Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER)’nin “Türkiye Yüzyılı ve Yapılarda Enerji Verimliliği Zirvesi”, Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri sponsorluğunda kanaat önderleri, yerel yönetimler ve tüketicilerin katılımıyla Ankara’da gerçekleşti.
Enerji kayıpları, iklim değişikliğinin yanı sıra tüketicilerin bütçesini de olumsuz şekilde etkilerken, evlerde harcanan enerji her geçen gün artış gösteriyor. Geleceğimizin belirleyicisi bu önemli konuda değer yaratmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri ile VERİMDER’in birlikte yürüttüğü çalışmalar devam ediyor.
Bugüne kadar toplam 35 ilde kanaat önderleri, yerel yönetimler ve tüketicilerin katılımıyla iklim değişikliği, enerji verimliliği, enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik konularının ele alındığı “Anadolu Buluşmaları” gerçekleştiren Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri ve VERİMDER’in son durağı başkent Ankara oldu.
Zirvede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, OECD Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ile VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz konuşmacı olarak yer aldı.
Panellerin de düzenlediği zirvede yeşil dönüşüm, yapılarda enerji verimliliği ilişkisi, kentsel dönüşüm ile enerji verimliliği, ikinci ulusal enerji eylem planı ve sıfır enerjili binalar tüm yönleriyle ele alındı.
“Enerjinin Yaklaşık Yüzde 35’i Yapılarda Tüketiliyor”
VERİMDER olarak enerji verimliliği konusunda Türkiye’deki gelişmeler ve dünyadaki yeniliklere katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiklerini belirten VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Ülkemizde enerji kullanımı; yapılar, sanayi ve ulaşım olarak üçe ayrılmış durumda. Bu anlamda yapıların önemi gün geçtikçe artıyor. Enerjinin yaklaşık yüzde 30-35’i yapılarda tüketiliyor, bunun ağırlıklı olarak ısıtma ve soğutma olduğunu biliyoruz. Mevcut yapı stokumuzun yüzde 70’e yakın bir kısmının enerji verimsiz bir şekilde yapılmış olması bulunduğumuz jeopolitik durumda, enerji maliyetlerinin artması ve enerjiye ulaşımın zorlaşmasına neden oluyor. Bu kötü senaryoyu iyiye döndürmekle ilgili önemli çalışmalar var. II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2024 yılı içinde lanse edildi. Bu plan kapsamında ülkemizde çeşitli yasa ve yönetmeliklerin faaliyete girmesiyle beraber çok hızlı bir şekilde buradaki enerji verimliliğini hayata geçirmek için çalışmalar yapılıyor. Yine ülkemizin gündemindeki kentsel dönüşüm de enerji verimliliğine dönüşüm olarak değerlendirilebiliyor. Yaklaşık 6.5 milyon konutun ve yaşanan deprem felaketiyle birlikte o bölgede yapılacak olan 600 bin konutun enerjiye verimli olarak imal edilmesi, bahsettiğim rakamların olumluya dönmesini sağlayacak” dedi.
Korkmaz, “Eğer konutların tamamını enerji verimli hale getirirsek, her yıl en az 10-12 milyar dolar gibi bir tasarruf elde etme şansımız söz konusu. Bunun yanında yine ülkemiz Paris İklim Anlaşmasını imzalamış ve 2030 yılına kadar da özellikle sera gazı salımlarının azaltılması noktasında yüzde 40’ın üzerinde bir garanti vermiş durumda. Enerji verimliliği konusu sadece ülkemiz değil dünyanın da önemli bir konusu” diyerek bu konuda farkındalık geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
"Yapı stokumuzun yüzde 79'i Isı Yalıtımsız"
Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ ise ülke genelinde yaklaşık 25 milyon yapı stoku bulunduğunu ve bunlardan yalnızca yüzde 30’unun ısı yalıtımlı olduğunu ifade etti. 6 milyon yapının da kentsel dönüşüme gireceğini kaydeden Uludağ, “Önümüzde bir fırsat var. Bu binalarda doğru ısı yalıtımı uygulayabilirsek enerji verimliliğine çok büyük katkımız olacak” diye konuştu.
Arzu Uludağ, bir binadaki enerjinin ortalama yüzde 80’inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını da belirtti. Son 20 yılda Türkiye’nin enerji tasarrufu konusunda ileri bir noktaya geldiğini söyleyen Uludağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 370 binanın 2024 itibarıyla sıfır enerjili bina haline getirmesi ile ilgili bir çalışma başlattığını ve bunun özel sektöre, tüketicilere önemli bir örnek olacağına inandıklarını vurguladı.
“Kamu Binalarında Yüzde 30 Enerji Tasarrufu Hedefi”
Zirveye katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank da enerji tasarrufunun önemine dikkat çekti ve Türkiye’nin 2053 için net sıfır emisyon hedefi olduğunu hatırlattı. Binalarda enerji verimliliğini artırmanın iklim değişikliğiyle mücadelede kritik önem taşıdığını söyleyen Varank, Bakanlık tarafından bu alanda çeşitli projeler yürütüldüğünü ve kamu binalarında yüzde 30 enerji tasarrufu hedeflendiğini açıkladı. Şehirlerin afetlere dirençli hale getirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü de sözlerine ekleyen Varank, sürdürülebilir bina uygulamalarının teşvik edildiğini ifade etti.
Ekonomik Bağımsızlığın Anahtarı, Enerji Verimliliği”
Zirveye ev sahipliği yapan ATO Başkanı Gürsel Baran konuşmasında, dünya üzerinde hemen hemen bütün yeniliklerin, keşiflerin, üretimin, hatta savaşların da konusunun enerji olduğunu belirterek, enerjinin varlığı ve yokluğunun da insanlığın bugünlerdeki en önemli meselesi olduğunun altını çizdi.
Yapılarda enerji verimliliğinin önemine dikkati çeken Baran, Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve doğanın korunması için bu konunun hayati önem taşıdığını dile getirdi.
Baran, şunları söyledi: “Burada detaylarıyla ele alınan yapılarda enerji verimliliği, bizim için bir anlamda ekonomik bağımsızlığımızın anahtarı konumunda. Enerji kaynakları açısından dışa bağlı bir ülke olarak enerji ithalatı gerçekleştiriyor olmak hem stratejik hem de ekonomik olarak ülkemizi yakından ilgilendiren çok önemli bir konu. Sanayi üretimimizdeki artış, nüfus artış hızımız, kentleşme ve dijitalleşmeye bağlı olarak tüketimimiz, enerji tüketimimiz her geçen yıl biraz daha artıyor.”
9 Haziran 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.