Finlandiya’nın ilk “hibrit futbol stadyumu” olarak tanımlanan Tammela Stadyumu 2024’ün baharında hizmete açılmış. 1930’lu yıllardan beri kullanılan orijinal stadyumun, futbol ligi gereksinimlerini karşılayamaması üzerine inşa edilen kompleksin tasarımı JKMM Architects (Finlandiya) imzası taşıyor. “Minyatür bir şehir” olarak tasarlanan ve 2024 Finlandiya Mimarlık Ödülünü de kazanan yapı, tek bir eğimli çatı altında futbol sahası, beş konut bloğu ve ticari alanlardan oluşuyor.
Stadyum, sekiz adet birbirine bağlı parselden oluşan yaklaşık 50 bin metrekarelik bir şehir bloğunun ortasında yer alıyor. Doğu ve batı tarafında konut binaları ile altlarında servis ve otopark tesisleri bulunuyor. Futbol stadyumu projesi 13 bin 500 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve 8 bin seyirci kapasitesiyle spor aktiviteleri ve üst düzey futbol etkinlikleri için yüksek kaliteli tesisler barındırıyor. Stadyum, UEFA Avrupa Ligi ve milli takım maçları için kullanılabileceği anlamına gelen ana UEFA kategori 4 gerekliliklerini karşılıyor. Stadyum ayrıca 15 bin kişilik konserlere ve diğer büyük ölçekli etkinliklere de ev sahipliği yapabiliyor.
Hibrit tasarımın amacı, yüksek kaliteli bir şehir manzarası yaratmak ve futbol stadyumunu yoğun kentsel ortama entegre etmek ve futbol maçları ile antrenmanları için yüksek kaliteli bir ortam sağlamakmış. Sokak seviyesinde, stadyumun halka açık alanları sahayı üç taraftan çevreliyor, tribünlere erişimi olan ana sirkülasyon yolu ikinci katta bulunuyor. VIP ve etkinlik alanları batı tribününün üçüncü ve dördüncü katlarında yer alıyor. Konut binaları stadyum bloğunun dış sınırını tanımlıyor ve onu çevredeki kentsel dokuya bağlıyor. Park yeri, hizmetler ve küçük bir perakende merkezi ile konut destek tesisleri bodrum katta yer alıyor.
Binada tipolojiler ve yapılar iç içe geçiyor. Tuğla kaplı konut binaları, stadyumun uzun kenarlarına bakan aktif bir sokak alanına açılıyor. Avluları, kitleler arasındaki çatı seviyelerine kadar yükseltilmiş. Kompakt futbol sahasında, tribünler sahanın kenarlarından hemen yükseliyor. Stadyumun cam girişleri, sahayı rüzgardan korurken çevreyle mekansal bağlantıyı da koruyor.
Gizli bir futbol sığınağı gibi
Stadyum, dışarıdan bakıldığında, benzerleri gibi hayranlık uyandıracak, futbolun heyecanını ve enerjisini yansıtan bir yapı olarak tasarlanmamış; aksine, sokaktan içeri adım atıldığında açılan "gizli bir futbol sığınağı" olarak inşa edilmiş. Merkezinde açık hava bir futbol sahası bulunan proje, çevresiyle bütünleşen, çevresinden güç alan ve komşu alanların karakterini geliştiren bir yapıya sahip. Binanın karakteri, kentsel mekanın geometrisi ve ölçeğine uyum sağlıyor.
Yanındaki okulun gölgede kalmaması için stadyum, konut bloklarının arsanın doğu ve batı tarafına konumlandırılmış. En yüksek bloklar hariç tüm bloklar, çevredeki şehre bakacak şekilde sahanın ters tarafına konumlandırılmış. Konut tarafları, büyük beton ve çelik kolonları üzerine oturtulmuş eğimli bir çatı ile birbirine bağlanmış.
Alt kenarlarda, şehrin silüetinde “büyüleyici bir gülümseme” olarak tanımlanan iki dar, kavisli gölgelikle korunan ek oturma alanları yer alıyor. Bu tasarım, stadyumdaki her koltuğa oyun alanının engelsiz tüm manzarasını sunuyor.
Soluk renkli tuğlalarla kaplı konut blokları, sarı çizgili balkonlar ve ortak çatı teraslarıyla birbirinden ayrılıyor. Buna karşılık, stadyum alanlarının tamamı çıplak betonla tamamlanmış ve sahanın kuzey ve güney kenarları boyunca uzanan dar oturma alanları, tüm alanın görebileceği şekilde tamamen cam duvarlarla kaplanmış.
Fotoğraflar: Tuomas Uusheimo, Hannu Rytky, JKMM
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
10 Mayıs 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.