Singapur’da (6-8 Kasım 2024) düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali (WAF)’nde Darlington Devlet Okulu’na “Yılın En İyi Binası” ödülü verildi. Sidney (Avustralya)’de bulunun Okul, oldukça büyük ve etkileyici projelerin de aralarında yer aldığı iki yüzden fazla aday arasından seçildi.
1970’te inşa edilen eski Darlington okul binası, uzun zamandır modern eğitim unsurlarından bazılarını barındırmadığı için yetersiz olarak değerlendiriliyormuş. Bu kapsamda okulun yeniden tasarımından sorumlu mimarlar, çalışmalarını kampüsü yeniden dizayn ederek “son teknoloji, çağdaş öğrenme ortamları” yaratan “radikal bir dönüşüm” yaratmak istemişler. Okul, öğrencilere ve semt sakinlerine verilebilecek rahatsızlığı en aza indirmek için yenileme sürecinde faaliyetine de ara vermemiş.
Yeni tasarımın temel amaçlarından biri, öğrenciler ve yerli (Aborjin) kültür arasında anlamlı bir bağ kurmakmış. Bu vizyon, bina cepheleri ve ortak alanlar dahil olmak üzere kampüs geneline Aborjin sanatının dahil edilmesiyle gerçekleştirilmiş. Ayrıca, öğrencilere yerli yemek ve kültürel gelenekleri hakkında bilgi edinme fırsatı sunan ortamlar yaratılmış.
Avustralya merkezli FJC Studio tarafından tasarlanan proje içeriğindeki, öğrenciler için çeşitli ve zenginleştirici unsurlar yaratmaya yönelik kapsayıcı ve hassas yaklaşım oldukça takdir toplamış. Projenin iş birlikçilerinden Alessandro Rossi, “Gerçek yararlanıcılar, gelecek yıllarda hayatlarına ilham vermek ve onları zenginleştirmek için tasarlanmış bu mekanın tadını çıkaracak olan çocuklardır... Böylesine mütevazı bir okul projesiyle, bu kadar büyük ölçekli başvuruların arasından WAF’ta büyük ödülü kazanmak, müşterinin vizyonunu ve tasarım sürecini yönlendiren topluluk katılımının önemini gösteriyor” ifadelerini kullanıyor. Darlington Okulu’nun ödül kazanması, mütevazı projelerin bile bulundukları toplumlar ve mimarlık dünyası üzerinde kalıcı bir etki yaratabileceğini gösteriyor.
“Tarihi farklılıkların kabulü ve uzlaştırılması hakkında ilham verici bir öneri” olarak görülen okulun tasarımı güvenli ve davetkar unsurlar içeriyor. Okulun “kapsayıcı kültürü”, farklı aile ve kültürel geçmişlere sahip çocukları kabul eden ve onlara saygı duyan yeni tasarımın önemli bir parçası olmuş. Ayrıca tasarım, okulu çevresiyle kusursuz bir şekilde birleştiriyor ve ana girişten iç avluya bakış imkânı sunarak çocuklara mahremiyet ve topluluk duygusu aşılıyor.
Malzeme seçiminde ise "maliyet etkinliğine", "dayanıklılığa" ve en aza indirilmiş "operasyonel giderlere" odaklanılmış. Tasarım, güneşe doğru açılı testere dişi çatılar, dolaylı gün ışığı için yüksek seviyeli camlar ve filtrelenmiş gün ışığı için koruyucu kavisli ekranlar gibi pasif tasarım öğeleriyle sürdürülebilirliği benimseyerek manzara ve kırsala bir bağlantıyı vurguluyor.
Tasarım, mahalle sakinleri için çok önemli olan okulun zengin yerli kültürünü ve sanatsal mirasını benimsiyor.
21 Kasım 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.