Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi geçen yıla göre %26,61 arttı. Yüksek artışın büyük oranda ocak ayındaki işçilik maliyetleri kaynaklı olduğunu belirten Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, “Son bir yıllık verilere bakıldığında inşaat maliyetlerinin hem enflasyonun hem de konut fiyatlarının altında seyir izlediği görülmektedir.” dedi. Geçtiğimiz yıl konut yatırımcısının reel anlamda zarar ettiğini belirten Arslan, piyasayı yönlendiren ana dinamiğin sosyal amaçlı konut üretimi ve üretim hızı olacağına vurgu yaptı.
TÜİK verilerine göre İnşaat Maliyet Endeksi, 2025 yılının ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,10 arttı; aynı ayına göre artış %26,61’lik olarak kayda geçti. İşçilik endeksi ise önceki aya göre %23,58, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %34,37 yükseldi.
Verileri yorumlayan Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, “Bugün TÜİK tarafından açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi, yılın ilk ayında işçilik maliyetindeki artış sebebiyle yüksek artış gösterdi. Ancak son bir yıllık verilere bakıldığında hem enflasyonun hem de konut fiyatlarının altında seyir izlediği görülmektedir.” dedi.
Konut Yatırımcısı İçin 2024 Zarar Yılı Oldu
Geçtiğimiz yılın konut yatırımcıları için olumlu geçmediğini belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Bir yıl önce konuta yatırım yapanlar, değer artışına rağmen reel anlamda zarar etmiştir. İki yıl veya öncesinde konuta yatırım yapanlar içinse tam tersi söz konusu; reel anlamda kar etmişlerdir. Günümüzde yatırım amaçlı konut alımlarından ziyade konut piyasasını yönlendirecek ana dinamik sosyal amaçlı konut üretim ve üretim hızı olacaktır. İnşaat yapımı, resmi izinlerin alınıp inşaatın tamamlanma süresi ülkemizde ortalama iki yıl sürmektedir. Halihazırda konut arzı, ihtiyacı karşılayacak düzeye ulaşamamıştır. Geleceğe yönelik stratejilerini ve fizibilite çalışmalarını yapan özellikle sosyal/ekonomik konut üreten müteahhit/geliştiriciler için keyifli iki yıl gözüküyor.”
Deprem Konutlarının Tamamlanması İşçilik Maliyetlerine Yansıyacak
İşçilik maliyetlerinin deprem bölgesinde hali hazırda yoğun bir biçimde devam eden konut inşaatlarından etkilendiğini hatırlatan Arslan, “Deprem konutlarında tamamlanma oranı arttıkça işçilik maliyetlerindeki artışın yavaşladığını göreceğiz. Enflasyon oranındaki düşüş devam ederken konut kredi faiz oranlarının da benzer bir seyir izleyeceğini söyleyebiliriz.” açıklamalarında bulundu.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
12 Mart 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.