulunan 24 katlı bir rezidansta 15 Ekim 2022 Cumartesi akşamı saat 21.10 sıralarında yangın çıktı. Konut olarak kullanılan binanın (rezidansın) birinci katında çıkan yangın kısa sürede dış cephe kaplaması üzerinden çok yüksek binanın en üst katına kadar ulaştı.
Yanan binada ve civarındaki binalarda bulunan vatandaşların zamanında tahliyesi ve olay yerine sevk edilen itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucunda yangın kontrol altına alındı ve can kaybı yaşanmadı.
Çok yüksek yapılardan, Beşiktaş Dikilitaş Fulya’da bulunan ve konut olarak kullanılan (rezidans) 42 katlı (bina yüksekliği 140 m.) Polat Tower binasında da 10 yıl önce 17 Temmuz 2012’de saat 10:40 sıralarında benzer bir cephe yangını yaşanmış, ortalama 40 m/sn yanma hızıyla alevler yaklaşık 3,5 dakikada en üst kata ulaşmıştı. O zaman da bina zamanında tahliye edilmiş, İstanbul itfaiyesi 34 araç ve 111 personel ile yangına zamanında müdahale ederek yangını 45 dakika içinde kontrol altına almıştı. O yangında da can kaybı olmamıştı.
Bununla birlikte, İngiltere’de 1974 yılında yapılmış, 2016 yılında tadilatları tamamlanmış olan ve konut olarak kullanılan Grenfell Tower 14 Haziran 2017’de gece yarısından sonra 00:54’te yanmaya başlamış ve sabaha karşı kontrol altına alınmıştı. Yangında 72 kişi hayatını kaybetmişti. Benzer yangınların tekrarlamaması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için şifahi mutabakatların ardından Başbakanlığın 28 Haziran 2017 tarihli görevlendirme yazısı ile Sir Martin Moore-Bick başkanlığında Grenfell Tower soruşturma komisyonu çalışmalarına başlamıştı. Soruşturma Komisyonunun Raporu Ekim 2019’da tamamlanmıştı. Gerek komuta kontrol koordinasyon gerek yangına müdahale konusundaki sistematik hatalar ile alınması öngörülen önlemleri belirten Raporun Türkçe Yönetici özetine (36 sayfa) aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
Yukarıdaki örneklerin üçü de 19 Aralık 2007 tarihinde yayımlanmış, 2009, 2015 ve 2018 yıllarında revize edilmiş Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Madde 27 kapsamında bina yüksekliği (Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafeyi veya imar planında öngörülen yüksekliği) 28.50 m’den yüksek bina sınıfına girmektedir.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkanı H. Yener Gür’eş şu ifadeleri kullandı: “Her yangın her felaket suçlu aramak için değil ama ileride benzer sorunların yaşanmaması için ders alınması gereken deneyimlerdir. Bunun için her olay bütün açıklığıyla değerlendirilmeli ve sonuçlar çıkarılmalıdır. Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) Yangın Komitesi, Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı ve Derneği (TÜYAK) ve Türkiye İMSAD Yapısal Yangın Güvenliği Çalışma Grubu ile koordineli olarak çalışan TUCSA Yangın Güvenliği Komitesi aynı zamanda İstanbul İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile de temaslarını sürdürmektedir."
"Bu kapsamda, Yangın güvenliği konseptinin; yangın çıktıktan sonra söndürmeye ve kurtarmaya yönelik önlemlerden çok yangının çıkmaması için alınacak önlemlere ağırlık verecek şekilde güncellenmesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca, Türkiye’de en çok kullanılan ABD’deki NFPA (National Fire Protection Association) standartları ve Avrupa EN standartları sık sık yenilenmekte, güncelliğini muhafaza etmektedir. Ülkemizde yangın konusu birçok bakanlığı ilgilendirdiğinden güncellemeler çok sınırlı gerçekleştirilebilmekte ve Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik yeterince güncellenememektedir. Söz konusu yönetmeliğin ortak bir platformda irdelenmesinde ve bütüncül bir bakış açısıyla standartlara dayalı yeni bir yönetmeliğin hazırlanmasında yarar vardır."
"Türkiye’de her gün sayısı artan yüksek yapıların / kulelerin güncellenecek yapım yönetmelikleriyle birlikte yüksek yapılar yangın güvenliği yönetmeliklerinin de öncelikle hazırlanması gerekmektedir."
"İtfaiye teşkilatı da dâhil mevcut mekanizmalar binaların yangın güvenliğinin denetlenmesi için sayıca yetersiz kalmakta, birçok denetim çok kısa zamanda şeklen yapılabilmektedir. Denetim sisteminin; denetleme kuruluşları, üniversiteler ve STK’lardan da yararlanarak geliştirilmesi yararlı olacaktır."
"Dünya genelinde, oteller gibi ticari amaçla yapılan yüksek yapıların proje ve uygulama denetimleri proje müelliflerinin koordinasyonunda daha dikkatli olarak gerçekleştirilirken, konut olarak kullanılan yüksek yapıların denetimlerinin kat maliklerinin bu konudaki sınırlı talepleri nedeniyle yeterince yapılmadığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle özellikle konut olarak kullanılacak yüksek yapıların denetimleri için ek önlemler alınması bir zaruret olarak karşımıza çıkmaktadır.”
Gür'eş, Türk Yapısal Çelik Derneği’nin bu önerilerle ilgili olarak elinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.
17 Ekim 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.