24 Haziran sabahı, Güney Kore’nin Hwaseong şehrindeki Aricell Lityum Pil Fabrikası’nda bulunan 35 binden fazla pil hücresinin yol açtığı patlamalarla hızla büyüyen ve 23 kişinin hayatını kaybettiği yangın, batarya fabrikalarında yangın güvenliğinin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
İtfaiye ve güvenlik ekiplerinin çabaları takdire şayan olsa da, bu tür felaketlerin önlenmesi için alınacak önlemler kritik öneme sahiptir. Aricell Lityum Pil Fabrikası’nda yaşanan trajik yangın, yangın güvenliğine yatırım yapmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır.
YAZAN: B. Fethi UĞUR / Yangın Güvenliği Mühendisi, Efectis Era Avrasya
Depolanan Pillerin Özellikleri
“Birincil hücre” olarak da bilinen “birincil” piller, tek kullanımlık pillerdir. Birincil pillerde elektriği üreten kimyasalların etkisi geri alınamadığı için yeniden şarj edilememektedir.
Birden çok kez şarj edilip kullanılabilen piller ise “ikincil” pil olarak isimlendirilmektedir.
Lityum pil denilince aklımıza genellikle günlük hayatta kullandığımız cep telefonu, bilgisayar ve elektrikli araçlar ve onların şarj edilebilir ikincil tip pilleri gelmektedir. Ancak bu alanların yanı sıra; sensörler, radyo iletişim cihazları, tıbbi cihazlar (kalp pilleri gibi) gibi uygulamalarda kullanmak amacıyla Lityum bazlı birincil tip piller de üretilmektedir.
Lityum pillerin üretiminde, yanıcı ve patlayıcı özelliğe sahip Lityum tuzları kullanılmaktadır. Bu tür piller, genellikle yüksek enerji yoğunluğuna sahip olmaları ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle tercih edilir. Bu özellikleri, fabrikada çıkan yangının hızla yayılmasının sebeplerinden biri olabilir.
Batarya Yangınlarının Temel Sebepleri
Termal İstismar: Dış ısı yahut alev kaynakları vasıtasıyla batarya hücresinin tutuşmasıdır.
Mekanik İstismar: Batarya hücresinin düşürme, ezilme ve delinme gibi fiziksel etmenler sebebiyle hasara uğrayarak tutuşmasıdır.
Elektriksel İstismar: Bataryanın şarj esnasında; kapasitesi üstünde şarj edilmesi, yüksek gerilime maruz kalması, çok hızlı şarj yahut deşarj edilmesi gibi etmenler sebebiyle tutuşmasıdır.
Termal Kaçak Nedir?
Piller üzerinde meydana gelebilecek istismar faktörlerinden herhangi biri, pilin içeriğindeki yapıyı dengesizleştirerek, kimyasal reaksiyon ile ısı üretmeye başlamasına neden olabilir. Bu durumda kontrolsüz bir reaksiyon olan “Termal kaçak” meydana gelebilir. Bu belirli bir seviyeye ulaşırsa, daha fazla ısı ve basınç üreten kimyasal reaksiyonları tetikleyerek pozitif geri besleme döngüsüne neden olur. Bu durum pil ünitesi tamamen kendini yakıp tüketene kadar devam eder.
Bu etmenler, Lityum pil güvenliği ve düzgün depolama uygulamalarının önemini vurgulamaktadır.
Lityum pil fabrikası depolarında yangınları önlemek için neler yapılabilir?
1. Pasif yangın güvenliği önlemlerinin alınması
Yangın durumunda can kaybını önleyebilmek için öncelikle mimari yangın güvenliği unsurları olan pasif yangın güvenliği önlemleri tam olarak uygulanmış olmalıdır. Bunlar:
Personel acil durum tahliye planlaması; kaçış mesafeleri ve çıkışların uygunluk kontrolleri,
Tahliye sırasında kullanılacak acil durum aydınlatma ve yönlendirme sistemlerinin doğru tasarım ve uygulamaları,
Çıkan yangının ve/veya patlamanın yayılmasını durduran yangın kompartımanı ihtiyaçlarının belirlenmesi ve doğru şekilde uygulandığının teyit edilmesidir. Yangın kompartımantasyonu sağlanabilmesi için mahalin tüm duvarları, tabanı ve tavanı yönetmeliğin belirttiği yangına dayanım seviyesinde olmalı ve mahalden geçen tüm açıklıklar uygun yangına dayanımlı cihaz ve ürünlerle izole edilmelidir (Yangın kapıları, damperler, pasif yalıtım uygulamaları gibi).
2. Aktif yangın güvenliği önlemlerinin alınması
3. Depo İzleme ve Takip Önlemlerinin AlınmasıPillerin sıcaklığını izlemek, depolama şarj oranını sınırlamak, aşırı şarj durumundan kaçınmak ve ortam sıcaklığını güvenli bir aralıkta tutmak çok önemlidir.
Uygun havalandırma, erken teşhis sistemleri ve acil müdahale planları, meydana gelirse termal kaçağın sonuçlarının hafifletilmesine de yardımcı olabilir.
Termal görüntüleme, pil hücrelerinin sıcaklığını izlemek ve termal kaçağı önlemek için yararlı bir araç olabilir.
Depo mahali amacı dışında kullanılmamalı ve pil üniteleri harici depolama (karma depolama) yapılmamalıdır.
Bu seviyede yangın güvenliğinin sağlanabilmesi için; ulusal yangın yönetmeliğimizde olduğu kadar, güncel çalışmalar ve uluslararası yönetmelikler üzerinde de derin bir bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Bu aşamada, mühendislik hizmetlerimiz ile yangın güvenliğinin sağlanması adına Efectis Era Avrasya ailesi olarak her zaman yanınızdayız.
Efectis Era Avrasya; 40 yıla varan deneyime sahip, NFPA (Amerikan) ve ISO (Avrupa) sertifikalı yangın danışmanlarıyla yangın güvenliği hizmetleri sunar.
7 Ağustos 2024
Türkiye'nin en ESKİ, en BİLİNEN ve EN ÇOK ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 80 bini aşkın sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 900 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.