İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’nin (İSİB), Türk İklimlendirme Sektörü’nün 2023 yılı yol haritasını belirlediği, stratejisini ve ekonomik gelişmeleri konuştuğu, yıl içinde yaşanan önemli idari ve ticari gelişmeleri üyeleri ile paylaştığı İklimlendirme Sektörü Strateji Çalıştayı28-29 Kasım 2022 tarihleri arasında AntalyaCornelia Diamond Hotel’degerçekleştirildi. Çalıştay programı içinde İSİB İhracat Liderleri Ödül Töreni yapılarak dereceye giren firmalar ödüllendirildi.
İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal’ın ev sahipliğinde yaklaşık 200’ü aşkın sektör paydaşının katılımı ile yapılan çalıştayda yeni nesil ihracat modelleri ve destekleri, güncel ekonomik gelişmelerin sektöre etkileri ve 2023 yılı sektör strateji belgesindeki konular masaya yatırıldı.
Ekonomist Fatih Keresteci’nin güncel ekonomideki durum ve beklentileri katılımcılara aktardığı çalıştayda geçtiğimiz ay hayatını kaybeden İSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Duruk adına bir anma töreni gerçekleştirildi.
Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, İSİB’in strateji pazarlama, satış ve iletişim alanlarında sektör ihracatçılarının en önemli paydaşı haline geldiğini belirterek şunları söyledi: “ Dünya İklimlendirme pazarı geçtiğimiz dört yıllık periyotta yüzde 13,23 büyüyerek 570 milyar dolara ulaştı. Türk İklimlendirme Sektörü ise bu periyotta yüzde 43’lük büyüme gösterdi. Sektörün alt gruplarına baktığımızda Isıtma Sistem ve Ekipmanları’nda Dünya yüzde 11 büyürken biz yüzde 32 büyüdük. Soğutma Sistem ve Ekipmanları’nda Dünya yüzde 15 büyürken biz yüzde 39’luk büyüme kaydettik. Havalandırma Sistem ve Ekipmanları’nda Dünya yüzde 20,5 büyürken biz yüzde 67 büyüme sağladık. Klima Sistem ve Elemanları’nda Dünya yüzde 12,5 büyürken biz yüzde 80’lik büyüme kaydettik. Tesisat Sistem ve Elemanları’nda Dünya yüzde 10 büyürken biz yüzde 40 büyüdük. Yalıtım Sistem ve Elemanlarında Dünya yüzde 10 büyürken biz yüzde 38 büyüdük. Bu sonuçlar sektör olarak organize olduğumuzu, belirli bir strateji ile ilerlediğimizi ve sektörün tüm paydaşları emek harcadığımızın bir göstergesi.
Türk İklimlendirme sektörü olarak ana hedefimiz Dünya pazarından yüzde 1,5’luk pay almak ve dış ticaret fazlası veren bir sektör olmak. Bu hedef için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu sene her türlü handikapa rağmen yüzde 93,5’luk bir ithalatı ihracatı karşılama oranına ulaştık. Dünya’dan aldığımız pay ise sektör olarak yüzde 1,37 oldu. Sektörün kilogram birim fiyatı 5,23 Dolara çıktı. Türkiye’de TİM verilerine göre 11. büyük sektörüz. Sektör ihracatımız Kasım sonu itibariyle 6 milyar doları aştı. Yıl sonunda 6,8 milyar dolarlık ihracat büyüklüğü ile kapatacağımızı öngörüyoruz.
2022 yılının ilk 11 ayında ihracatçılarımız için 21 ayrı yurtdışı fuara milli katılım, info stand modellerimizle iştirak ederken Özbekistan, Brezilya ve Arjantin ile Macaristan’a Sektörel Ticaret heyetleri düzenledik. Ayrıca Kuzey Afrika ülkelerinden ve Balkan Ülkelerinden gelen heyetlere ayrı ayrı alım heyeti organizasyonu gerçekleştirdik. Temmuz ayında sektörümüzün en önemli fuarlarından biri olan Milano’da düzenlenen Mostra Convegno Expocomfort Fuarı’nda Birliğimizin girişimleriyle Türkiye Partner Ülke oldu. Fuara toplam 139 ihracatçı firmamız iştirak etti. Sponsorluk ve reklam çalışmaları yaptık. Sektörün tüm paydaşları ile koordineli bir şekilde güçlü bir şekilde ilerliyoruz.
Sektör Strateji Çalıştayı hakkında da bilgi veren Şanal, tüm paydaşlarla küresel pazarlarda verimli ve etkili bir satış ve pazarlama stratejisi uyguladıklarını belirterek “İSİB bünyesinde kurduğumuz 16 ayrı çalışma grubu ile strateji belgemizi güncelleyerek ve geliştirerek 2023 yılına daha güçlü gireceğiz. Özellikle Avrupa Birliği’nin sınırda uygulayacağı karbon düzenleme mekanizmasının sektörümüze etkileri konusunda da ciddi çalışmalar yapıyoruz. Sektörümüzün bu sürece hazır olması için elbirliği ile çalışıyoruz” dedi.
İSİB, 2021’nin En Çok İhracat Gerçekleştiren Şirketlerini Ödüllendirdi
Çalıştayın son oturumunda İSİB, 2021 yılı içinde ihracat pazarında etkili rol üstlenen ve en çok ihracat gerçekleştiren firmaları ödüllendirdi.
Ödül töreninde de bir konuşma yapan Şanal, Birliği oluşturan tüm firmaların var güçleri ile Türkiye’nin kalkınması ve büyümesi konusunda çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Türk İklimlendirme sektörü, ihracatın lider sektörlerinden biri olma yolunda emin adımlara ilerliyor. 2021 yılında 21 kategoride en çok ihracatı gerçekleştiren firmalarımız, uyguladıkları etkin ticari ve pazarlama yönetimleri ile bu yılın ödüllerine ulaştılar. Birliğimizin ödül alamayan üyeleri de var güçleri ile çalıştıklarını biliyoruz ve görüyoruz. Onlar da önümüzdeki yıllarda ülkemizi elde edecekleri başarılarla gururlandıracaklarından hiç şüphemiz yok.”
30 Kasım 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.