İZODER Başkanı Emrullah Eruslu: “Florida’da çöken binanın raporu, su yalıtımının hayati önemini bir kez daha ortaya koydu”
Yalıtım sektörünün çatı kuruluşu Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), ABD'nin Florida eyaletinde çöken 12 katlı binaya ait yapısal saha araştırması raporuyla ilgili bir açıklama yaptı. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Binadaki su yalıtımı eksikliklerinin ‘büyük yapısal hasara’ neden olduğunun belirtildiği rapor, binaların doğru su yalıtımı uygulamalarıyla korunmasının hayati önem taşıdığını bir kez daha ortaya koydu” dedi.
Özellikle depreme karşı güvenli yapılara sahip olmak için tüm binaların su yalıtımı ile korunması gerektiğinin altını çizen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “Florida eyaletinde 12 katlı binanın çökmesi sonucu yaşanan gelişmeleri üzüntü ile takip ediyoruz. Halen arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği söz konusu binayla ilgili yayınlanan rapor, facianın bir dizi ihmal sonucu yaşandığını gösteriyor.Ekim 2018 tarihli bu raporda, ilgili binada yapılan inceleme sonucunda binanın otopark ve havuz gibi muhtelif bölümlerinde su yalıtım uygulamasında yaşanan bazı sorunlar ve eksiklerin tespit edildiğinin anlaşılarak, bu sorunların da ‘büyük yapısal hasara’ neden olduğuna dikkat çekiliyor. Binanın bahse konu bölümlerinin düz olarak imal edilmesi sonucu suyun, yapıdan tahliye edilemediği ve su yalıtım malzemesi üzerinde buharlaşana kadar kalması sonucu su yalıtım malzemesinin ömrünü tamamladığı ve bu sebeple yenilenmesi gerektiği vurgulanıyor. Binadaki su yalıtımı eksikliklerinin, bu alanların altındaki betonarme yapı elemanlarında ciddi yapısal hasara neden olduğu belirtilerek kolon, kiriş ve perde duvarlarda betonun bütünlüğünün bozularak kırıkların, dökülmelerin ve çatlakların oluştuğu ifade ediliyor. Tüm bu yaşananlar, binaların doğru malzeme, detay ve su yalıtımı uygulamaları ile korunmasının ne kadar hayati önem taşıdığını bir kez daha gözler önüne seriyor.“
Türkiye’de deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarında da benzer gözlemlerle maalesef sıklıkla karşılaşıldığını belirten Emrullah Eruslu, “Bu anlamda İZODER olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte uzun süren çalışmalarımızın sonucunda 01 Haziran 2018’de yürürlüğe giren ‘Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, Türkiye inşaat sektörü ve vatandaşlarımız açısından çok önemli bir adım oldu. Yeni yapılacak binalarda bu yönetmelikte öngörülen esaslara uyulması güvensiz olan yapıların ‘Kentsel Dönüşüm’ ile ilgili yönetmelik ve mevzuatlar çerçevesinde güvenli, enerji verimli ve konforlu bir şekilde bir an önce yenilenmesi en önemli yaklaşım olmalıdır” diye konuştu.
Binalarda can ve mal güvenliğinin sağlanması için alınması gereken önlemlerin başında uzun ömürlü ve depreme dayanıklı binalar inşa etmek geldiğini İZODER olarak her platformda dile getirdiklerini vurgulayan Emrullah Eruslu, “Ülkemizin deprem kuşağında olması nedeniyle, depreme güvenli yapılara sahip olmak için tüm binaların su yalıtımı ile korunması gerekiyor. Bu konuda herkesin duyarlı olup yaşadığı binada su yalıtımı yapılıp yapılmadığını ve binanın depreme dayanıklılığını sorgulamasını tavsiye ediyoruz.Yalıtım, güvenli yapılaşmanın vazgeçilmez unsurlarındandır. Yalıtımın, yapıların tasarlandıkları dayanım performanslarının korunmasında çok önemli bir rolü vardır. Bunun aynı zamanda hayati önem taşıdığı konusunda kamuoyunu ve ilgilileri uyarmaya devam edeceğiz” dedi.
29 Haziran 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.