5 Nisan 2025 tarihi itibariyle mesken abonelerine uygulanan yüzde 25’lik zam, hanelerin bütçelerine önemli bir yük getirdi. Bu durum, mesken tipi Güneş Enerji Santrallerine (GES) olan talebi artırdı. Tüketiciler, evlerine kuracakları GES sistemi ile elektrik faturalarında önemli oranda tasarruf sağlamayı hedefliyor. Peki, evinin çatısına güneş enerjisi sistemi kurmak isteyenleri nasıl bir süreç bekliyor? İşte detaylar…
Elektrik fiyatlarındaki yükseliş mesken tipi Güneş Enerji Santrallerine (GES) olan talebi artırdı. Elektrik zamlarının yükünü hafifletmek isteyen tüketiciler, çözümü evde kendi elektriğini üretmekte buluyor. Ancak evlerinin çatısına güneş enerjisi sistemi kurdurma kararı alan vatandaşların kurulum sürecinde ve sonrasında zorluklarla karşılaşmamak için bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor.
Üçay Mühendislik Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) Koordinatörü Oğuzhan Yıldız, mesken tipi GES kurulumunda izlenmesi gereken 6 adımı paylaştı:
Keşif ve İhtiyaç Analizi
“Üçay Mühendislik olarak, mesken tipi güneş enerjisi sistemlerinin kurulum aşamasında süreci başarılı bir şekilde yönetmek için izlenmesi gereken adımları, 6 başlıkta topluyoruz. Öncelikle meskenin çatı yapısının uygunluğunu ve kullanılabilir alanı tespit ediyoruz. Daha sonra elektrik tüketim verilerini analiz edip, sistem büyüklüğünü hesaplıyoruz. Ancak bu noktada yatırımın büyüklüğünü ev sahibinin ihtiyacı ve bütçesi belirliyor."
Firma Seçimi ve Sözleşme
Teklif aşamasından sonra sıra firma seçimine geliyor. Bu noktada vatandaşlarımıza, yetkili ve tecrübeli bir EPC (Mühendislik, Tedarik, Kurulum) firması ile sözleşme yapmalarını ve teklif içeriğindeki kullanılacak malzeme bilgileri ile işçilik ve garanti şartlarını hassasiyetle değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız, keşif ve teklif süresini 1 ila 3 gün şeklinde düşünebilirler."
Dağıtım Şirketine Başvuru
"Firma ile sözleşme yapıldıktan sonra sıra ‘Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’ kapsamında ilgili dağıtım şirketine çağrı mektubu başvurusu yapmaya geliyor. Bu süreçte müşterimizden almış olduğumuz vekaletname ile istenilen başvuru formlarını düzenleyip, müşterimizden de gerekli evrakları alarak ilgili dağıtım şirketine başvuru yapıyoruz."
Çağrı Mektubu Süreci ve Proje Onayı
"Başvuru, dağıtım şirketi tarafından değerlendiriliyor. Başvurunun uygun bulunması halinde dağıtım şirketi, ‘Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu’ düzenliyor. Çağrı mektubu başvuru ve onay süreci 15 ila 45 gün sürüyor. Çağrı mektubuna istinaden kurulması planlanan GES'e ait projeyi çizip, onaya sunuyoruz. Proje de onaylandıktan sonra ‘Bağlantı Anlaşması’ imzalanıyor. Proje onayını yaptırabilmek içinse statik proje çizilmesi, üniversite onayı ve ilgili belediyeden GES uygunluk belgesi alınması gerekiyor. Bu belgelerin temini ve sonrasında projenin onaya sunulup bağlantı anlaşması imzalanması da yaklaşık 25 ila 40 gün sürüyor."
Kurulum Süreci
"Proje onaylandıktan sonra sistem kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Bu süreci 1 ila 3 günde tamamlıyoruz. Süreyi, kurulan sistemin kapasitesi belirliyor. Montaj tamamlandıktan sonra ise kabul başvurusu yapılıyor."
Kabul, Devreye Alma ve Test Aşamaları
"Dağıtım şirketi, saha kontrolü ve kabul işlemini yaptıktan sonra sistem, şebekeye bağlanıyor ve enerji üretimi başlıyor. Kabul ve devreye alma, kabul başvurusunu takip eden 10 ila 20 gün içerisinde tamamlanıyor.”
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
7 Mayıs 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.