Türkiye'nin enerji verimliliğini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak, TS 825 Isı Yalıtım Standardı güncellenerek yeni düzenlemelerle yürürlüğe girdi.
Türkiye'nin enerji verimliliğini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak, TS 825 Isı Yalıtım Standardı güncellenerek yeni düzenlemelerle yürürlüğe girdi. Bu güncelleme, binaların enerji tüketimini azaltmayı ve sürdürülebilir yapılar inşa etmeyi hedefliyor. Yeni standart, binalarda ısı yalıtımının etkinliğini artırarak, ısıl köprülerin minimize edilmesi ve enerji kaybının önlenmesine odaklanıyor. Ayrıca, yapı malzemelerinin performans kriterleri güncellenerek, çevresel etkiler göz önünde bulunduruldu. TS 825’in bu yenilikleri, hem çevre dostu binaların inşasına katkı sağlıyor hem de enerji maliyetlerini düşürerek tasarruf imkanı sunuyor. Konunun detaylarını Teknik Danışman ve Makine Yüksek Mühendisi Gürkan Kalafat paylaştı...
"TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı, ilk kez 1998 yılında yürürlüğe girdi. Standart, yeni inşa edilecek binaların ve mevcut binaların oturma alanının % 15'i oranında ve üzerinde yapılacak tadilatlarda tadil edilen bölümünün ısıtma enerjisi ihtiyacının hesaplanma kurallarını ve izin verilebilecek en yüksek ısı kaybı değerlerini ve hesaplama ile ilgili bilgilerden oluşuyordu. Geçmiş yıllarda ufak dokunuşlar yapılan standardın kapsamı genişletildi ve güncellendi. 1 Nisan 2025’te yürürlüğe girecek mevzuatta dikkati ilk çeken daha önce 4’e ayrılan derece gün bölgeleri 6’ya çıkartılmış, binalar sadece ısıtma ihtiyacına göre değil soğutma ihtiyacına göre de tasarlanacak olmasıdır. Ayrıca, bina kapsamları da genişletildi. Yapılan düzenlemeyle, enerji verimliliğinin artırılması, ithal enerjiye olan bağımlılığın azaltılması ve çevresel sürdürülebilirliği hedeflenmekte. Enerji verimliliği, sürdürülebilir kalkınma ve kaynakların etkin kullanımı açısından stratejik bir öneme sahiptir. Özellikle binalarda tüketilen enerji miktarının azaltılması hem ekonomik hem de çevresel faydalar sağlayarak ülkemizin enerji bağımlılığını azaltmada kritik bir rol oynamaktadır. Tebliğe uygun inşa edilecek yapılarda, konfor şartları değişmeden enerji faturalarının yüzde 25 azalmasına imkân verilecek. Böylece, her yıl yeni inşa edilecek binalarda yıllık 2,5 teravatsaat enerji ile Atatürk Barajı'nın 3 ayda ürettiği enerji kadar tasarruf sağlanması beklenirken, doğaya yılda 600 milyon ton eşdeğerinde karbondioksit salımının da önüne geçilmesi hedefleniyor."
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
10 Mart 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.