Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan yapılan açıklamaya göre doğalgaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda güncellemeye gidildi. Bugünden itibaren geçerli olan yeni doğalgaz fiyatları, sanayi tüketicileri için yüzde 7,86, konut tüketicileri için ise yüzde 24,6 oranında zamlanmış oldu. Yapılan bu artışla birlikte tüketicilerin kış aylarında ödeyeceği doğalgaz faturaları yükselecek, yalıtımsız binalarda yaşayanlar ise bu artışı çok daha fazla hissedecek. Enerjiye yüksek faturalar ödeyen Türkiye’deki binaların yüzde 75’inin yalıtımsız olduğuna dikkat çeken İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, üşütmeyen bir kış için doğalgaz faturalarında kalıcı düşüşün binalarda doğru şekilde yapılacak ısı yalıtımıyla mümkün olduğunu söyledi.
Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde aile harcamalarının en önemli kalemleri arasında ısınma giderleri geliyor. Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 32,7’si binalarda tüketilirken bunun da yüzde 80’i kışın ısınma, yazın ise soğutma için kullanılıyor. Hal böyle olunca doğalgaza gelen her zam tüketicileri kara kara düşündürüyor. Özellikle binalarında ısı yalıtımı olmayanları daha zor bir kış bekliyor. Isı yalıtımı, binalarda bir kalkan görevi görerek kışın soğuğu yazın ise sıcağı dışarıda tutarak önemli oranda enerji tasarrufu sağlıyor. Böylece doğalgaz ve klima kullanım süreleri azalırken faturalar da yarı yarıya hafifliyor.
Isınmanın lüks değil ihtiyaç olduğunu belirten İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “Herkes üşümeden sıcak bir kış geçirme hakkına sahip ve enerji faturalarında yaşanan artışta ilk akla gelen giderleri azaltmak için kombileri kısmak olmamalı diye düşünüyoruz. Zira ısınmak sadece konfor için değil sağlık ile ilgili de bir gereklilik. Yapılan her doğalgaz zammı, yalıtımlı ve yalıtımsız binalar arasındaki farkı daha çok ortaya çıkarıyor. Isı yalıtımı olmayan konutlarda enerji tüketimi yüzde 50’ye varan oranlarda artıyor. Bu da doğrudan faturaya yansıyor. Oysa doğru kalınlıkta ve standartlara uygun şekilde yapılmış ısı yalıtımıyla ciddi oranda enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Özetle, doğalgaza gelen her zamdan sonra çözüm arayan vatandaşlarımıza binalarına standartlara uygun ısı yalıtımı yaptırmalarını öneriyoruz. Sağlıklı, güvenli, konforlu ve enerji tasarruflu yapılarda yaşamayı sağlayan yalıtım sayesinde kışın doğalgaz, yazın elektrik faturaları önemli ölçüde hafifler.”
Türkiye genelindeki milyonlarca binanın halen yalıtımsız olduğuna dikkat çeken İZODER Başkanı Emrullah Eruslu: “Yalıtımsız binalar nedeniyle ısınmak zaten çok zorken doğalgaz fiyatlarının artışı kış aylarında ısınma giderlerinin hane bütçesinde daha büyük yer kaplamasına yol açacak. Isı yalıtımı olmayan binalarda ısı kaybı dış cephe, çatı ve pencere bölgelerinden yoğun şekilde gerçekleşirken bu durum gereksiz enerji tüketimi anlamına geliyor. Ülkemizdeki binaların sadece yüzde 25’i yalıtımlı olduğundan enerji faturaları tüketicilere yük olmaya devam ediyor. Oysaki binalarımızı ısı yalıtımı ile daha az enerji tüketen yapıya kavuşturduğumuzda her yıl yaklaşık 12-15 milyar dolarlık bir tasarruf elde edebiliriz. Bu hem aile ekonomisi hem de ülke ekonomisi için çok anlamlı bir rakam” dedi.
Isı yalıtımında yeni bir dönemin başladığını da söyleyen Emrullah Eruslu, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı: “Güncellenen ve 01 Nisan 2025 tarihi itibarıyla zorunlu standart olarak yürürlüğe giren TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı ile binaların sadece ısıtma ihtiyacına göre tasarlanması dönemi sona erdi. Artık binalar ısıtma ve soğutma ihtiyacı göz önünde bulundurularak tasarlanacak. Bu güncelleme sayesinde aynı binanın yeni yönteme göre hesaplanan enerji performansının önceki yönteme kıyasla yaklaşık yüzde 40 daha verimli olması hedefleniyor. Söz konusu revizyon ile tüketicilerin ısıtma ve soğutma giderlerinin düşmesinin yanı sıra yeni inşa edilecek daha az enerji harcayan çevre dostu yapılar sayesinde ülke ekonomimiz de kazanacak.”
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
2 Temmuz 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.