Göztepe (İstanbul)’de yer alan ve TCDD’ye ait hemzemin bir tren istasyonu olan Göztepe Tren İstasyonu binası 1876 yılında ahşap küçük bir yapı olarak hizmete girmişti. 1915’te, yanındaki dik tırmanış nedeniyle yağmurlu havalarda trenlerin istasyona ulaşmakta zorluk çekmesi sebebiyle hattın seviyesi 11 metre alçaltılmış ve Bağdat Caddesi’nden gelen karayolunun demiryolu hattının diğer tarafına geçebilmesi için bir köprü inşa edilmiş; ve söz konusu köprüyle birlikte (demiryolu hattı altından geçecek) yeni bir istasyon binası inşa edilmişti. Ardından elektrifikasyon altyapısıyla yenilenerek 1969’da tekrar hizmete giren istasyon, 2013’e kadar Haydarpaşa-Gebze Banliyö Treni’ne hizmet vermiş, sonrasında Marmaray projesi kapsamında 2013’ün haziran ayında kapatılmış ve yaklaşık 350 metre batıya kaydırılıp, yeniden inşa edilerek 12 Mart 2019’da tekrar hizmete sokulmuştu.
İşlevsiz kalan Tarihi Göztepe İstasyon binası ise askıya alındıktan sonra altına yerleştirilen sismik izolatörlerle tren hattı üzerindeki ayaklara oturtulmuştu. Böylelikle deprem ve titreşim etkilerinden korunması sağlanan yapı güçlendirilerek binanın yeni sistemle bağlantısı da kurulmuştu. Bir köprü yapısı olan Göztepe İstasyonu’nun peronlarına inen iki kol merdiven de kaldırılarak döşeme kapatılmış ve bu alanlar mahallere dönüştürülerek yapıya katılmıştı. Tarihi Göztepe İstasyonu 2022 yılından bu yana kültür sanat merkezi olarak hizmet veriyor.
Proje Adı: Tarihi Göztepe Tren İstasyonu Güçlendirme ve Restorasyon Uygulaması
Yer: Göztepe / Kadıköy / İstanbul
Toplam İnşaat Alanı: 520 m2
Proje Tarihi: 2005-2008
Uygulama Tarihi: 2018-2019
İşveren: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü
Yapımcı: Obrascon Huarte Lain S.A. Siemens Rail Automation S.A.U. Joint Venture KKC Marmaray Projesi Ortaklığı
Somun İnşaat-Ömer Lütfü Somun, Mehmet Baş
Habitus Mimarlık-Pınar Bayraktar, Simge Balcı
Rölöve-Restorasyon Projesi: Y. Mimar Mehmet Ünal
Statik Proje: Prota / Y. İnş. Müh. Danyal Kubin - İnş. Müh. Göksenin Feroğlu
Deprem Danışmanı: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu
Restorasyon Danışmanı: Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal
Güçlendirildi... Çünkü...
Marmaray CR3 kapsamında, yapının altından geçen hattın güzergah sayısının 2’den 3’e çıkarılması planlanmıştı. Ayrıca yığma bir yapı olan bina, deprem hareketleri sonucunda oluşan kesme ve kayma kuvvetleri altında ciddi zorluklarla karşılaşıyordu. Diğer taraftan yığma yapı malzemelerinin süneklikleri oldukça düşük olduğundan yapının dayanıklılığı da oldukça yetersizdi.
Bu kapsamda yapının sismik performansını artırmak ve deprem güvenliğini tam olarak sağlamak amacıyla yapıya uygun sismik izolatörlerin tasarımı, üretimi, test ve sahadaki uygulamaları TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri tarafından gerçekleştirildi. Yapının güçlendirme projesi ve tasarımı ise Prota Mühendislik Proje ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. tarafından yapıldı.
Güçlendirme “Tarihi yapı güçlendirme kiriş ve kolonlarının imal edilmesi”, “Temel alt kotuna kadar şevli kazı yapılması ve temel ile orta perde imal edilmesi”, “İzolatörlerin yerleştirilmesi”, “İzolatör üstü ile yapı arasında kalan kirişin imal edilmesi”, “Yan perdelerin ve geçici temel plağının imal edilmesi”, “İzolatörlerin yerleştirilmesi ve izolatör üstü ile yapı arasında kalan kirişin imal edilmesi”, “Askı sisteminin tamamlanması”, “Eski taşıyıcı yığma duvarların yıkılması”, “Temel imalatlarının tamamlanması” ve “Askı makaslarının sökülmesi” aşamalarından oluşuyor.
Mevcut binaya deprem izolatörü yerleştirilirken
Mevcut bir binada deprem izolatörü yerleştirilmesi süreci farklı aşamalardan oluşuyor ve bu süreç oldukça teknik bir uzmanlık gerektiriyor. Genellikle mühendislik, inşaat, malzeme bilimi ve jeoloji gibi alanlardaki profesyonellerin iş birliği ile yürütülüyor. Süreç şu aşamalardan oluşuyor:
* Var olan yapının halihazırdaki durumunun modellenmesi (mimari ve statik özellikler, yapısal elemanlardan numune alınması, deneyler vb.) ve yapısal analiz altyapısının oluşturulması.
* Mimari ve statik açıdan var olan yapının deprem yalıtımı ile güçlendirmeye uygun olup olmadığının uzman bir ekip tarafından değerlendirilmesi.
* Zemin etüdü
* Sahaya özel deprem tehlike analizleri ve AFAD spektrumları ile kıyaslama
* TGUA-1 kontrol ve onayı
* İzolatör katındaki yapı mimarisinin izolatör uygulamasına uygun hale getirilmesi
* İlk izolatör parametreleri ile ön analizlerin yapılması (doğrusal ve basit, doğrusal olmayan)
* İlk sonuçların ardından yapı ön analizlerinin yapılması ve performans hedeflerinin belirlenmesi (taban kesme kuvvetleri, ivmeler, deplasmanlar vb.)
* İzolatör katında ekstra güçlendirme ihtiyaçlarının belirlenmesi.
* Yeni izolatör parametreleri ve son yapısal özellikler ile detaylı NRHA yapılması. Performans hedeflerinin sağlandığının kontrolü (TGUA-5)
* Nihai izolatör tasarımı ve onayı (TGUA-5)
* İzolatör üretimi, testleri (TGUA-5), sevkiyatı ve montajı
* İzolatör prototip testlerine göre son NRHA analizleri (gerekirse) ve TGUA-5 son onayı.
Deprem enerjisinin yapıya doğrudan aktarılması engelleniyor
Deprem izolatörleri, binaların zeminle olan bağlantısını özel bir mekanizma ile keserek deprem enerjisinin yapıya doğrudan aktarılmasını engelliyor ve binayı yatay sarsıntı etkilerine karşı daha dirençli hale getiriyor. Deprem sırasındaki yatay hareketleri absorbe ederek, enerjinin yapıya iletilmesini en aza indiriyor ve ayrıca yapıların deprem sonrası kullanılabilir olmasını sağlıyor. Bu özellik, hastaneler ve kamu binaları gibi sürekli hizmet veren yapılar için oldukça önemli.
Deprem izolatörleri birçok binada kullanılabiliyor
Deprem izolatörleri hastaneler, kamu binaları, köprü ve viyadükler, enerji santralleri ve özel endüstriyel yapılar gibi yüksek güvenlik ve süreklilik gerektiren yapılarda yaygın olarak kullanılıyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası, stratejik binaların yanı sıra konutlarda da kullanımı arttı. İzolatörler, bu yapılarda can ve mal güvenliğini artırarak işlevselliğin korunmasını sağlıyor.
TİS Teknoloji’nin tarihi eserlerin güçlendirmesinde yaptığı uygulamalar da mevcut. Göztepe Tren İstasyonu haricinde Batman Hasankeyf’te bulunan Zeynel Bey Türbesi ve Galataport Nusretiye Saat Kulesi bu projelere örnek olarak verilebilir. Güçlendirilmesi gerekli görülen tarihi eserlerin deprem yalıtımı ile güçlendirilmesindeki en büyük avantaj, yapının kendisine görsel olarak hiç müdahale edilmeden uygulamanın yapılabilmesi. Bu sayede hem binlerce yıllık tarihi eserleri olası en büyük depremlere karşı koruyor hem de görsel olarak esere hiçbir müdahalede bulunulmuyor.
Atelier Towers’ta deprem izolatörleriyle güvenli bir üretim ortamı sunulacak
TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri son dönemde bazı önemli projelere de dahil oluyor. Bunlardan biri, Atasay Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen Atelier Towers.
Yenibosna (İstanbul)’da yükselen proje, Türkiye’de kuyum sektöründe ilk defa deprem izolatörleriyle donatılmış olmasıyla dikkat çekiyor. Deprem izolatörleri, yapı güvenliğini artırarak hem çalışanların hem de değerli malzemelerin korunmasını sağlıyor. Atelier Towers, sektör odaklı bir merkez olarak kuyum üreticilerine modern ve güvenli bir üretim ortamı sunarken, depreme dayanıklı altyapısı sayesinde can ve mal güvenliğini en üst seviyede tutmayı amaçlıyor. Çevre dostu özellikleriyle de LEED sertifikasına aday olan proje, aynı zamanda sıfır atık prensibine uyacak şekilde tasarlanmış ve sektörün ihtiyaç duyduğu tüm destek hizmetlerini tek çatı altında topluyor.
Pendik Belediyesi’nin yeni hizmet binasında hizmetler kesintisiz verilebilecek
Pendik Belediyesi’nin yeni hizmet binası ise hastaneler hariç Türkiye’de ilk defa sismik izolatörlerin bir kamu binasında kullanılacağı proje olarak dikkat çekiyor. Bu yenilikçi yapı, deprem sırasında binanın yatay hareketlere karşı dayanıklılığını artırarak, hizmetlerin güvenli ve kesintisiz bir şekilde devam etmesine olanak tanıyacak. Sismik izolatörler sayesinde bina, deprem enerjisini sönümleyerek büyük sarsıntılardan minimum düzeyde etkileniyor, böylece hem çalışanların hem de vatandaşların güvenliği sağlanıyor.
Bu özellik, Pendik Belediyesi hizmet binasını İstanbul’da olası bir depremde işlevselliğini sürdürebilecek öncü bir kamu yapısı haline getiriyor. Proje, aynı zamanda kamu binalarında sürdürülebilir güvenlik standartlarının yeni bir örneği olarak dikkat çekiyor. Deprem sonrası hızlı müdahale ve yönetim gerektiren durumlarda, izolatörler sayesinde bina daha güvenilir hale geliyor, bu da kriz anlarında kesintisiz hizmet sunumunu mümkün kılıyor.
12 Aralık 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.