Yapı malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan "Yapı Sektörü Raporu 2023" geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşılmıştı. İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleriyle ilgili derli toplu ve güncel verilerin sunulduğu Rapor'un "Yapı Kimyasalları" bölümünde sunulan bazı bilgileri sizler için derledik...
Türkiye’de hem konut hem de altyapı yatırımları ile hızla gelişen inşaat sektöründe çok gelişmiş çimento ve hazır beton sanayisi mevcuttur... Son yıllarda hızla gelişen teknolojiler ile inşaat sektöründe kullanılan hazır beton, hazır harç ve sıvalar üretilmiş, ve bu ürünlerin her türlü hava koşulunda dayanıklılığı artırılmış, yalıtım özellikleri katılmış, hazırlanması ve uygulaması daha pratik hale getirilmiştir. Bu süreçlerin hepsinde en önemli katkı da yapı kimyasalları tarafından sağlanmaktadır.
Yapı kimyasalları başlığı altında değerlendirilen ürün grupları çimento harç ve beton katkıları, kimyasal karışımlı hazır harçlar, yanmayı ve su geçirmeyi önleyen müstahzarlar, hazır tutkal ve yapıştırıcılar, cam macunları, macun reçineli çimentolar, boyacılıkta kullanılan dolgu ve sıvama ürünleri ile dış cephe hazır sıva, çimento esaslı seramik yapıştırıcı ve dolgulardır.
Girişim Sayısı ve Üretim
Türkiye’de yapı kimyasalları sanayi üretimi istikrarlı ve kademeli bir büyüme göstermektedir. İnşaat sektöründe yaşanan çeşitli dalgalanmalara karşın yapı kimyasalları ürünlerine olan talep artış eğilimini sürdürmektedir. 2022 yılında 8.463.008 ton olan üretim, 2023 yılında 9.224.680 tona yükselmiştir. Üretimde yaşanan büyüme yüzde 9,0 olmuştur. Yapı Kimyasalları üretiminde faaliyet gösteren firma sayısı 373’tür.
İç Pazar ve Genel Eğilimler
Yapı kimyasalları iç pazarında 2023 yılında büyüme hız kazanmıştır.
Özellikle hazır beton üretim artışı ile iç tüketimhızlı büyümüştür. İç tüketim 2023 yılında 7,61 milyon ton iken, 2023 yılında 8,31 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
İç pazarda talep daha çok yeni inşaatlardan gelmiştir.
Deprem bölgesi işleri ve kentsel dönüşüm işleri ile iç pazarda büyüme yaşanmıştır.
Dış Ticaret
Türkiye yapı kimyasalları alanında önemli bir üretici ve ihracatçı ülke haline gelmektedir. Yakın ve komşu pazarlar odaklı olarak gelişen ihracat 2019 yılından itibaren artmaktadır.
2023 yılında 911,0 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir.
Miktar olarak da yapı kimyasalları ihracatı 2018 yılından beri artmaktadır.
2018 yılında 736.412 ton olan ihracat, 2023 yılında 1.253.274 tona ulaşmıştır.
İhracat birim fiyatları ise 2020 yılından itibaren yükselirken 2023 yılında 0,73 dolar/kg olmuştur.
Türkiye yapı kimyasalları alanında önemli bir üretici ve ihracatçı ülke haline gelirken, özellikli ürünlerde ağırlıklı olarak ithalat da yapılmaktadır. İthalat miktar olarak 2019 yılından 2022 yılına kadar artış göstermiştir. 2023 yılında ise sınırlı ölçüde gerilemiştir. İthalat miktar olarak 2023 yılında 340.965 tona inmiştir. İthalat değer olarak ise 2023 yılında yüzde 2,3 düşüşle 842,1 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İthalat birim fiyatı ise 2023 yılında 2,47 dolar/kg olmuştur.
İhracat Pazarlarımız ve İthalat Yaptığımız Ülkeler
Türkiye’nin yapı kimyasalları ihracat pazarlarını büyük ölçüde yakın ve komşu ülkeler oluşturmaktadır.
İhracatta ilk 2 sırada yer alan Rusya ve Irak’a yapılan ihracat önemli ölçüde artmıştır.
Gürcistan’a yapılan ihracat da ise çok az düşüş gözlemlenmiştir.
2023 yılında en çok ihracat yaptığımız diğer ülkeler Özbekistan, İran, Mısır, Azerbaycan, Libya, Cezayir ve Hindistan’dır.
Geçen sene ilk 10 ihracat pazarı içinde yer alan İsrail bu sene ilk 10 pazar sıralamasında yer bulamamıştır.
İlk10 pazara yapılan ihracat 470,7 milyon dolar olup, toplam Yapı Kimyasalları ihracatımız içindeki payı yüzde 51,7 olmuştur.
Türkiye’nin yapı kimyasalları ithalatı yaptığı ülkelerin başında Almanya gelmektedir. Toplam ithalatın yüzde 25’i Almanya’dan yapılmaktadır.
Çin, Fransa, İtalya, Güney Kore ve İngiltere Almanya’yı izlemektedir. En çok ithalat yapılan ilk 10 ülke 2021ve 2022 yılı ile aynıdır.
İlk 10 ülkeden yapılan Yapı Kimyasalları ithalatının toplam ithalat içindeki payı yüzde 78,7’dir.
Dünya Ticaretinde Payımız ve Sıralamamız
Dünyada önemli bir yapı kimyasalları ihracatı ve ticareti gerçekleşmektedir.
Dünya Yapı Kimyasalları ihracatı 2016 yılında 27,8 milyar dolarken 2022 yılında 40,38 milyar dolara ulaşmıştır.
2023 yılında ise uzun süre sonra dünya ihracatı ilk kez gerilemiştir.
Dünya ihracatı 2023 yılında yüzde 1,1 azalmış ve 39,93 milyar dolara inmiştir.
Türkiye yapı kimyasalları ihracatı da yıllar itibarıyla kademeli ve istikrarlı bir artış göstermektedir.
2023 yılında dünya ihracatındaki düşüşe rağmen Türkiye’nin ihracatı yüzde 7,8 artarak 911 milyon dolara yükselmiştir. Böylece Türkiye yapı kimyasalları ihracatının dünya pazarları içindeki payı da yüzde 2,09’dan yüzde 2,28’e yükselmiştir.
Dünya yapı kimyasalları ihracatında ilk sırayı Almanya almaktadır.
6,58 milyar dolar ihracat yapan Almanya’yı Çin ve ABD izlemektedir.
Yapı kimyasallarında gelişmiş ülkeler arasında önemli bir rekabet yaşanmaktadır. Bu üç ülkeyi 1 milyar doların üzerindeki ihracatları ile Güney Kore, Hollanda, İtalya, Belçika, Japonya, Fransa ve Tayvan izlemektedir.
İlk10 ülkenin yaptığı ihracat dünya yapı kimyasalları ihracatının yüzde 64,1’idir. Türkiye 2023 yılında dünya ihracatında 13.sırada yer almaktadır.
Dünya yapı kimyasalları ithalatında ilk 3 pazar Çin, ABD ve Almanya’dır.
İhracattaki ilk 3 ülke aynı zamanda yapı kimyasallarındaen büyük üç ithalat pazarını oluşturmaktadırlar.
2023 yılında ithalatını yüzde 38,3 artıran Çin, 5,91 milyar dolar ile en çok Yapı Kimyasalı ithal eden ülke olmuştur.
İlk 10 ithalatçı ülkenin dünya Yapı Kimyasalları ithalatı içindeki payı yüzde 36’dır.
Türkiye 2023 yılında 14.'cü sırada yer almıştır.
8 Ağustos 2024
Türkiye'nin en ESKİ, en BİLİNEN ve EN ÇOK ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.