İklim krizinin etkileri ve buna bağlı olarak geliştirilen yeni regülasyonlar, ticarette de dönüşüme neden oldu. Şirketler, uluslararası arenada faaliyetlerine devam edebilmek ve iklim krizinin etkilerini hafifletmek için enerji verimliliği konusunu tüm süreçlerinin merkezine taşıyor.
Dünyadaki elektrik sarfiyatının yüzde 20'sinden sorumlu olan pompa teknolojileri de iklim krizi ile mücadele kapsamında değerlendirilen konular arasında yer alıyor. Çünkü dünyadaki pompaların yüzde 90’ı düşük verimlilikte çalışıyor ve her yıl milyonlarca dolar enerji harcıyor. Milyonlarca dolar enerji ise milyonlarca ton karbon salımı anlamına geliyor.
Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, iklim kriziyle mücadelede pompa sistemlerinin rolüne ve alınacak önlemler ile sağlanacak avantajlara dikkat çekti.
İklim değişikliği çağımızın en büyük sorunları arasında yer alıyor. Dünyanın dört bir yanındaki şehirler, iklim krizi ile mücadele kapsamında sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla önlemler alıyor. İklim değişikliğini önlemek için alınan önlemler; yaşamlarımızı iyileştirip, çevreyi korurken ekonomik faydalar da sağlıyor.
“Binalarda, endüstride ve altyapı uygulamalarında, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinde ve atık su uygulamalarında kullanılan pompa sistemleri de iklim kriziyle mücadele kapsamında ele alınması gereken konular arasında yer alıyor” diyen Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, iklim kriziyle mücadelede pompa sistemlerinin rolüne ve alınacak önlemler ile sağlanacak avantajlara dikkat çekti:
Şehirlerde en fazla enerjiyi pompalar tüketiyor
“Türkiye, Paris Anlaşması kapsamında emisyon artışını 2030 itibarıyla yüzde 41 azaltma taahhüdünde bulundu. Yüzde 41 emisyon azaltım hedefi 2030 yılına kadar yaklaşık 500 milyon ton sera gazı azaltımı anlamına geliyor. Bu kapsamda Türkiye’de birçok sektör enerji verimliliğini tüm süreçlerinin merkezine taşımış durumda. Pompa sektörü de bu sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor; çünkü dünyada sarf edilen elektriğin yüzde 20'si su temini sistemlerinde yani suyu pompalamak için tüketiliyor. Bu nedenle pompalar, bir şehirde en fazla enerji tüketen sistemler olarak değerlendiriliyor."
Eski pompalar yüzde 20 daha fazla karbondioksit üretiyor
"Araştırmalar, ideal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış bir pompanın, aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketeceğini ve bu nedenle yüzde 20 daha fazla karbondioksit üreteceğini gösteriyor."
Fabrikaların enerji tüketiminin yüzde 30’undan sorumlu
"Pompa sektörünün önemli gündem maddeleri arasında yer alan enerji tasarrufu konusu, sanayinin de önem verdiği konular arasında yer alıyor. Çünkü endüstriyel tesislerde mekanik sistemlerin kalbi olarak kabul edilen pompalar, bir fabrikanın enerji tüketiminin ortalama yüzde 30’undan sorumlu tutuluyor. Sanayide ki enerji kullanımında önemli bir paya sahip olan pompalar, doğru yönetilmediğinde hem işletmelere hem de ülke ekonomisine büyük bir külfet getiriyor."
“Dünyadaki pompaların yüzde 90’ı düşük verimlilikte çalışıyor”
"Ancak ne yazık ki dünyadaki pompaların yüzde 90’ı düşük verimlilikte çalışıyor ve her yıl milyonlarca dolar enerji harcıyor. Milyonlarca dolar enerji ise milyonlarca ton karbon salınımı anlamına geliyor. Bu durumla mücadele etmek yani yıpranmış pompa sistemlerinin kullanım ömrü boyunca çevresel etkisini en aza indirmek için pompa değişimi öneriyoruz. Masdaf olarak, iklim krizi ile mücadele kapsamında Ar-Ge yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Geliştirmiş olduğumuz akıllı ve yüksek verimli pompa teknolojilerimiz ile ilkim kriziyle mücadelede önemli rol oynuyoruz. Ayrıca endüstriyel tesislerde ki eski ve verimsiz pompalar için reel tüketim ölçümleri yaparak; sistemin yenilenmesi durumunda işletmenin sağlayacağı enerji tasarrufunu ve amortisman sürelerini rapor halinde sunuyoruz. Böylece işletmelerin enerji sarfiyatını düşürüp, hem işletme maliyetlerini hem de karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyoruz.”
5 Haziran 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.