Küresel sera gazı emisyonlarının önemli bir bölümü ulaştırma sektöründen kaynaklanmaktadır. Scania için sektörde çözümün de bir parçası olmak hayati önem taşımaktadır. Bu amaçla Scania, sektöründe önderlik ederek iklim etkilerini yönetmek ve riskleri en aza indirmek için tüm değer zinciri boyunca ve ilgili tüm alanlarda emisyonları azaltmaya kararlı. Karbondan arındırma yol haritasını takip eden Scania, 2025 yılı itibarıyla operasyonlarından kaynaklı karbon salımını yüzde 50 düşürmeyi hedeflemektedir.
Sürdürülebilir taşımacılığa geçişte karbon emisyonlarının sıfırlanmasındaki en büyük kaynağın elektrikli araçlar olacağını öngören Scania, 2030 yılında satışlarının yüzde 50’sinin elektrikli araç olmasını hedefliyor. Bu hedefi doğrultusunda büyük bir adım atan Scania, kendi batarya montaj fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. İsveç Södertalje’de açılışı gerçekleştirilen batarya montaj fabrikası ile ağır ticari elektrikli araçların seri üretimine geçmeyi amaçlıyor.
125 Milyon Euro’luk yatırım
Scania ve TRATON Group Başkanı ve CEO'su Christian Levin, faaliyete başlayan batarya montaj fabrikası ile sürdürülebilir ulaşım sistemine geçiş için önemli bir adım attıklarını söylerken; “Elektrikli çözümlere dayanan fosil yakıtsız bir ulaşım sistemine geçiş ile aramızda duran tek şey bataryalar ve tam bir şarj altyapısı. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesis ile batarya montajına geçişi hızlandıracak en önemli unsurlardan birine sahip olduk. Burada en iyi performansa sahip yakıt hücrelerinin montajı gerçekleştirilecek. Scania olarak, 2030 yılında satışlarımızın yüzde 50’sinin elektrikli araç satışı olmasını hedefliyoruz. Daha ileriye bakıldığında ise, her ulaşım sisteminin elektrikli olacağına inanıyoruz. Bu yeni batarya montaj tesisi için yaptığımız yaklaşık 125 Milyon Euro’luk yatırım da bu düşüncemizin bir kanıtı niteliğinde” dedi.
Scania, Nisan ayında Northvolt ile gerçekleştirdiği iş birliği sonucu olağanüstü performansa ve benzersiz derecede düşük karbon ayak izine sahip, ağır hizmet taşımacılığı için özel olarak tasarlanmış bataryanın tanıtımını gerçekleştirmişti. Bu batarya, Northvolt ETT’de üretiliyor ve Scania’nın Södertälje'de yeni hizmete aldığı montaj hattına geliyor. Scania, yeni batarya montaj hattı ile elektrikli kamyon ve çekicilerin seri üretiminde hızlandıracak.
Södertälje'de 18 bin metrekarelik yeni batarya montaj tesisinde, konusunda uzman ve yüzde 40’ı kadın çalışan olmak üzere toplam 550 personel görev yapıyor. Şasi hattının hemen yanında yer alan tesiste, üretimden teslimata kadar gerçekleşen tüm operasyon, Scania’nın otomasyon üretim sistemleri ile gerçekleştirilecek.
Çatısında 2600 adet güneş paneli bulunan batarya montaj fabrikası, 1 saniyede 1 hücre, dört dakikada 1 pil paketi işleyebilecek kapasitede. Yıllık kapasite ise, Södertälje'deki son araç montaj fabrikasının kapasitesiyle aynı seviyede. İlk araçların toplam kurulu akü kapasitesi 600 kWh'ye kadar olacak ve bu kapasiteye, her biri 100 ila 200 kWh arasında değişen dört akü çeşidinin kullanılmasıyla ulaşılacak. Araçlara takılan akülerin her birinin ağırlığı 600 ila 1.200 kilo arasında olacak.
Sürdürülebilir taşımacılık için dev adım
Batarya tesisinin faaliyete geçmesiyle Scania, elektrifikasyona geçişi hızlandıracak en önemli unsurlardan birine sahip oldu. Yeni Scania bataryalar araçlara 1,5 milyon kilometre (ağır ticari araç ömrüne eşdeğer) güç sağlama kapasitesine sahip. Sürdürülebilir taşımacılık sistemine doğru geçişi teşvik etme amacındaki Scania bu hamlesi ile Paris Anlaşması'nda varılan mutabakatta belirtilen taşımacılık sisteminin 2050’den önce fosil yakıttan arındırılması kararına çok daha önceden ulaşmayı hedefliyor.
Södertälje'de 18 bin metrekarelik yeni batarya montaj tesisinde konusunda uzman yüzde 40’ı kadın çalışan olmak üzere toplam 550 personel görev yapıyor. Scania şasi hattının hemen yanında yer alan tesiste üretimden teslimata kadar tüm operasyon, otomasyon üretim sistemleri ile gerçekleştirilecek.
Elektrikli Modellerde de Yüzde 100 Scania için dev adım
Scania, Super modeli için yüzde 100 Scania mühendisliği tarafından geliştirilen bileşenleri ile dikkat çekmiş ve erken kullanıcılardan da olumlu tam not almıştı. Elektrikli modellerinin üretimi için de aynı modeli benimseyen Scania, şasi, şanzıman, diferansiyel, retarder gibi bir aracın en önemli bileşenleri ile birlikte batarya montajını da kendi bünyesine yapmaya hazırlanıyor.
Elektriklide 2 ana grup
Scania’da şu anda şehir içi ve bölgesel olmak üzere iki ana grupta elektrikli seçenekler bulunuyor. Bölgesel taşımacılık için pazara sunulan yeni R ve S kabinli x2 çekici veya 6x2*4 rijid kamyon seçenekleri mevcut. Bu modeller 400 ve 450 kW’lık güç seçenekleri ve azami 624 kWh batarya kapasitesi ile sunulmakta. 40 ton katar ağırlığında tek şarj ile 350 km menzil elde edilmekte. Sürücünün zorunlu dinlenme süresinde 1 saatlik ek şarj ile yaklaşık 270-300 km ek menzil mümkün. Bu modeller ise motor gücüne bağlı olarak örneğin 450 kW seçeneği için 45R (veya 45S) olarak adlandırılmakta. Scania’nın elektrikli modellerinin de 2024 sonu itibarıyla Türk kullanıcılarına sunulması planlanıyor.
9 Eylül 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.