San Francisco’daki Uber’in genel merkezi, birbirlerine şeffaf köprülerle bağlanan iki yapıdan oluşuyor ve bina “Nefes alan” bir cepheye sahip...
ABD merkezli mimarlık ofisi SHOP tarafından tasarlanan Uber’in genel merkezi, San Francisco’nun gelişmekte olan bir semtinin canlı yaşamına uyum sağlayan bir yapıya sahip. Proje, 11 katlı bir kule ve 6 katlı bir binayı içeriyor ve her biri aktif cephelere sahip.
Yapıda, genel kullanıma açık alanların, dışarıdaki hayatla temas halinde olmasına özen gösterilmiş. Bu sayede bina içindeki yaratıcı çalışmaların kentten esinlenmesi, hayattan ilham alması düşünülmüş.
Uber’in sıfırdan inşa edilen ilk binası olan bu yeni yapı, aynı zamanda tamamen açık planlı ofis trendinden bir sapmayı da temsil ediyor. Bu kapsam bireysel çalışma mekanları, paylaşıma ve iş birliğine uygun bir erişime sahip küçük bölümler halinde düzenlenmiş.
Sürdürülebilir yapı teknolojileri
Ilıman iklime sahip San Francisco’daki Uber binaları sürdürülebilir yapı teknolojilerini barındırıyor. Bu kapsamda mekanik havalandırma ihtiyacını büyük ölçüde azaltan, bilgisayar kontrollü çalışan pencerelere sahip bina, cephesi sayesinde “nefes alabiliyor”.
Koşullandırılmış iç mekan ile koşullandırılmamış dış mekan arasında (commons olarak adlandırılan) tampon bir bölgeye sahip binanın çatı ve zemin seviyesindeki bitkilendirilmiş alanlarında yağmur suyu da hasat ediliyor.
Şeffaf köprülerle birbirine bağlanan iki yapıdaki vierendeel kirişleri tarafından desteklenen az demirli devasa cam paneller, binaların dışına doğru katlanacak şekilde tasarlanmışlar. Böylece temiz hava içeri giriyor ve bina sakinleri manzaraya kesintisiz hakim olabiliyor.
Termal konfor ve doğal havalandırmaya özel bir önemin verildiği Uber’in merkezinde ABD’deki yüksek enerji verimliliği standartları ile yüksek Yeşil Bina beklentilerinin karşılanabilmesi için güneş ısısı kazanımı ve enerji kullanımını azaltan yöntemler uygulanmış. Düşük enerjili bir bina tasarlanırken aynı zamanda gün ışığına, manzaraya ve dışarıya erişim de dikkate alınmış.
Cephedeki yenilikçi bitkilendirme de dikkat çekici
Sağlıklı bir iç ortam hava kalitesi, güçlü enerji ve su tasarrufu sağlayan sistemlerin tercih edildiği binanın yenilikçi cephesindeki bitkilendirme de oldukça dikkat çekici. Cephenin bazı bölümlerinde asılı saksılar mevcut. Saksılar, güneşin en yoğun olduğu ve insanların toplandığı yerlerde gölgelendirmeye yardımcı oluyor. Saksılar, bitkilerin tel örgüyle sabitlenmiş ve kök geçirgen kılcal hasırla kaplı bir açıklıktan inmesine izin verecek şekilde tasarlanmış. Cephedeki bu bitkilendirme, gölge sağlamanın yanı sıra işyerinde biyofilik bir unsur olarak bina sisteminin genel çevresel sağlığına da katkıda bulunuyor.
9 Ağustos 2024
Türkiye'nin en ESKİ, en BİLİNEN ve EN ÇOK ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.