Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılması Tebliği’ne ilişkin biraçıklama yapan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “Cumhurbaşkanlığımızın ‘2053 Net Sıfır Emisyon’ hedefi kapsamında katkı sağlayacak her türlü projede sektör olarak yer almaktan büyük memnuniyet duymaktayız. Çimento üretiminde klinker kullanımının azaltılması hedefinin de kamu yararı sağlayacak oldukça önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı’na, iki yılı aşkın süredir üzerinde titizlikle çalışılan ve 16 Mart 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan “Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılması Tebliği” için teşekkür eden Yücelik, söz konusu Tebliğ ile birlikte kamuda yapılacak olan yapım işleri ile çimento içerikli mal alımı ihalelerinde klinker/çimento oranının 2025-2029 dönemi için 0,80, 2030’dan itibaren 0,75 olarak sınırlandırılacağını kaydetti.
Fatih Yücelik konuya ilişkin görüşlerini şöyle aktardı: “Bu sayede 10 yılda yaklaşık 11 milyon ton CO2 azaltımı ve 1,3 milyon ton ithal petrokok tasarrufu elde edilerek, yaklaşık 500 milyon ağaca eş değer çevresel fayda sağlanacaktır. Bununla birlikte projenin hedeflenen başarıya ulaşabilmesi için bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikle; Tebliğde yer alan sınırlandırmaların başarıyla uygulanması ve hedeflenen çevresel faydaların eksiksiz olarak sağlanabilmesi için denetim mekanizmasının büyük öneme sahip olduğu bilinmelidir. Tebliğin uygulama esaslarına ilişkin farkındalığın artırılması ve şeffaf denetim mekanizmalarının kurulması projenin hayata geçirilmesinde kilit rol oynayacaktır. Öte yandan, yeşil çimento tiplerinin kullanılmasıyla sağlanacak çevresel faydalar, geleneksel portland çimentosuna eş değer teknik performans sunmaya devam etmelidir. Bu nedenle, uçucu kül ve granüle yüksek fırın cürufu gibi alternatif hammaddelere sektörün erişim imkanlarının arttırılmasının bu hedeflere ulaşılmasında önemli bir çözüm stratejisi sunacağını düşünüyoruz.”
Yücelik, dünyada yürütülen benzer proje örnekleri incelediğinde, Hindistan’ın 0,64 klinker/çimento oranıyla dikkat çektiğini belirterek, “Hindistan, dünyada hızla düşük klinker/çimento oranıyla üretim yapabilme başarısını gerçekleştirdi. Çimento sektöründe uçucu kül kullanımını yaygınlaştırmak ve böylece hem termik santrallerin atıklarının yeniden kullanımını sağlamak hem de yeşil çimento kullanımını teşvik etmek amacıyla yürürlüğe koyduğu yasal düzenlemeye borçludur.” diye konuştu.
Fatih Yücelik şöyle devam etti: “Projenin başarıya ulaşması adına önemli etkiye sahip bir diğer unsur ise ülkemizde uzun yıllardır kullanımda olan çimento ve beton standartlarının bu yeni yaklaşıma uygun şekilde güncellenmesi ve sahada denetimlerinin yeni standartlara göre yapılmasının gerektiğidir. Sonuç olarak; söz konusu Tebliğ ile kamuda yeşil çimento kullanımının yaygınlaştırılması hayata geçirilirken, hedeflenen çevresel faydaların eksiksiz olarak sağlanabilmesi için denetim mekanizmasının ivedilikle oluşturulması, alternatif hammaddelere erişim kolaylığı için teşviklerin hayata geçirilmesi ve ilgili standartların güncellenmesi hususlarına önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Fatih Yücelik, ayrıca özel sektörün de bu Tebliğ doğrultusunda hareket etmesinin ve çimentonun özel sektöre arzı noktasında üreticiler tarafından tüketicilerin bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekerek, “Bu konuda üzerimize düşen görevi üreticiler olarak biz de yerine getireceğiz ki, hedeflenen CO2 azaltımının katlanarak artırılması sağlanabilsin” diyerek sorumlulukların altını çizdi.
Bu bağlamda 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe giren olan “Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılması Tebliği”nin hazırlanmasında öncü rol üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na teşekkür eden Fatih Yücelik, sektörün emisyon azaltıcı projelerde kamu yararı sağlamak adına destek olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydederek, bu kapsamdaki yasal çalışmaların genişleyerek devam etmesini ve kamu-özel sektör iş birliğinin başarıyla sürdürülmesini temenni ettiğini dile getirdi.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
2 Ocak 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.