Proaktif stratejiler, potansiyel zorlukları en aza indirmenin "sihirli değneğidir"... Bazı stratejileri inşaat proje yönetimi yaklaşımına dahil etmek, minimum zaman ve maliyet kaybıyla başarılı proje sonuçlarına ulaşmaya yardımcı olacaktır.
YAZAN: İnş. Müh. Selim Rıdvan GÜNGÖR / Proje ve Yönetim Danışmanı / Office SRG
İnşaat projeleri, özellikle yapım sürecinde çok sayıda risk ve potansiyel engelle birlikte karmaşık ve zordur. Proje yöneticileri daha önceki deneyimlerine dayanarak proaktif stratejiler benimseyip zorlukları tespit edip, tanımlayabilir, azaltabilir ve üstesinden gelerek projelerini başarılı bir şekilde tamamlayabilirler.
Açık ve etkili iletişim, zorlukları en aza indirmek için hayati öneme taşır. Mal sahibi, ana yüklenici, taşeronlar, tedarikçiler ve ilgili bütün ekip üyeleri de dahil olmak üzere tüm paydaşların düzenli olarak güncellenmesi ve ister pozitif ister negatif olsun her türlü sonuç karşısında karar alma sürecine dahil olması, zorlukların giderilmesinde her zaman büyük yarar sağlar. Ortak sorun çözme yaklaşımı herkesin proje hedefleriyle uyumlu olmasını sağlar ve ekip üyeleri arasındaki işbirliğini teşvik eder. Düzenli günlük, haftalık ve aylık toplantılar, ilerleme raporları, potansiyel zorlukların erkenden tespit edilmesine yardımcı olur ve çözüm için proaktif karar alınmasına olanak sağlar.
Temel proaktif stratejilerden biri kapsamlı ve kaynak yönetimine uygun planlama ve buna bağlı işgücü riskinin değerlendirmesidir. Herhangi bir inşaat projesine başlamadan önce, zaman çizelgeleri, bütçeler ve kaynaklar da dahil olmak üzere projenin tüm yönlerini içeren ayrıntılı bir plan oluşturmak, uygulama sürecinde ortaya çıkabilecek engelleri ve bu engellerin yaratabileceği potansiyel riskleri tahmin ve tespit edip kapsamlı bir risk analizi çıktıları ile değerlendirmek çok önemlidir. Risk analizi sonuçlarına göre yeni stratejilere dayalı bir yapım metotları oluşturarak “B, C, D … Planları” hazırlamak, uygulama sürecinde zaman kayıplarını minimize eder.
Etkin kaynak tahsisi ve yönetimi, özellikle işgücü kaybı dikkate alındığında zorlukları en aza indirmek için hayati önem taşır. Projeyi başarılı bir şekilde yürütmek için ekipman, malzeme ve vasıflı işgücü dahil gerekli kaynaklara sahip olmak, bunları verimli kılacak şekilde planlamak ve zaman çizelgesiyle uyum içerisinde çalışabilecek şekilde atamak, proje yönetiminin büyük bir bölümünü tamamlamak demektir. Bu aşamadan sonra kaynakların yeterliliğini ve verimliliklerini düzenli bir şekilde değerlendirmek ve gerektiğinde ufak ayarlamalar yapmak potansiyel zorlukların üstesinden gelinmesinde büyük katkı sağlar.
Uygulama süreci boyunca izleme ve kalite kontrol çok önemlidir. Plan ve zaman çizelgesinden herhangi bir sapma veya olası zorlukları belirlemek için yapılan iş düzenli olarak denetlenmeli, teknik şartname ve sözleşme hükümlerine uyup uymadığı değerlendirilmelidir. Düzenli denetimler yapmak, gözle, dronla veya dijital ölçme aletleriyle ölçümlemek ve potansiyel zorlukları kısa zamanda masaya yatırmak, çözüm sürecinin acilen başlamasını sağladığı gibi, büyümesini, projenin zaman çizelgesini ve kalitesini etkilemesini büyük ölçüde önler.
Kalitedeki gecikmeleri veya tavizleri önlemek için kaynak kısıtlamalarını veya darboğazları proaktif olarak ele almak gerekir. Kaynakların doğru şekilde yönetilmesi, -inşaat projelerinde en önemli kaynağın finansman olduğunu bir kez daha hatırlayarak- proje verimliliğinin korunmasına ve kaynak kıtlığından kaynaklanan potansiyel zorlukların en aza indirilmesine yardımcı olacaktır.
İnşaat projelerinin beklenmedik zorluklarla ve engellerle karşılaşması kaçınılmazdır. Ancak; problem çözme ve karar verme konusunda proaktif bir yaklaşım, ortaya çıkan veya potansiyel engellerin aşılmasına yardımcı olur. Ekip üyelerinin sahada karar vermeleri için gerekli araçları sağlamak ve onlara ihtiyacı olan yetkileri sunmak, ufak sorunların büyük sorunlara dönüşmeden önce ele almalarında onlara ve dolayısı ile tüm paydaşlara fayda sağlar. Bununla beraber, ekip üyelerine sorunların büyümesini beklemek yerine proaktif olarak çözüm aradığı bir inovasyon ve yaratıcı sorun çözme kültürünü teşvik etmek, bu gibi sorunlarla daha önce karşılaşmış ekip üyelerinin geçmiş deneyimlerini onlara aktarabileceği toplantılar tertip etmek, dışarıdan eğitim desteği almak sorunların çözümüne büyük katkı sağlar. Proaktif problem çözme zihniyetinin teşvik edilmesi, gerçekleşen veya potansiyel zorlukların projenin ilerlemesi üzerindeki etkisinin en aza indirilmesini, hatta yok edilmesini sağlar.
Yapım süreci boyunca -sadece sorunları değil başarılar da dahil- düzenli değerlendirmeler yapmak ve öğrenilen dersler oturumlarını düzenlemek çok önemlidir. Projenin ilerlemesini ve performansını önceden belirlenmiş aralıklarla değerlendirin. Neyin işe yaradığını değerlendirin ve iyileştirilecek alanları belirleyin. Karşılaşılan zorlukları ve bunların üstesinden gelmek için uygulanan stratejileri not edin. Projeden öğrenilen dersler üzerinde derinlemesine düşünerek, değerli içgörüleri gelecekteki projelere uygulayabilir ve zorlukları en aza indirme yeteneğinizi daha da geliştirebilirsiniz.
Proaktif stratejiler, potansiyel zorlukları en aza indirmenin sihirli değneğidir. Geniş kapsamlı bir planlama ve risk değerlendirme yaklaşımı benimseyerek, etkili iletişim ve işbirliğini, proaktif problem çözme ve karar almayı teşvik ederek, sürekli izleme ve kalite kontrolü yaparak, yeterli ve uygun kaynak tahsisi ve yönetimini sağlayarak projeyi düzenli olarak değerlendirip çıktılardan dersler çıkartarak her türlü zorluk, sorunsuz ve verimli bir şekilde aşılabilir. Bu stratejileri inşaat proje yönetimi yaklaşımına dahil etmek, minimum zaman ve maliyet kaybıyla başarılı proje sonuçlarına ulaşmaya yardımcı olacaktır.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
17 Temmuz 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.