Son aylarda artan enerji maliyeti nedeniyle iş dünyası ve vatandaşlar, enerji maliyetini düşürecek ve doğalgaz bağımlılığına son verecek teknolojileri araştırmaya ve ısı pompalarına yönelmeye başladılar. Önümüzdeki dönemde ısı pompalarının konutlarda, sanayide, otellerde ve avm’lerde daha yoğun kullanılmaya başlayacağını ifade eden Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, şunları söyledi: “Isı pompaları, doğalgaz bağımlılığından kurtulmak ve cari açığın azaltılması için en verimli ve etkili, alternatif ısıtma ve soğutma teknolojisidir. Bu nedenledir ki, doğalgazlı sistemlerin yerine, Avrupa ülkeleri ve Amerika’da %70 oranında yaygın olarak ısı pompaları kullanılmaktadır. Türkiye’de ısı pompası üreten ve geliştiren ilk üreticiyiz ve bu konuda bilinçlendirme sağlamak ve yenilenebilir enerji konusunda bilgi vermek için kamu ve özel sektörde faaliyetler yürütüyoruz. Eğer bugün, ülkemizdeki konutların yarısında ısı pompası kullanılmış olsaydı, bir nükleer enerji reaktörü kadar enerji tasarrufu sağlanırdı ve cari açığımız önemli oranlarda düşebilirdi."
Konutlar ve sanayide ısı pompası kullanılsaydı, cari açıkta %30’luk bir tasarruf sağlanırdı
Son aylarda dünyada ve ülkemizde yaşanan enerji darboğazına değinen Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, konuşmasına şöyle devam etti: “Son aylarda tüm dünya ve Türkiye’de, enerji darboğazı yaşanmakta ve enerji maliyetleri çok artmaktadır. Bu bağlamda, fabrikalar, endüstriyel işletmeler, oteller ve Avm’ler artan maliyetlerini düşürmek için alternatif ekonomik enerji kaynakları arayışına girmişlerdir. Bu konuda talebe yanıt verebilecek en etkin ve verimli çözüm, ısı pompalarının endüstriyel uygulamasıyla sağlanacaktır. Bu anlamda, birçok büyük fabrika ve endüstriyel kuruluşlarda proseslere CoolAer Isı Pompası uygulaması ile %80’leri bulan enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Kesinlikle ifade edebiliriz ki, endüstriyel ısı pompası çözümleri, proje yerine ve prosese göre, sabit yatırımı bir yıl ile 2,5 yıl arasında amorti edebilmektedir. Mesela, Gaziantep’teki Türkiye’nin en büyük zeytinyağı fabrikasında sadece bir prosese koyduğumuz ısı pompası ile 3 yıl önceki elektrik birim fiyatlarıyla 150.000 TL aylık tasarruf sağlanmıştır. Bugünkü rakamlarla 400.000 TL aylık tasarruf sağladığını tahmin etmekteyiz. Özetle, ülkemizdeki 23 milyon civarında tahmin edilen konutların %50’sinde kademeli olarak ısı pompası kullanırsak, cari açığımızda en az %30’luk bir tasarruf etme ve doğalgazda yabancı ülkelere bağımlılığımızı düşürmenin mümkün olacağına inanıyoruz. Bu nedenledir ki, tüm Avrupa’da ısı pompası kullanım oranı %70-75’i geçmiştir. İlave olarak buna endüstriyel tesislerdeki ısı pompası uygulamalarını dahil edersek, Türkiye’nin petrol, doğalgaz gibi fosil yakıt ithalatını yarıya yakın oranda düşürebiliriz. Bizim önerimiz, başta TOKİ, Emlak Konut gibi kurumlardan başlayarak, kademeli olarak Avrupa’da olduğu gibi ısı pompalarını teşvik ve zorunlu kılmaktadır.” diye konuştu.
Canovate Group şirketleri arasında yer alan CoolAer İklimlendirme Sistemleri hava, su ve toprak kaynaklı ısı pompalarının yanı sıra; hava ve su soğutmalı chiller grupları, hassas kontrollü klima sistemleri, inrow soğutma sistemleri, pano klimaları, indirekt adyabatik soğutma sistemleri, free cooling box gibi geniş ürün yelpazesinde üretim yapmaktadır.
18 Şubat 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.