Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı konut satış istatistiklerini değerlendiren Aremas Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, pandemi öncesi satış rakamlarına dönüldüğünü söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistiklerine göre konut satışları, Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2 azalışla 1 milyon 86 bin 539 olarak gerçekleşti.
TÜİK’in verilerini değerlendiren Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, 2020 Ekim ayı ile karşılaştırdığında yaklaşık yüzde 15 oranında bir artış var gibi görünse de bu verilerin 2019 verileri ile karşılaştırılması gerektiğini, o şekilde de yüzde 3,8 civarında bir düşüş olduğunu söyledi.
Kasım ve Aralık ayında da yine 2019 verilerinin yaklaşık olarak karşılanacağını varsaydıklarını dile getiren Arslan, bu durumda, bu yılın 1 milyon 350 bin ile 1 milyon 400 bin aralığında toplam konut satışı ile kapanacağını ifade etti. 2020 yılına göre bir düşüş olacak gibi görünse de 2020’nin kendi içinde özel bir yıl olarak adlandırılabileceğini kaydeden Arslan, “pandemiden önceki bir kaç yıl ile çok benzer konut satış rakamlarını yakalayacağız gibi görünüyor.
İpotekli konut satışları, geçtiğimiz Ekim ayına göre yaklaşık yüzde 10 artış göstermiş gibi görünse de yıl bazında geçtiğimiz yıl 0,64 kampanyasının etkisini de göz önüne alınca, 2021’inin ilk 10 ayında 2020’ye göre yüzde 60 daha düşük bir oranda. Kamu bankalarındaki faiz düşüşünün etkisiyle, Kasım’da muhtemelen ipotekli konut satış oranında bir miktar daha artış meydana gelecektir.
Özellikle Ağustos ayı ve sonrasında öngörülerin de üzerinde gerçekleşen satışlara rağmen, 2021 yılında, 2020’ye göre yaklaşık yüzde 15,2’lik bir düşüş söz konusu. Bu düşüş, Ağustos ayı ve sonrasında sektörün satışları toparlamasına rağmen geldiğimiz oran” diye konuştu.
Yabancıya konut satışı potansiyelinin çok altında
Yabancıya satış konusunun da ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini belirten Vedat Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancıya konut satışında bu yılı 50 binin üzerinde bir satış rakamı ile kapatacağımız kesinleşmiş durumda. Bunun da döviz karşılığı tahmini olarak yaklaşık 7 milyar dolar. Aslında, gayrimenkul sektörünün potansiyeli bu rakamların çok çok üzerindeydi. Ancak bugüne kadar bu potansiyele ulaşmak için gerekli desteği maalesef göremiyorduk. İçinde bulunduğumuz dönemde, gayrimenkul satışının bir hizmet ihracatı kapsamına alınması ve önümüzdeki dönemde bu sektöre yönelik yapılacak desteklemelerle umuyoruz ki; 2022 yılında 7 milyar dolar düzeyinde olan yabancıya satış rakamı 10 milyar doların da üzerine çıkacak. Bu yıl da Ekim ayında toplam 5 bin 900 konut yabancıya konut satışı gerçekleşti. Bu rakam hem 2019’un hem de 2020’nin Ekim aylarının çok üzerinde. Yurt dışında yapılacak tanıtım faaliyetleri ve desteklerle, yurt içinde yapılacak aksiyon planları ve süreç yönetimiyle daha da yukarı gideceğini söyleyebiliriz.”
22 Kasım 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.