Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası (Mühendis Teknik Hizmetler ve Diğer, Enerji, Sanayi ve Madencilik Çalışanları Sendikası), kamu mühendisleri ve teknik personelin maaşlarında yaşanan adaletsizliğe dikkat çekerek iyileştirme talep etti. Sendika adına açıklamada bulunan Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası Genel Başkanı Makine Mühendisi Mümin Güler, “Kamuda çalışan 30 yıllık bir mühendisin maaşı 105 bin TL olmalı” diyerek adaletsizliğin son bulması için tüm yetkilileri göreve davet etti. Mümin Güler, maaş adaletsizliğinin çalışanların motivasyonunu ve iş barışını olumsuz etkileyerek verimliliği düşürdüğünü belirtti.
Kamu mühendisleri ve teknik personelin sesi olan Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası, kamuda çalışan mühendis maaşlarının ivedilikle iyileştirilmesi gerektiğini açıkladı. Sendika tarafından yapılan açıklamada, söz konusu iyileştirmeye yönelik iki maddelik bir çözüm önerisi sunuldu. Buna göre, ek ödeme oranında artış ile teknik sorumluluk ödemesi talep edildi.
“Mühendislerin haklı talepleri görmezden gelinmemeli”
Sendikayı temsilen açıklamada bulunan Mühendis Tek-Sen Enerji Sendikası Genel Başkanı Mümin Güler, kamuda teknik hizmetler sınıfında görev yapan mühendislerin bilişim, enerji, sanayi, sağlık ve altyapı gibi kritik alanlarında büyük sorumluluklar üstlenmesine rağmen mevcut maaşların bu görevlerin ve aldıkları risklerin karşılığını yansıtmadığına dikkat çekti. Mümin Güler, “30 yıldır kamuda çalışan bir mühendisin maaşı yalnızca 57 bin 918 TL iken, eşdeğer meslek gruplarında bu rakam ek ödemelerle birlikte 100 bin TL'nin üzerine çıkıyor. Bu fark, mühendislerin emeğini adil bir şekilde değerlendirmeyen mevcut düzenin bir yansımasıdır” diyerek maaş adaletsizliğinin son bulması için yetkilileri harekete geçmeye davet etti.
Maaş düzenlemesi için iki maddelik temel öneri
Mümin Güler, mühendis maaşlarının olması gereken seviyeye çıkarılması için iki temel öneri sundu. İlk madde olarak teknik sorumluluk ödemesi kapsamında 30 yıllık bir mühendisin mevcut maaşı olan 57 bin TL'nin 105 bin TL'ye çıkarılması için ek ödeme yapılması, söz konusu ek ödemenin mühendislerin bilgi, deneyim ve sorumluluklarına göre yüzde 500 oranında bir artışla maaşlara yansıtılması talep edildi. İkinci maddenin ise mühendis maaşlarının, eşdeğer meslek gruplarına yakın bir seviyeye getirilmesi için ek ödeme oranında 50 puanlık bir artış yapılması olarak önerildi. Mümin Güler, kamu mühendislerinin adil bir maaşa kavuşabilmesinin yolunun bu iki maddenin birlikte uygulanmasından geçtiğine dikkat çekti.
“Devletimiz yetkin mühendis bulamayacak”
Kamudaki adaletsiz maaş düzenlemesinin devletin mühendislik mesleğine gereken değeri göstermediği yönünde olumsuz bir algı yarattığına işaret eden Mümin Güler, “Bu algı, iyi eğitim alan mühendislerin zamanla kamuda görev almayı tercih etmemelerine yol açabilir. Bu durum devletimizin kalkınma hedeflerine ulaşma sürecinde ciddi bir gerilemeye neden olabilir. Mühendislerin kamu sektörüne olan ilgisinin azalması, orta vadede devletimizin yetkin mühendis bulamamasına neden olabilir ve ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir” ifadelerinde bulundu.
Maaş skalası 2022’de bozuldu
Açıklamasında, kamuda çalışan teknik personelin maaşlarının 2019 yılından bu yana eşdeğer meslek gruplarının maaşının altında kaldığına, zamanla maaş skalasının daha da bozulduğuna -değinen Güler, “Teknik personel ile eşdeğer meslekler arasında ciddi maaş farkları oluştu. Bu farklar, teknik personelin üstlendiği sorumlulukları ve riskleri karşılamıyor. Bilgi ve emeğiyle ülkesine hizmet eden teknik personel maaş adaletsizliği nedeniyle motivasyonunu yitiriyor” diye belirtti
“Mühendislerin maaş adaletsizliği son bulmalı”
Maaş adaletsizliğinin ivedi olarak son bulmasını beklediklerine dikkat çeken Güler, “Kamuda teknik hizmetler sınıfı personelinin üstlendiği kritik görevler göz önünde bulundurulmalı ve maaşlar adil bir şekilde düzenlenmelidir. Ülkemizin kalkınmasında büyük rol oynayan teknik personelin yıllardır biriken hak kayıpları, zaman kaybetmeden iade edilmelidir” dedi.
“105 Bin TL ile mühendislerin emeği hak ettiği değeri bulacak”
Teknik personelin hak ettiği değeri görmesi ve iş barışının korunması adına tüm yetkililere büyük bir sorumluluk düştüğüne işaret eden Güler, “Mühendislerin maaşlarının 105 Bin TL’ye yükseltilmesiyle mühendislerin emeği hak ettiği değeri bulacak. Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayan mühendislerimizin, hak ettikleri maaşları alması hem motivasyonlarını artıracak hem de kamu hizmetlerinin verimliliğini yükseltecektir” dedi.
13 Kasım 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.