ODE Yalıtım Pazarlama Direktörü Ozan Turan, 17 Ağustos’un 23’üncü yılında binaların ve sanayi tesislerinin güvenliği için su ve yangın yalıtımının önemine dikkat çekti. Su yalıtımı olmayan binaların 10 yıl içinde taşıma kapasitelerinin yüzde 66’sını kaybettiğini söyleyen Turan, yangın yalıtımı ile de depremin ardından çıkabilecek bir yangında alevlerin ilerlemesini yavaşlatmanın mümkün olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin yakın dönemdeki en büyük acılarından biri olan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Bu depremle birlikte farkındalık artmış olsa da araştırmalar İstanbul’da beklenen büyük bir depreme henüz hazır olunmadığını gösteriyor. 2019 yılında açıklanan İstanbul Deprem Çalıştayı’nın sonuç raporuna göre 7,5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’daki 1,1 milyonun üzerindeki binanın 194 bini orta ve üstü hasar, 48 bini ise ağır ve çok ağır hasar alabilir, yüzlerce içme suyu, atık suyu ve doğal gaz noktası zarar görebilir. Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi olan ODE Yalıtım’ın Pazarlama Direktörü Ozan Turan, depreme karşı su ve yangın yalıtımının önemine dikkat çekti.
Ozan Turan: “Su yalıtımı bina maliyetinin yüzde 1’ini oluşturuyor”
Deprem ile su yalıtımı arasındaki bağlantı hakkında bilgi veren Ozan Turan, “Bir binanın iskeleti ne kadar güçlü ve sağlamsa bina da aynı derecede güçlü ve sağlam olur. Özellikle binanın iskeletini oluşturan taşıyıcı kolonlardaki demir, korozyondan ne kadar etkin korunursa yapı da o kadar etkin korunur ve ömrü uzar. Su yalıtımı olmayan binalara baktığımızda ise betonarme demirlerin 10 yılda taşıma kapasitelerinin yüzde 66’sını kaybettiğini görüyoruz. İstanbul, İzmir gibi deniz kıyısında olan şehirlerde bu oran yüzde 70’lere kadar çıkıyor” dedi. Su yalıtımının bina maliyetinin yalnızca yüzde 1’ini oluşturduğunu ifade eden Turan, konut almayı planlayan veya kiralayan kişilerin, binadaki su yalıtımının 2018 yılında yayımlanan yönetmeliğe uygunluğunu kontrol etmelerinin önemine dikkat çekti.
“Yangın yalıtımı alevleri yavaşlatıp dumanı azaltıyor”
Deprem anında bina ayakta kalsa dahi patlayan borular, sızıntı ve kaçaklar ile devrilmeler sonucu çıkabilecek yangınların, en az deprem kadar büyük bir felakete yol açabildiğine dikkat çeken Turan, “Bu yangınlar konutların yanı sıra sanayi tesisleri için de büyük bir risk teşkil ediyor. Bu nedenle depremde ayakta kalan binaları yangın riskinden korumak için yangın yalıtımı yapmak kritik önem taşıyor. Çünkü yangın sınıfına ait yalıtım ürünleri daha geç tutuşup, alevlerin ilerlemesini yavaşlattığı gibi duman salımını da azaltıyor” diye konuştu.
Su yalıtımı ile deprem ilişkisi ODE’nin yeni kitabında da anlatılacak
Turan ayrıca su yalıtımının önemi, ekonomik boyutu, depremle ilişkisi gibi önemli konuları içeren bir kitap hazırlığı içinde olduklarını açıklayarak, sektörü ve toplumu bilinçlendirme hedefiyle hazırladıkları bu kitabı önümüzdeki yıl içerisinde yayımlayacaklarını belirtti.
16 Ağustos 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.