Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi Haziran Ayı Raporu’na göre, mart ve nisan aylarında eşik değer civarında seyreden Faaliyet Endeksi mayısta önemli bir yükseliş kaydetti ancak haziran ayında eşik değerin altına indi. Önceki aylarda düşük seviyelerde kalan Beklenti ve Güven Endeksleri, sonraki dönem için faaliyette olumsuz bir beklenti ortaya koyuyordu. Nitekim haziran ayında bu beklenti gerçekleşti ve Faaliyet önemli ölçüde geriledi. Beklenti Endeksi’nin son altı aydır aynı aralıkta ve sürekli negatif tarafta hareket ettiği görülüyor. Tüm endeksler içinde en düşük değere sahip olan endeks olan Güven Endeksi eşik değerin altında sınırlı bir artış gösterdi. Son olarak birleşik Hazır Beton Endeksi, faaliyetteki gerilemenin etkisiyle negatif bölgede sınırlı bir düşüş yaşadı.
Geride bıraktığımız haziran ayında, Güven Endeksi dışındaki tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre artış gösterdi. En belirgin yükseliş Beklenti Endeksi’nde görülüyor. Faaliyet ve Beklenti’deki yükseliş, endeks değerlerinin hâlâ eşik değerin altında olduğu unutulmadan değerlendirilmeli. Endekslerin mutlak ve göreli konumlarına bakıldığında önümüzdeki döneme ilişkin net bir çıkarım yapmak mümkün görünmüyor. Geçen yıla kıyasla Güven Endeksi hariç diğer endekslerin yüksek olması inşaat sektörü açısından olumlu görünmekle beraber tüm endekslerin eşik değerin altında olması, bu olumlu tabloyu ortadan kaldırıyor.
Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Mart ve nisan aylarında eşik değer civarında seyreden Faaliyet Endeksi, mayıs ayında belirgin bir artış göstermiş ancak haziran ayında yeniden eşik değerin altına düşmüştür. Geçen yıla göre Güven Endeksi hariç diğer endekslerin yüksek olması inşaat sektörü açısından olumlu bir işaret olarak değerlendirilebilir ancak tüm endekslerin eşik değerin altında kalması, bu olumlu tabloyu önemli ölçüde gölgelemektedir” dedi.
Ekonomik gelişmeleri değerlendiren THBB Başkanı Yavuz Işık, “İSO Haziran 2025 Türkiye PMI verilerine göre, mayıs ayında 47,2 olan manşet PMI, haziranda 46,7’ye gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine inmiştir. Eşik değer olan 50’nin altında kalan bu rakamlar daralmaya işaret etmektedir. Buna göre para politikasında hedeflenen noktaya yaklaşılmış olsa da bu sürecin istenen etkiyi oldukça yavaş göstermesi, sıkı para politikasının ekonomi üzerindeki tahribatını artırmaktadır. Devam eden yüksek faiz politikası, şirketlerin finansman maliyetlerini yükseltirken kredi genişlemesine getirilen sınırlamalar ise firmaların finansmana erişimini zorlaştırmaktadır. Son veriler, geride bıraktığımız haziran ayında iç talepteki daralmanın hissedilir boyuta ulaştığını ortaya koymaktadır. Temmuz ayında hem Türkiye’de hem de dünyada ekonomik aktörler merkez bankalarının faiz kararlarına kilitlenmiş durumdadır. Önce TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), ardından da ABD Merkez Bankası (FED) kararlarını açıklayacaktır. Temmuz ayında ülkemizde ihtiyatlı da olsa faiz indiriminin başlaması inşaat sektörünü takip eden çeyrekte pozitif etkileyecektir” ifadelerini kullandı.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
17 Temmuz 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.