Tekfen Holding'in kurumsal yayını T-Bülten'in 61. sayısında, firmanın Katar'da yürüttüğü North Field East (NFE) projesine geniş olarak yer verildi. Ülkenin LNG üretim kapasitesini yaklaşık iki katına çıkaracak olan ve TEKFEN'in ana yüklenicilerinden biri olduğu söz konusu proje devasa boyuta sahip. Olağanüstü zor şartlar altında gecesini gündüzüne katan TEKFEN çalışanlarının röportajlarıyla ele alınan projede elli bine yakın kişi çalışıyor.
Tekfen’in 2022 yılında dahil olduğu ve üç ana müteahhitten biri olarak yürüttüğü North Field East (NFE) dünyanın en büyük LNG geliştirme projelerinden biri olma özelliğine sahip ve projede yaklaşık 6 bin 500 Tekfenli ter döküyor.
Özveriyle gerçekleştirilen projenin ele alındığı T-Bülten'in 61. sayısında Tekfen Grup Şirketler Başkanı Hakan Göral, Tekfen İnşaat Genel Müdürü Serhat Pütürgeli, Tekfen Kurumsal İletişim Müdürü Esra Tüzgiray, Proje Direktörü Hüseyin Ardıç, Orta Doğu Bölgesi İnsan Kaynakları Müdürü Mert Akbaba, SEÇ Müdürü Ali Atıf Gökpınar, İdari İşler Şefi Orkun Eyüp Poyraz, Mekanik İşler Şefi Mustafa Serhat Aydın, Boru Mühendisi Cengizhan Kara, Mekanik Mühendisi Ağacan Kerimli, Kaynak Mühendisi Onur Kadir Manlacı, Çelik Mühendisi Elnur Hasanov ve İnşaat Süpervizörü Turgut Terut gibi isimlerin röportajlarına yer verilmiş. Biz de Şantiye® olarak hem projenin bazı ayrıntılarını hem de T-Bülten'den TEKFEN Proje Direktörü Hüseyin Ardıç'ın görüşlerini okurlarımızla paylaşmak istedik.
Proje Direktörü Hüseyin Ardıç:
“En zor şartlarda dahi emniyetimizden, kalitemizden, sözümüzden, taahhüdümüzden hiç ama hiç taviz vermedik"
"Tekfen’de 1998 yılında çalışmaya başladım. Zaman zaman proje aralarında boşluklar ya da yurtdışında yaşadığım dönemler oldu ama 26 yıldan beri Tekfen’le beraberim. Buradaki sistemi bir orkestraya benzetirsek hepimiz bunun bir parçasıyız; büyük görev, küçük görev diye bir yaklaşımımız yok. Özellikle böyle zorlu şartlarda her departmanın, her çalışanın ayrı bir önemi var. NFE projesi, dünyanın en büyük gaz sahası olan North Field’daki gazın sıvılaştırılarak gemilerle taşımaya hazır hale getirilmesine yönelik bir proje. Tekfen olarak biz NFE projesinin EPC-1 denilen ana paketinde, kendine ait kampı olan üç büyük yapım şirketinden biriyiz. Utility ve off-site bölümlerinin yapımından sorumluyuz. Şu anda 6.500 kadar çalışanımız var burada. Önümüzdeki aylarda bu rakamın 7.000’lere ulaşmasını bekliyoruz. İşverenimiz CTJV ve Qatar Energy LNG, denetim, emniyet ve kalite gibi konularda mükemmel bir performans bekliyor. Dolayısıyla karşılamamız gereken çok detaylı prosedürler var. Avantajımız, daha önce benzer işler yapan bir firma olarak her zaman standartların üzerinde olmamız. Benim başladığım yıllarda Azerbaycan’da, Gürcistan’da yaptığımız işlerde Avrupalı denetmenler gelirdi ve uzun süreçlerin ardından her işten alnımızın akıyla çıkardık. Burada da benzer kalite hedefleriyle projeyi tamamlamaya çalışıyoruz. Çok ayrıntılı prosedürler nedeniyle ekstra bir titizlikle çalıştığımız doğrudur. Bu da mükemmeli yakalamaya çalışmak demek."
LNG sektöründe iş yapmanın Tekfen’e önemli faydalar getireceğine inanıyorum
"Burada Güney Asya ülkeleri başta olmak üzere 30 ülkeden çalışanımız var. Türkiye ve diğer Türk Cumhuriyetlerinden çalışanlarımızın olması da fark yaratmamızı sağlıyor. Bir anlamda gücümüzü göstermiş oluyoruz. Bu gibi çalışma ortamları insanların mesleki gelişimini de sağlıyor ve bu anlamda Tekfen’in sektöre önemli bir katkı sağladığına şahit oluyoruz. Proje, dört proses ünitesinden oluşuyor. Bizim bölümümüz, her dört üniteye hizmet eden, gazın ilk girdiği ve içindekilerin ayrıştırılmaya başlandığı kısımlar. Dolayısıyla diğer bölümlerin hepsinin ortağıyız. Şu anda 77 milyon ton LNG üretimi var, NFE Projesi ve ardından NFS ve NFW Projeleri ile birlikte bu miktarın 142 milyon tona ulaştırılması hedefleniyor. Bu, çok büyük bir kapasite artışı ve ihraç demek. LNG’nin gemilerle taşınabiliyor olması da lojistik anlamda çok büyük bir esneklik. Belki böyle önemli bir kapasite artışı dünyadaki enerji fiyatlarının bile dengelenmesine neden olacaktır. Gaz her koşulda petrol ve kömüre göre daha temiz bir enerji kaynağı. Uzmanlar, yeşil dönüşümle beraber gazın ağırlığının artacağını ifade ediyorlar. Bu çerçevede sektörün geleceği düşünüldüğünde, LNG sektöründe iş yapmanın Tekfen’e önemli faydalar getireceğine inanıyorum. Gazın ileri teknolojiyle -180, -190 derecede sıvılaştırıldığı böyle bir projede yer almak, Tekfen’in geleceği açısından çok büyük avantaj. Mali olarak, ilk paket 13,5 milyar dolar olmak üzere, toplamda 20 milyar doların üzerindeki bir projeden bahsediyoruz. Böyle bir projede belli bir standardı sağlayabilmenin ve güvenilir olmanın, gelecek projelerin karar verici mekanizmaları açısından önemli bir referans olacağını düşünüyorum."
2025 sonu proje teslim hedefimize ulaşacağımızı düşünüyorum
Toplamda 50 bine yakın insan çalışıyor sahada; 200 milyon kişi/saat harcanmıştır yaklaşık üç yılda. Her zaman söylüyoruz, bizim için önce insan, önce sağlık. Şu ana kadar hiç kazamız olmadı. İş süreçlerimizde de Tekfen’in itibarını zedeleyecek en küçük bir olumsuzluk bile yaşamadık. Şantiye hayatı zordur tabii ama böyle bir ortamda bile makul şartları oluşturabildiğimizi düşünüyorum. Bizim en başından beri proje teslim tarihimiz 2025 sonuydu ve bu hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum. Tekfen kültürü zorlu durumlarda dahi varlığını gösterdi ve güvenilir bir firma olduğumuzu hep kanıtladı. En zor şartlarda dahi emniyetimizden, kalitemizden, sözümüzden, taahhüdümüzden hiç ama hiç taviz vermedik. Tekfen, geçmişten gelen birikimlerinin, tarihinin, kültürünün kıymetinin çok farkında ve en meşakkatli zamanlarda bile yılmadan, tereddüt etmeden yoluna devam ediyor.
Bültenin ve projenin tümüne ulaşmak için lütfen tıklayın
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
4 Ocak 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.