Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF), 20. yıl etkinlikleri kapsamında TÜRKÇİMENTO’nun organizasyonunu ve içeriğini üstlendiği, Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) iş birliğiyle “AB Yeni Yapı Malzemeleri Yönetmeliği CPR (2024/3110) – Uygulamalar ve Sektöre Etkileri” konulu çevrim içi bilgilendirme webinarı 3 Temmuz 2025 tarihinde düzenledi.
Webinara Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü'nden Ticaret Uzmanı Elif Berrak Taşyürek ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı Malzemeleri Daire Başkanı Nuran Danışman konuşmacı olarak katıldı. Etkinlik, yapı malzemeleri sektörünün Avrupa Birliği mevzuatına uyum sürecine ilişkin önemli değerlendirmelere sahne oldu.
AB Mevzuatı, Sektörel Standartları Yeniden Şekillendiriyor
Elif Berrak Taşyürek, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yapı malzemeleri sektörünün sınırda karbon düzenlemesi, döngüsel ekonomi ve eko-tasarım kurallarıyla yeniden yapılandığını ifade etti. Demir-çelik, çimento, alüminyum gibi enerji yoğun sektörler için karbon içeriklerine dayalı mali yükümlülüklerin 2026 yılında başlayacağını, ürün yaşam döngüsü, çevresel ayak izi ve dijital ürün pasaportu gibi kavramların artık vazgeçilmez hale geldiğini belirtti. Ayrıca, AB pazarına girişte performans kriterleri ve uygunluk değerlendirme süreçlerinin zorunlu hale geldiğini; çimento ve seramik gibi ürün grupları için sürdürülebilirlik standartlarının devreye girdiğini vurguladı.
CPR Yönetmeliği ile Dijitalleşme ve Şeffaflık Öne Çıkıyor
Nuran Danışman ise CPR (AB Yeni Yapı Malzemeleri Yönetmeliği) revizyonunun temel hedeflerini “iç pazarda güvenli ve sürdürülebilir ürün dolaşımını sağlamak, yeşil ve dijital dönüşüme katkı sunmak ve insan sağlığını korumak” olarak özetledi. Yapı sektörünün dijital dönüşümünü desteklemek adına ürün bilgilerine dijital erişim, şeffaflık ve izlenebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dijital pasaport sistemi, çevresel beyan yazılımları, şikâyet yönetimi ve bilgi paylaşım sistemlerinin standardize edilmesinin önemine dikkat çekti. AB Komisyonu’nun 2026 yılına kadar yayımlamayı planladığı üç yıllık teknik çalışma planına da değindi.
120’yi aşkın kişi katılımıyla gerçekleşti
Webinara kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından 120’den fazla kişi katıldı. Katılımcıların yönelttiği sorular ve yorumlarla zenginleşen etkinlik, etkileşimli yapısı sayesinde yüksek verimlilikle tamamlandı.
TSF Genel Sekreteri Mehmet Mercan ve YÜF moderatörü Kalite ve Çevre Kurulu Direktörü Alpay E. İğrek, sektörün Avrupa Birliği düzenlemelerine uyum sağlamada kararlılıkla ilerlediğini vurguladı. Yeni yönetmeliğin, yapı malzemeleri sektöründe çevresel sürdürülebilirliği, dijitalleşmeyi ve insan sağlığını önceleyen çok boyutlu bir dönüşümü beraberinde getirdiği ifade edildi. Etkinlik, konuşmacılara teşekkür edilerek son buldu.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
6 Temmuz 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.