Üzeri kumlu her membran "proof" membran değildir...
YAZAN: Dr. Atila Gürses / Teknik Danışman / Onduline Avrasya A.Ş.
Piyasada ticari adı "proof" olan, çift yüzü polietilen kaplı bazı membranlar ve bir yüzü kumlu diğer yüzü polietilen film kaplı viyadük membranları, proof membranlarla sıklıkla karıştırılmaktadır.
Geleneksel membranların proof membran olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir ve yüzeylerindeki film katmanı nedeniyle, beton ile membran arasında yapışma sağlanamaz. Viyadük membranları her iki yüzeyi polietilen film kaplı olarak kullanılabilmesine rağmen, ülkemizde üst yüzeyi kumlu olan tipleri de üretilmektedir. Görüntü olarak proof membranın ve viyadük membranının üst yüzeyinin kumlu olması yanıltıcı olmakta ve bu membranları birbirinden ayırmayı zorlaştırmaktadır.
Proof membran ve viyadük membranı arasındaki en bariz fark, proof membranın SBS’li, viyadük membranının ise APP’li olmasıdır.
Piyasada proof membranların üst yüzeyinde bulunan kumun yapışmayı sağladığı gibi yanlış bir algı vardır. Oysa ki proof membranların taze betona yapışmasını sağlayan kum değil, kendinden yapışkanlı modifiye bitümdür.
Laboratuvar test sonuçlarına göre proof membranın üst yüzeyindeki kum, modifiye bitümün yapışma performansını sadece %10 oranında artırmaktadır.
Proof membran ve viyadük membranı arasındaki diğer önemli fark ağırlıktır. Viyadük membranlarının kalsit oranları Proof membranlara göre oldukça yüksek olup, kendinden yapışma özellikleri yoktur. Proof membranlar ise, karışımlarına katılan özel termoplastiklerle kendinden yapışkanlıkları artırılmış özel bir formülasyona sahip olup, kalsit oranları oldukça düşüktür.
PROOF SU YALITIM MEMBRANI NEDİR?
SBS ile modifiye edilmiş bitüm, özel polimerler ve yüksek mukavemetli polyester taşıyıcı ile imal edilen, temel ve tek yüz kalıp perde su yalıtım uygulamalarında tek kat olarak güvenle kullanılabilen, özel kum taneciklerinin altındaki yüzeyinin kendinden yapışkanlık özelliği sayesinde yeni dökülen yapısal betona hidratasyon ısısı ile yüksek bir mukavemetle yapışan ve sürekli bir bütünlük ve kalıcı adezyona sahip en gelişmiş su yalıtım membranıdır.
Yatay uygulamalar için, şalümo ile eritmeli, düşey uygulamalar için, tamamı soyulabilen filmli olarak üretilirler. Yatayda genellikle 4,5 mm kalınlıkta (Şekil 1), düşeyde ise genellikle 3,5 mm kalınlıkta (Şekil 2) kullanılmaktadırlar.
Şekil 1: Temel altında kullanılan proof membran
Şekil 2: B.A. Perdede kullanılan proof membran
PROOF SU YALITIM MEMBRANLARININ AVANTAJLARI NELERDİR?
- Tek kat olarak uygulanır. Uygulamada sadece ek yerleri 10 cm üst üste bindirilerek şalümo ile eritilerek yapıştırılır (ASTM D5385 Yanal Su Geçişi Dayanım Testi).
- Yapısal betona hidratasyon ısısı ile mükemmel bir şekilde yapışarak tam bir adezyon sağlar.
Betonun iç kısımlarında sıcaklık 80 °C'ye ulaşırken, ortam ve farklılıklar bazen 40-50 °C'yi aşmaktadır. Artan ısı ile betonun hacmi küçülür ve çatlamalar meydana gelir. Proof membran, kendi kendini tamir edemeyeceği boyuttaki delinmelerde yanal su gezinmelerine izin vermez. Beton su geçirmez, ancak delinmenin olduğu yerde betonda çatlak varsa su sızıntısı olur ve bu nokta bina içinde kolaylıkla tespit edilerek, yüksek enjeksiyon maliyetleri gerektirmeden onarılabilir (EN ISO 22631 Taze Dökülen Betona Yapışma testi). Diğer bitüm esaslı membranların hiç birinin taze betona kendinden yapışma özelliği yoktur.
Şekil 3: Proof membranda delinme detayı
- Temel altında ve kör kalıp perdelerde pozitif yönden yalıtım yapılmasını sağlar. Kör kalıp üzerine veya kör kalıp üzerine uygulanan drenaj levhasının düz yüzeyine kendinden yapışkanlık özelliği sayesinde yapıştırılır. Oturmalarda yapısal betonla birlikte hareket eder (Şekil 4).
Şekil 4: Proof membran temel detayı
- Binanın oturması halinde proof membranın membranın yırtılma riski yoktur. Proof membran temel altında ve betonarme perdede yapısal betona yapıştığı için binanın oturması halinde bina ile birlikte hareket eder ve yırtılmaz.
- Uygulama süresi geleneksel membranlara göre çok kısadır. Yatayda sadece ek yerlerinin yapıştırılması, düşeyde de kendinden yapışkanlı tipinin kullanılması sayesinde uygulama süresi çok kısalır.
- Üzerinde yürünebilir, donatı yerleştirilebilir ve beton dökülebilir. Normal membranlara göre mukavemeti daha yüksek olduğu için, beton dökümü sırasında büzüşmez ve toplanma yapmaz.
- Koruyucu keçe ve/veya koruma betonu gerektirmez. İç yapısındaki özel keçe sayesinde, yırtılma ve delinmelere karşı üstün direnç gösterir. Noktasal delinmelerde kendi kendini tamir etme özelliğine sahiptir.
- Koruyucu keçe maliyetinden tasarruf edilir. Koruyucu keçenin malzeme ve uygulama işçiliği maliyetinden tasarruf edilir. Ayrıca su yalıtımı uygulaması keçe serilmesi süresi kadar kısalır.
- Nemli grobeton yüzeylerine uygulanabilir. Grobeton yüzeyine yapıştırılmadığı için, yüzeyin nemli olmasında sakınca yoktur. Ancak yüzeyde kesinlikle su birikintileri olmamalıdır.
- Hidrostatik basınç dayanımı yüksektir. Proof membranlar yapısal betona yapışma sonrasında 6,89 (100Psİ) su basıncına dayanıklıdır (ASTM D5385 Hidrostatik Basınç Dayanım Testi).
- Proof membranın yüzeyi kolaylıkla temizlenebilir. Donatı yerleştirilmeden önce proof membranın üzeri, fırça veya basınçlı hava ile temizlenmelidir.
- Donatıda kullanılan paspayı veya paspayı amacı ile kullanılan mermer parçaları, su sızdırmazlığı etkilemez. Paspayı olarak kullanılan malzeme su sızdırmadığı için su yalıtımının bütünlüğü korunur.
- Deniz suyundan etkilenmez. TSEN 13969, EK:1’e göre belirlenen konsantrasyondaki ve ısıdaki asit, baz ve tuzlardan etkilenmez.
- Zemindeki oturmalardan etkilenmez. Yapısal betona yapıştığı için oturmalarda yapısal betonla birlikte hareket eder.
- Yapının kullanım ömrü boyunca performansını sürdürür. Prof membran toprak altında radyasyon etkisinde olmadığı için yapısal özelliklerini korur.
- Daha az hafriyat yapılmasını sağlar. Koruma betonu gerektirmediğinden, koruma betonu kalınlığı kadar daha az hafriyat yapılır.
- Grobeton yüzeyine astar sürülmesine gerek yoktur. Astar malzeme ve uygulama maliyetinden tasarruf edilir.
- Uygulama kesintisiz olarak devam edebilir. Astar kullanılan uygulamalarda, iklim şartlarına bağlı olarak astarın kuruması için en az 1 gün beklenmesi gerekir. Proof membran uygulamalarında, uygulamanın devamı için, hem astarın uygulanma, hem de kuruma süresinin beklenmesi gerekmez.
- Aynı kalınlıktaki benzer tipteki membranlara göre daha hafiftir. Proof membranlar, karışımlarına katılan özel termoplastiklerle kendinden yapışkanlıkları arttırılmış özel bir formülasyona sahip olup, kalsit oranları oldukça düşüktür. Örneğin, 4 mm kalınlıkta viyadük tipi membran birim ağırlığı 5,4 kg/m2 gelirken, aynı kalınlıkta proof tipi bir membranın ağırlığı 4,2kg m2 gelmektedir. Bu da 8 m uzunluğundaki bir membran rulosunda yaklaşık olarak 10 kg’lık bir farkoluşturmaktadır.
- Sıcak - Soğuk faz geçişlerinden etkilenmez. Soğukta bükülme değeri - 20 °C olduğu için kesinlikle çatlamaz.
Bitüm esaslı proof membranlarla tek kat temel su yalıtımı yapılması maliyeti, bitüm esaslı geleneksel su yalıtım membranları ile çift kat su yapılması maliyetinden, yukarıda saydığımız avantajlara bağlı olarak uygulaması daha ucuz ve hızlıdır.
22 Mayıs 2024
Türkiye'nin en ESKİ, en BİLİNEN ve EN ÇOK ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 80 bini aşkın sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 900 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.