Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıkladığı stratejik plan kapsamında 2030’a kadar Türkiye’de enerji tüketiminin %16 azaltılması, 100 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilmesi ve 30,2 milyar dolarlık tasarruf elde edilmesi hedefleniyor. Aytes Mühendislik ise binalara entegre edilen ısıtma, soğutma, havalandırma ve otomasyon sistemleri sayesinde %40’a varan enerji tasarrufu sağlanabileceğine işaret ediyor.
Nüfus artışı, kentleşme ve ekonomik büyümeyle birlikte Türkiye’de enerji talebi her yıl ortalama %3 artıyor. Ancak bugün tüketilen enerjinin %70’inden fazlası ithalatla karşılanıyor. Enerji tüketiminin giderek yükseldiği günümüzde, tasarruf için çözüm ise binaların sessiz kahramanları olan yerli mekanik tesisat mühendisliğinde yatıyor. Mekanik tesisat mühendisliği sektöründeki uzmanlığıyla öne çıkan Aytes Mühendislik, binalara entegre edilen ısıtma, soğutma, havalandırma ve otomasyon sistemleri sayesinde %40’a varan enerji tasarrufu sağlanabileceğini açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan “Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı” ise bu tabloyu değiştirmeyi ve enerji ihtiyacını etkin bir şekilde yönetmeyi amaçlıyor. Eylem planı kapsamında 2030'a kadar toplam enerji tüketiminin %16 azaltılması, 100 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyonun önüne geçilmesi ve böylece 30,2 milyar dolar tasarruf sağlanması hedefleniyor. Binalarda enerji verimli çözüm ve yaklaşımlarla karbon emisyonlarını azaltmak için, kamunun öncü rol üstleneceği kapsamlı bir iyileştirme programının yürütülmesi hedeflenirken Aytes Mühendislik ise dönüşümün yalnızca yeni yapılarla sınırlı kalmaması, mevcut yapıların da enerji verimliliği odaklı sistemlerle yenilenmesi gerektiğini vurguluyor.
“Binalar, toplam enerji tüketiminin %32’sinden sorumlu”
Binalarda mekanik tesisat mühendisliği uygulamalarının önemine değinen Aytes Mühendislik Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ayrancı, “Enerji verimliliği sadece teknik bir tercih değil; ülke ekonomisi, çevre ve küresel sorumluluklar açısından stratejik bir gereklilik haline geldi. 2024’te enerji ithalatına ayrılan 65,6 milyar dolarlık bütçe ise Türkiye’nin enerjiyi yalnızca üretmekle değil, doğru kullanmakla da yükümlü olduğunu gösteriyor. Ülkemizdeki binalar, toplam enerji tüketiminin yaklaşık %32’sini oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise konutların, küresel nihai enerji kullanımının %22’sinden, emisyonların ise %17’sinden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
“Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunuyoruz”
Aytes Mühendislik Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ayrancı, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın planında yer aldığı gibi binalarda enerji verimli çözümlerin hayata geçirilmesi hem ülke ekonomisi için hem de çevre için çok büyük önem taşıyor. Isıtma, soğutma, havalandırma ve otomasyon gibi mekanik tesisat sistemlerinin bütüncül dönüşümüyle binalarda %40’a varan enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Bu nedenle dönüşüm sürecinin yalnızca yeni yapılarda ya da kamu binalarında değil, mevcut tüm yapı stoğunda da kararlılıkla hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Aytes Mühendislik olarak, yapılarda enerji verimliliğini artırmaya yönelik çözümler geliştiriyoruz. 35 yıllık tecrübemiz ve güven odaklı mühendislik anlayışımızla Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunmaya devam ediyoruz.”
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
10 Nisan 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.