1986 yılında İzmir Ticaret Odası’nın idari ihtiyaçlarına göre tasarlanıp inşa edilen İZTO binası, kıyı şeridi boyunca İzmir’in kentsel hafızasında ayrı bir yer tutarken, zamanla şehrin ihtiyaçlarına cevap verememişti. İnovasyon Merkezi’nin tasarımı ise bir dizi talep ve senaryo ile yeniden işlevlendirme merceği üzerinden tekrar ele alınmış. Mevcut yapının konumu ve taşıyıcı sistemi göz önünde bulundurularak yenilikçi çözümlerle yapının ana fikrini destekleyecek revizyonlar yapılmış.
Bulunduğu kıyı şeridinde süregelen duvar etkisine karşı bir argüman olarak kentliyi ve kullanıcıyı yapının içine çekmek ve kentlinin kıyıyla olan ilişkisini dönüştürmek hedeflenmiş. Kapsamlı analiz ve hesaplamalar sonucunda, yapı programının daha bütüncül ve kamusal kullanıma dönüştürülmesi için farklı ölçeklerde yapısal ve teknolojik müdahaleler belirlenmiş ve uygulanmış.
Mevcut yapının konumu ve taşıyıcı sistemi göz önünde bulundurularak yapılması gereken müdahaleler zor ve sınırlı görülmüş olmasına rağmen, yenilikçi çözümlerle yapının ana fikrini destekleyecek revizyonlar yapılmış. Örneğin, sarı dikey dolaşım omurgası, kullanıcı etkileşimini ve birlikte yaşamayı teşvik ederek iletişimi destekliyor ve güçlendiriyor. Yapının orjinalinde bulunan ve yapı boyunca yükselen Mehmet Tüzün Kızılcan’a ait seramik duvar panosunun korunduğu tasarımda sirkülasyon hattı adeta bir sergi alanına dönüştürülmüş.
Kinetik cephesi ile iklim koşullarına cevap veriyor
Denize bakan cephesi ve çatı için alınan kararlar günün farklı saatlerinde farklı deneyimlere fırsat veriyor. Kordon hattı boyunca bulunan statik yapılardan farklılaşan ve çevresine dinamik olarak uyum sağlayan bir yapıya dönüşen inovasyon merkezi, kinetik cephesi ile dış iklim koşullarına gerektiği gibi cevap verme yeteneğini sağlayarak işlev görüyor. Tasarımda kinetik bir cephenin, hareketli bir çatının ve zemin katta denize bakan küçük bir amfitiyatro alanın kullanılmasıyla inovasyon merkezinin her katında güneş ışığına, deniz havasına ve nefes kesen manzaraya olanak sağlanmış. Bu mimari deneyimlerle hem görsel hem de dokunsal farkındalık vurgulanması hedeflenmiş.
İnovasyon hem ismiyle hem de kavram olarak sadece buluşu ifade etmiyor, aynı zamanda mekan yaratma yaklaşımını da tanımlıyor. İnovasyon en basit tanımıyla farklı ve yeni fikirlerin geliştirilmesi, uygulanması ve geçerliliğinin test edilmesi anlamına geliyor. Bu yapı da, yenilikçilik fikrinin tanıtılması, benimsenmesi ve uygulanması yolunda öncü olmayı hedefliyor. Bina içinde bir “birliktelik” duygusu yaratmak amacıyla, farklı düzeylerde görsel ve fiziksel geçirgenliğe sahip mekanlar veya “mikro habitatlar” stratejik olarak farklı düzeylerde, kapalı ve yarı açık “nişler” olarak konumlandırılmış. Açık plan kurgusuyla farklı kullanıcı deneyimleri ve farklı mekansal ihtiyaçlara ve dönüşümlere izin veriyor.
Yaşam döngüsünün bu yeni evresinde, özenle düzenlenmiş bir metamorfozun aracılığıyla, IzQ İnovasyon Merkezi, çağdaş mimari programın ihtiyaçlarıyla değişmeye devam ediyor. Merkez, deniz, kullanıcı ve şehir arasında kurduğu güçlü diyalog ile ziyaretçilerinin hayatında dönüştürücü bir rol oynuyor. Yeniden işlevlendirme kurgusu, yapıya yeni bir kimlik kazandırmakla beraber yapıyı yeniden kentle ve kentliyle buluşturuyor.
Proje Yeri: İzmir
Proje Ofisi: Ofisvesaire
Tasarım Ekibi: M. Gökhan Çelikağ & Melis Varkal (Proje Koordinatörleri) / Melis Varkal, M. Gökhan Çelikağ, Buğra Eser, KeremYeşildağ, Alpay Demirci, Erenus Atilla, Dilşad Kurdak (Yarışma Ekibi)
Mimari Proje Ekibi: M. Gökhan Çelikağ, Melis Varkal, Mine Acar, Hande Kocabaş, Mehmet Hepaksaz (Proje Uygulama Ekibi) / M. Gökhan Çelikağ, Melis Varkal, Mine Acar (Uygulama Kontrolü)
İnşaat Bitiş Yılı: 2022
Toplam İnşaat Alanı: 4706 m2
Cephe Danışmanı: Karakalem (Nevin Güney Tok)
Akustik Danışman: Sonic Design (Mahmut Sözen)
Aydınlatma Danışmanı: Alp Kahyaoğlu
İşveren: İzmir Ticaret Odası
Yapımcı: Simya Yapı
Statik: Nu Mühendislik
Mekanik: Nu Mekanik
Elektrik: Sekman Mühendislik
İç Mekân Tasarımı : Ofisvesaire
Fotoğraflar: ZM YASA
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için
13 Aralık 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.