Şantiye dergisinin bu sayısında çok geniş bir coğrafyayı kapsayan deprem faciasını ele almak istediğini duyduğumda açıkçası kendimi birden 14 yıl öncesinde buldum...
BU İÇERİĞİ, ŞANTİYE®NİN MART-NİSAN 2023 (398.) SAYISININ E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA OKUYABİLİRSİNİZ... LÜTFEN TIKLAYIN...
Yazan: Burak KIYICI / İnşaat Yük. Müh. / Polyfin Geomembran San. ve Tic. A.Ş. Yön. Kur. Bşk.
1999 Gölcük depremi, kayıplar, yaşananlar, enkazlarda yapılan tespitler, inşaat yönetmelikleri, su yalıtımının önemi... Özellikle de korozyona uğramış ve incelmiş donatıların görüntüleri...
Üşenmeyip arşiv taraması yaptım kendi adıma. O dönem çeşitli inşaat dergilerine yazdığımız yazılar, yeni bastırdığımız broşürlere koyduğumuz bilgiler, yaptığımız uyarılar. Hepsi daha dün gibi aslında. Kendi yazılarımda ısrarla belirtmişim, örneğin, “su yalıtımı strüktürden sonraki en önemli kalemdir, hatta strüktürü de koruduğu bilinmelidir” diye.
O günden bugüne peki ne değişti sizce? Yalıtım bilinci(!)
Gerçekten öyle mi acaba? Kağıt üzerinde baktığımızda öyle gibi de görünüyor. Yeni yönetmelikler, ilgili derneklerin çalışmaları, artan üretici ve sektörde faaliyet gösteren firma sayıları, piyasadaki malzeme çeşitliliği, projelerde yalıtım kaleminin öne çıkması, tekmili birden ne ararsanız var.
Peki olmayan ne?
İş ahlakı...
Eminim ki bu sayıya katkı sunan sektördeki değerli temsilcilerimiz ülkenin genel durumu, ülkemizdeki inşaatlara genel bir bakış, müteahhitler, yerel yönetimler, iktidar temsilcileri, ekonomi, sektör bilgileri, fay hatları, deprem yönetmelikleri, su yalıtımının önemi, temsil ettikleri veya ürettikleri malzemelerin önleyici özellikleri gibi başlıkları zaten sizlerle paylaşacaklardır.
Benim dikkat çekmek istediğim husus ise, özellikle su yalıtımı sektöründeki kıymetli firmaların sahipleri, temsilcileri ve çalışanları olarak iğneyi bir kez olsun kendimize batırmamız gerekliliğidir.
Dünyanın hiçbir yerinde, tek bir malzeme tipi; zemin şartları, uygulanacak coğrafya, proje detayı, mimari dizayn, iklim şartları, yapı tipi, temel derinliği, tek yüz çift yüz perde detayı vb. sınırsız değişkenin olduğu bir ortamda, bütün projelerin su yalıtımı için önerilemez!
Yine dünyanın hiç bir ülkesindeki tek bir projeye, 40 farklı malzeme tipi ile, her biri de “en iyi çözüm budur” denilerek ve diğer sistemler kötülenerek, 200 farklı firma teklif sunamaz! Eldeki malzeme tipi ile çözülemeyecek bir teknik detay için, “biz o detayı uygulama sırasında hallediyoruz” diye ilimle ve bilimle bağdaşmayan yanıltıcı bilgi verilemez. Daha teklif aşamasında sunduğu malzemenin kesin çözüm sağlamayacağını bilerek, enjeksiyonu sistem içine dahil edemez.
Su yalıtımının söz konusu olduğu bir durumda, “enjeksiyon” kelimesinin ne kadar vahim olduğunun da bilincinde miyiz acaba sektör olarak?
Biz değil miyiz “aman su yalıtımını doğru yapmazsanız temelden veya perdeden girecek su ile donatınız korozyona uğrar, bina zarar görebilir olası bir depremde” diyerek korku salan? Su yalıtımını hayati olarak vurgulayıp, sonra müşterinin sadece negatif taraftan sızan suyu görmesini engelleyecek şekilde enjeksiyon yaptığımızda, donatılar su içinde yüzdüğünde biz neredeyiz peki?
Dolayısıyla, herşeyi ve herkesi eleştirirken, özellikle su yalıtımı sektöründe faaliyet gösteren bizlere düşen milli görev, ürettiğimiz veya temsilcisi olduğumuz malzemeleri, projeye uygun olup olmadığına bakmadan satmak değil, doğru malzemeyi doğru detayda önermektir.
1999 depreminden sonra değil, sektöre ilk başladığım 1995 yılında söylediğim bir söz ile yazıya nokta koymak istiyorum: Yalıtımın “kusura bakma”sı olmaz.
5 Nisan 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.