Depremler insanlık tarih boyunca büyük acılara neden olan doğal afetler içerisinde yer aldı, almaya da devam ediyor. Türkiye'de 01-07 Mart tarihleri arası deprem bilincinin oluşturulması amacıyla "Deprem Haftası" olarak anılıyor. Depreme dayanıklı ve çevre dostu yapılaşma konusunda yaptığı uyarılar; bilinçlendirme çalışmalarına verdiği katkılar ile ön plana çıkan Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, depremde yapı güvenliğinin hayati öneme sahip olduğunu belirterek dikkat edilmesi gerekenleri sekiz başlık altında topladı. Büyük acıların yaşanmaması için önerilerde bulundu.
Türkiye, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde bulunuyor ve nüfusun büyük bölümü deprem riski taşıyan bölgelerde yaşıyor. 1-7 Mart tarihleri arasında düzenlenen Deprem Haftası, depreme karşı bilinçlenme ve güvenli yapılaşmanın önemini vurgulamak için önemli bir fırsat sunuyor. Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar yaptığı açıklamada depreme engel olamayacağımızın altını çizerek şunları söyledi: “Hep söylediğimiz gibi şehirlerimizi, sanayi bölgelerimizi deprem gerçeğine göre planlamalı, yaşam alanlarımızı buna uygun şekilde yapmalıyız. Toplumsal deprem bilincimizin oluşması çok önemli. Şimdiye kadar yaptığımız hataları tekrarlamamalı, yanlışlarımızı süratle düzeltme yoluna gitmeliyiz. Canımızı, malımızı, geleceğimizi korumak için doğru ve kaliteli malzemeler kullanmalı; yapıları yönetmeliklere uyumlu biçimde inşa etmeliyiz. Sağlam binalar, dirençli şehirler, güvenli sanayi yapıları yapmak için tüm imkanlara sahibiz. Çevreye uyumlu, depreme dayanıklı, enerji verimliliğine sahip çağdaş yapılarda yaşamak hepimizin hakkı.” dedi.
Fethi Hinginar güvenli yapı anlayışının hiç aklımızdan çıkmaması gerektiğini söyleyerek deprem gerçeği ve yaşam kalitesi açısından şu başlıklara önemle dikkat çekti.
Güvenli yapılar için göz önünde bulundurulması gereken 8 temel öneri
Binalar projeye uygun inşa edilmeli: Kaçak kat eklenmemeli, yapılar mühendislik hesaplarına uygun olarak yapılmalı.
Bina ağırlığı azaltılmalı: Deprem etkilerini azaltmak için hafif yapı elemanları tercih edilmeli.
Kaliteli malzeme kullanılmalı: Yapının inşasında nitelikli malzeme kullanılmış ve doğru bir şekilde uygulanmış olmalı.
Korozyon ve rutubet önlemleri alınmış olmalı: Yapının uzun ömürlü olması için bu faktörlere karşı gerekli tedbirler uygulanmalı.
Yetkin uzmanlar tarafından inşa edilmiş olmalı: Nitelikli müteahhitlik hizmeti veren firmalar ve alanında uzman mimar ve mühendislerin görev aldığı projeler tercih edilmeli.
Bağımsız yapı denetim hizmeti alınmış olmalı: Binanın denetim süreçlerinden geçtiğinden emin olunmalı.
Eski binaların dayanıklılığı kontrol edilmeli: 2000 yılından önce inşa edilmiş yapılar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onaylı kuruluşlardan alınmış ‘Deprem Dayanıklılık Raporu’ incelenmeli.
Bina yaşına dikkat edilmeli: 2000 yılından sonra yapılan binalar öncelikli tercih olmalı.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
3 Mart 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.