Kar yağışının günden güne etkisini artırmasıyla kombilerin derecesi yükseltiliyor. Doğal gaz kullanımında verimi artıracak öneriler ise aile bütçesine katkıda bulunuyor. Evlerde konfordan ödün vermeden doğal gaz kullanımında tasarrufu artıracakönerilerini 9 maddede sıralayan Aksa Doğalgaz, evden gün içi ayrılma durumlarında kombiyi veya termostatı kapatmak yerine derecesini düşürerek ortam ısısını sabit tutmanın toplamda daha az enerji tüketimi sağladığına dikkat çekti.
Türkiye genelinde 47 bin kilometreyi aşan şebekesiyle 27 il merkezi, 310 ilçe ve beldede 5,3 milyon aboneye güvenli doğal gaz dağıtım hizmeti sunan Aksa Doğalgaz, birçoğu basit fakat etkili yöntemlerle doğal gaz kullanımında elde edilecek tasarruf yöntemlerinin altını çizdi. Aksa Doğalgaz, doğru kullanım alışkanlıklarıyla aile bütçesine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmanın mümkün olduğunu ifade ediyor. Doğal gazı verimli kullanarak çevrenin korunmasına ve tasarrufa katkı sağlamanın dokuz yolunu ise şöyle açıklıyor:
1. Tüpten beş buçuk kat daha ekonomik
Doğal gaz, mutfakta yemek pişirme ve sıcak su kullanımında tüpe göre altı buçuk kat, ısınmada ithal kömüre göre dört kat ve elektriğe göre de iki buçuk kat daha ekonomik bir seçenek olarak öne çıkıyor. Doğal gazın diğer enerji kaynaklarına göre daha ekonomik olması hem bireysel kullanıcılar hem de ülke ekonomisi açısından büyük bir avantaj sunuyor.
2. Bir derece farkla tasarruf sağlayın
Kombinin sıcaklık ayarını sadece 1 derece düşürmek bile doğal gaz faturalarında yüzde 7'ye varan bir tasarruf sağlıyor. Küçük bir değişiklikle büyük bir fark yaratmak mümkün. Evlerde konforu bozmadan yapılan bu basit değişiklik, enerji tüketiminin azaltılmasına ve çevrenin korunmasına katkı sağlıyor. Ayrıca, sıcaklık kontrolünü düzenli olarak yapmak, tasarrufu artırmanın en kolay yollarından biri.
3. Radyatörlerin üstünü örtmeyin
Isı kaybını önlemek ve kombinin gereksiz yere daha fazla çalışmasını engellemek için radyatörlerin üstü örtülmemeli ve önleri kapatılmamalı. Radyatörlerin üzerine örtü veya benzeri malzemeler koymak, ısının odalara yayılmasını engelliyor ve kombinin daha fazla çalışmasına neden oluyor. Ayrıca, radyatörlerin bulunduğu duvarlara ısı yalıtımı sağlayan yansıtıcı paneller yerleştirmek, ısının odaya geri yansımasını sağlayarak enerji verimliliğini artırırken, eşyaların radyatörleri engellememesi de ısının eşit şekilde dağılmasına katkıda bulunuyor.
4. Evden çıkarken kombinin derecesini düşürün
Evden gün içinde ayrılma durumlarında kombiyi veya termostatı tamamen kapatmak, eve geri döndüğünüzde soğuyan ortamı yeniden ısıtmak için daha fazla enerji tüketilmesine yol açabiliyor. Bu nedenle kombiyi düşük bir derecede tutarak evin tamamen soğumasını engellemek, enerji tüketimini optimize etmenin etkili bir yolu olarak öne çıkıyor.
5. Termostatik vana ile tasarrufu artırın
Termostatik vana kullanımı, radyatörü ayarlanan sıcaklık değerine ulaştığında otomatik olarak kapatarak enerji tasarrufu sağlar. Bu basit uygulama yüzde 15’e varan tasarruf elde edilmesine yardımcı olur. Termostatik vanalar, her odanın sıcaklık ihtiyacına göre ayrı ayrı ayar yapmanıza olanak tanıyor. Bu sayede, kullanılmayan odaların ısıtılmasını önleyerek enerji israfını engelleyebilirsiniz. Özellikle büyük ve farklı kullanım alanlarına sahip evlerde termostatik vana kullanımı, enerji tüketiminin kontrol altına alınmasında büyük bir avantaj sağlar.
6. Oda termostatı ile verim artışı sağlayın
Evde istenilen sıcaklık seviyesini koruyarak kombinin gerektiği kadar çalışmasını sağlayan oda termostatı, fazla enerji tüketiminin önüne geçerek doğal gaz faturasında yüzde 15'e varan tasarruf sağlanmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca, akıllı oda termostatları kullanarak evde olmadığınız zamanlarda sıcaklık ayarlarını otomatik olarak değiştirebilir, böylece enerji tasarrufunu en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Akıllı oda termostatları, kullanıcıların enerji tüketim alışkanlıklarını analiz ederek en verimli ısıtma programlarını öneriyor.
7. Yalıtım, tasarrufun anahtarlarından biri
Evde ısı kaybını önlemek için çatı, duvarlar ve pencerelerin yalıtımına özen gösterilmeli. Çatı ve pencere yalıtımı yüzde 30'a, dış duvar yalıtımı ise yüzde 40'a varan oranlarda tasarruf sağlayabiliyor. Yalıtım, ısının evin içinde kalmasını sağlayarak kombinin daha az çalışmasına ve dolayısıyla daha az enerji harcanmasına neden oluyor. Pencerelerde çift cam kullanımı, ısı kaybını önemli ölçüde azaltıyor. Ayrıca, kapı ve pencere kenarlarında oluşan hava sızıntılarını önlemek için yalıtım bantları kullanmak, enerji tasarrufu sağlamanın pratik yollarından biri.
8. Kombiye bakım yaptırın
Isınma sezonu öncesinde kombilere mutlaka bakım yaptırmak gerekiyor. Periyodik bakım, kombinin ömrünü uzatırken daha verimli çalışmasını sağlıyor ve doğal gaz tüketimini azaltıyor. Bakım yapılmamış kombiler, daha fazla enerji harcayarak aynı ısıyı sağlamaya çalışıyor, bu da faturaların yükselmesine neden olabiliyor. Ayrıca, periyodik bakım sırasında kombideki olası arızaların tespit edilip giderilmesi, ileride oluşabilecek büyük masrafların da önüne geçiyor. Kombinin yanı sıra radyatörlerin de temizlenmesi verimliliği artıran faktörlerden biri.
9. Kombinizi evinizin ihtiyacına göre seçin
Yoğuşmalı kombiler, standart kombilere kıyasla yüzde 15 daha fazla verim sağlıyor. Kombi seçerken ihtiyaçtan büyük veya küçük kapasiteli kombilerden kaçınmak da verimi artırıyor. Gereğinden büyük bir kombi, daha fazla enerji harcayarak çalışırken, küçük bir kombi de yeterli ısıya ulaşmak için sürekli maksimum kapasitede çalışmak zorunda kalıyor ve bu durum enerji israfına neden oluyor. Yoğuşmalı kombiler, yanma sırasında oluşan buharı yeniden kullanarak enerji verimliliğini artırıp doğal gaz tüketimini azaltıyor. Yoğuşmalı kombilere yatırım yapmak hem faturaların düşmesine hem de çevrenin korunması için önemli.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
12 Şubat 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.