Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından 4 Aralık 2024 tarihinde düzenlenecek 25. Yapısal Çelik Günü’nde, ENG Metal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve TUCSA Başkan Yardımcısı Selami Gürel’in moderatörlüğünü yapacağı “Depremle Yaşamak için Yapısal Çelik Gücünü Kullanmalıyız” başlıklı bir panel düzenlenecek. Panelde İBB Şehircilik Grubu Başkanı Ali Kurt, İNDER Başkanı Engin Keçeli, GYODER Başkanı Neşecan Çekici, CONSERA Kurucusu Melih Şimşek, Meinhardt Türkiye Ülke Direktörü Onur Güleç ile TEĞET Mimarlık Kurucusu Ertuğ Uçar konuşmacı olarak yer alacaklar.
Bina modülleri fabrikalarda üretilmeli
25. Yapısal Çelik Günü’nün, “Çelik Yapıcılar” olarak kendileri için öncekilerden çok farklı ve önemli bir organizasyon olacağını söyleyen ve panelle ilgili bilgiler paylaşan Gürel, yöneteceği oturumda ise “Şantiye Dışı İnşaat” teknolojilerine odaklanacaklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullanıyor: “4 Aralık günü, yaşamakta olduğumuz bu sıkıntılı ortamdan çıkışımıza çözüm olabilecek bir konuyu konuşacağız ve kentsel dönüşümde depreme dayanıklı binaları hızlı-güvenli bir şekilde inşa etmek için biz Çelik Yapıcıların nasıl bir pozisyon alması gerektiği üzerine yoğunlaşacağız. Bugüne kadar çelik yapıların çok katlı konut, otel, yurt, okul, devlet dairesi gibi binalarda kullanılmasını tüm çabalarımıza rağmen maalesef beceremedik. Ama günümüz koşulları artık bizim bu konuda da devreye girmemizi gerektiriyor. Bu işin odak noktası ise ‘Off Site Construction / OSC’, yani ‘Şantiye Dışı İnşaat’ teknolojisi. Oturumda ele alacağımız ana konu, Şantiye Dışında İnşaat’ın ana kalemi olan bina modüllerinin fabrikalarda üretilmesi. Bunun için tabii öncelikle fabrikalarda yapılması gereken revizyonlar konuşulmalı. Bizler ‘Çelikçi’ olarak biliniyoruz ama bundan sonra odaklanacağımız tek konu, modüllerin sadece çelik karkasını üretmek olmamalı. Modülü ‘iç duvarlar ve kapılar’, ‘dış cephe ve pencereler’, ‘ısı, su, ses yalıtımı’, ‘tavan ve döşeme kaplamaları’, ‘elektrik ve mekanik tesisat’, yani tüm ince işleri tamamlanmış olarak fabrikada bitirmeye odaklanacağız. Aslında inşaatçıların şantiyede yaptığı işlerin neredeyse yüzde 90’ını fabrikalarda bizler yapmaya çalışacağız...”
Off Site Construction / Şantiye Dışı İnşaat teknoloji birçok problemi çözme potansiyeline sahip
“Artık şantiyelerde çalışacak işçi bulmak da çok zorlaştı. Genç işçiler şantiye şantiye dolaşmak istemiyorlar. Herkes, güvenliği ve çalışma şartları çok daha düzgün fabrika ortamlarında çalışmak istiyor ve akşamları evlerine dönebilmeyi arzuluyorlar. OSC (Off Site Construction / Şantiye Dışı İnşaat) teknolojisi de bu önemli sorunu çözme potansiyeline sahip. Fakat problem işin finansmanında kilitleniyor. Bu kapsamda toplantıda konuyu farklı yönleriyle de ele almayı planlıyoruz. Kentsel dönüşüm sürecini hızlı ve sağlıklı bir şekilde çözmek isteyen İBB yöneticileri, söz konusu dönüşümü gerçekleştirecek olan inşaat firmalarının temsilcileri ve tecrübeli mimar, mühendis ve yapımcı arkadaşlarla hep birlikte neyin-nasıl yapılması gerektiğini konuşacağız...”
“Şantiye Dışı İnşaat”a uygun tasarım nasıl yapılacak, şartnameler nasıl olacak?..
“Panelde ‘Projeci ve mimarlar OSC tekniğine uygun binaları nasıl tasarlayacak’, ‘Statik mühendisler hangi tasarım kodlarına uyacaklar’, ‘Elektrik ve tesisat mühendisleri fabrikada döşenecek olan modül içi tesisatı nasıl tasarlayacaklar’, ‘Sahada modüller arası tesisat bağlantıları nasıl yapılacak’, ‘İmalatçıların ve kalite kontrol kuruluşlarının el kitapları ve şartnameleri nasıl olacak’ gibi konulara göz atacağız. Özetle, 4 Aralık günü biz çelik yapıcılar için bence bir milat olacak. Tüm tarafların panele katılımı ve konuya getireceği öneriler gerçekten çok önemli. Kolektif bir akılla bu problemin üstesinden kolaylıkla gelineceği kanaatindeyiz.”
25 Kasım 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.