Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ekim 2024 sonuçlarına göre, Bileşik Endeks bir önceki aya göre 0,25 puan azaldı ve 66,89 puana geriledi. Faaliyet Endeksi ise bir önceki aya göre 0,6 puan arttı ve 141,7 puana yükseldi. Ekim ayında güven seviyesi, eylül ayına göre 0,45 puan düştü ve 29,58 puana indi. Bir önceki aya kıyasla 0,5 puan azalan ve 53,1 puan seviyesine gerileyen Beklenti Endeksi, bu sonuçla birlikte dokuz ay üstü üste düşüş gösterdi.
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ekim 2024 sonuçları açıklandı. Rapora göre, Bileşik Endeks ekim ayında sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. Özellikle yurt içi faaliyetlerin yüksek sezon içinde zayıf performans gösterdiğine dikkat çekildi. Mevsimsellik katkısının endekslere yansımadığı belirtilirken, iç pazarda yavaşlamanın daha çok hissedildiğine de vurgu yapıldı. İhracat pazarlarında durağanlığın sürdüğüne değinilen raporda, güven ve beklentilerin de zayıf kaldığına yer verildi.
Yaşanan gelişmeler sonucunda, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, ekim ayında bir önceki aya göre 0,25 puan azalma kaydetti ve 66,89 puan oldu. Bu sonuçla birlikte Bileşik Endeks’in, yerel seçimler sonrası temmuz ayında yaşanan ilk artış sonrası üç ay üst üste gerileme gösterdiği belirtildi. Rapora göre, sıkılaşma politikalarının yavaşlatıcı etkisi gecikmeli olarak daha çok hissedildi. Önümüzdeki üç aya ilişkin üretim, yatırım ve özellikle istihdam beklentilerinde belirgin düşüşün sürdüğü de vurgulandı.
Bileşik Endeksi’nin bundan sonraki süreçte büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile şekilleneceğine raporda yer verilirken, endekslerde toparlanmanın ötelendiğine de dikkat çekildi.
Faaliyet Endeksi 141,7 puana yükseldi
Türkiye İMSAD’ın hazırladığı rapora göre, eylül ayında toparlanan faaliyetler ekim ayında da toparlanmayı sürdürdü. Uygulanan sıkılaştırma politikasının iç pazardaki etkileri devam ederken, küresel pazarlardaki durgunlukta da değişim olmadığı raporda ifade edildi. Mevsimselliğin olumlu etkisinin de azaldığına vurgu yapılırken, tüm gelişmelere bağlı olarak Faaliyet Endeksi’nin ekim ayında sınırlı bir artış gerçekleştirdiği belirtildi.
Raporda paylaşılan verilere göre, ekim ayında Faaliyet Endeksi bir önceki aya göre 0,6 puan yükseldi ve 141,7 puan seviyesine çıktı. Fakat bu yükselişe rağmen Faaliyet Endeksi’nin geçen yılın ekim ayının altında kaldığı kaydedildi.
Yurt içi satışlarda ekim ayında bir önceki aya göre sınırlı ölçüde artış görülen endeks sonuçlarına göre, ihracat verilerinde ise herhangi bir değişim kaydedilmedi.
Endeks verilerinde, üretim ve cirolarda artış yaşandığı aynı zamanda yurt dışı satış fiyatlarının yükseldiği de görüldü.
Raporda, inşaat malzemesi sanayisinde faaliyetlerin, sıkılaşma politikaları, mevsimsellik ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler tarafından belirlendiği ifade edildi. Ayrıca, iç pazarda yavaşlamanın süreceğine ve kış ayları yaklaştıkça mevsimselliğin bu kez olumsuz etkilerinin görüleceğine de vurgu yapıldı. İhracat pazarlarında beklenen toparlanmanın ötelendiği belirtilen raporda, Faaliyet Endeksi’nin yılın geri kalanında durağan kalacağına dair öngörüde bulunuldu.
Güven Endeksi 0,45 puan daralma gösterdi
Rapora göre, ekim ayında iç pazarın durağan olması ve buna bağlı olarak faaliyetlerin zayıf kalması, güven üzerinde olumsuz etkinin sürmesine neden oldu. Öte yandan, sıkılaştırma politikalarının iç pazarda işleri yavaşlattığı ve finansmana erişimde zorlukların sürdüğüne vurgu yapıldı. Ekim ayında mevsimselliğin olumlu katkısı da azaldı. Bu gelişmelere bağlı olarak da Güven Endeksi’nin ekim ayında sınırlı ölçüde düştüğü ve kırılgan kalmaya devam ettiği tespitinde bulunuldu. Endeks verilerinde, ekim ayındaki güven seviyesinin bir önceki aya göre 0,45 puan azaldığı ve 29,58 puana gerilediği görüldü.
Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin de zayıf kaldığı belirtildi. İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisinde güven seviyesinin sınırlı ölçüde azalma gösterdiğinin de altı çizildi. Ayrıca, yurt içi pazarlarda güvenin sınırlı ölçüde yükseldiğine, ihracat pazarlarına olan güvenin ise sınırlı ölçüde düştüğüne raporda yer verildi.
Üretim, yatırım ve istihdam beklentileri belirgin şekilde azaldı
Ekim ayında sınırlı ölçüde azalma gösteren Beklenti Endeksi’nin, böylece dokuz ay üst üste düşüş kaydettiği raporda belirtildi. Alınan yurt içi siparişlerin zayıflamasının beklentiler üzerinde sınırlandırıcı role sahip olduğu ifade edilirken, sıkılaştırma politikaları ve ihracat pazarlarında toparlanmanın ötelenmesi faktörlerinin de beklentileri olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı. Ek olarak, önümüzdeki döneme ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinin son 5 ayda belirgin şekilde azaldığına da raporda yer verildi.
Yaşanan süreçlerin etkisiyle, Beklenti Endeksi’nin ekim ayında bir önceki aya göre 0,5 puan azaldığı ve 53,1 puana indiği görüldü. Rapora göre, mevsimselliğin olumlu katkısı endeks verilerine yansımadı. Ayrıca, üretim ve yatırım ile ücret artışları beklentilerinin farklılaştığı süreçte özellikle istihdam beklentileri de önemli ölçüde düşüş gösterdi.Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin ekim ayında değişmediğine yer verilen raporda, ekonomi programının korunmasının, ülke ekonomisine olan beklentileri desteklediğine vurgu yapıldı.
Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerinde sınırlı düşüş gerçekleştiği ve ihracat siparişlerinde de azalma görüldüğü raporda belirtildi. Ayrıca, önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve özellikle istihdam beklentilerinde düşüşlerin sürdüğüne dikkat çekildi.
21 Kasım 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.