İklim krizinin etkileri her geçen gün artıyor. Dünyamızı tehdit eden bu tehlikeyi bertaraf etmek için hem ülkeler hem de bireyler önlemler alıyor. Özellikle enerjiden kaynaklı emisyonların yüzde 17 ila 21’inden sorumlu olan konutlarda yapılan iyileştirmeler, iklim kriziyle mücadelede kilit rol oynuyor. Peki, evlerimizi sıfır karbonlu evlere dönüştürmek için ne yapmamız gerekiyor?
“Evlerimizi sıfır karbonlu evlere dönüştürmek için binanın yıllık net enerji ihtiyacının yüzde 100 yerinde ve yenilenebilir enerji ile sağlanması gerekiyor” diyen Üçay Grup Enerji Direktörü İlgin Eray, 28 Temmuz Dünya Doğa Koruma Günü kapsamında yaptığı açıklamada iklim krizinin çevresel etkilerini düşürmek ve doğayı korumak için “Zero House” konseptinin önemine dikkat çekti.
Dünya genelinde ki konutlar iklim krizinin birincil nedeni olan emisyon sorununda önemli rol oynuyor. Çünkü konutlar küresel emisyonların yüzde 17 ila 21’inden sorumlu tutuluyor. Bu nedenle konutlarda yapılacak iyileştirmeler, Paris anlaşmasının karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra düşürme hedefine ulaşılmasında önemli rol oynuyor.
Enerji yüzde 100 yerinde ve yenilenebilir enerji ile sağlanmalı
“Evlerimizi sıfır karbonlu evlere dönüştürmek için binanın yıllık net enerji ihtiyacının yüzde 100 yerinde ve yenilenebilir enerji ile sağlanması gerekiyor” diyen Üçay Grup Enerji Direktörü İlgin Eray, 28 Temmuz Dünya Doğa Koruma Günü kapsamında yaptığı açıklamada iklim krizinin çevresel etkilerini düşürmek ve doğayı korumak için “Zero House” konseptinin önemine dikkat çekti:
“CO2 emisyonlarını azaltmak ve nihayetinde ortadan kaldırmak küresel bir hedeftir. Küresel karbon emisyonlarında önemli bir rol oynayan konutlar, bu hedefe ulaşılmasında kilit rol oynuyor. Günümüzde birçok ev sahibi, konutlardaki enerji sarfiyatının çevreyi ve dünyayı nasıl etkilediğinin farkında. Eski evini, net sıfır bir ev yapmak ve tükettiği kadar enerji üretmek isteyen konut sahiplerinin sayısı her geçen gün artıyor. Konutlarda yapılacak dönüşüm ilk etapta göz korkutucu olarak görülse de;dikkatli planlama, uzman tavsiyesi ve yeterli bütçe ile kısa sürede yapılabiliyor. Üstelik renovasyon sonrası yapıların çevresel etkilerinin azalması ve enerji faturalarından tasarruf sağlanması da yatırım kararı alacak kişileri motive ediyor."
"Biz Üçay Grup olarak, eski bir evi net sıfır yapmak için çeşitli faktörleri göz önünde bulunduruyoruz. Evin elektrik enerjisini karşılamak için güneşten elektrik üretebilen fotovoltaik paneller kuruyor, ısıtma ve soğutma sistemlerini iyileştiriyor ve elektrikli araçların şarj istasyonu kurulumunu da Zero House konseptine entegre ediyoruz. Ne kadar az enerji tüketirseniz, bunu telafi etmek için o kadar az üretmeniz gerekir. Bu nedenle evlerde enerjinin ortalama yüzde 45’ini tüketen ısıtma ve soğutma sistemlerini doğru projelendirmek, doğru kapasite ve donanımlara sahip ürün seçmek de oldukça önemli. ‘Zero House’ konseptinde evin çatısına kurulan güneş enerjisi panellerinden (GES) sağlanan elektrik enerjisi evinizin; ısıtma, soğutma ve sıcak suyunu sağlayacak cihaza enerji sağlıyor. Bu cihaz, ısı pompası ya da birden fazla iklimlendirme cihazının kombine edildiği VRF sistemi olabiliyor. Meskenin büyüklüğüne göre tek bir cihazla ya da kombine çalışan birden fazla cihazla iklimlendirmeyi gerçekleştirebiliyoruz. Evsel kullanımda en çok tercih edilen yöntem ‘ısı pompası’ oluyor. Isı pompası ile çok az elektrikle ısıtma ve sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Birden fazla cihazın birlikte kullanıldığı multi sistemleri, yani VRF sistemleri de daha büyük alanların (fabrikalar, büyük ofisler ve yapılar) iklimlendirmesinde kullanıyoruz. GES’lerde üretilen elektrik iklimlendirme dışında farklı amaçlarla da değerlendiriliyor. Ayrıca evlerdeki ısıtma soğutma sistemlerinin akıllı ev konseptinde yani otomasyon sistemleri vasıtasıyla uzaktan yönetilmesi de gerekiyor. Yalnızca ısıtma ve soğutma sistemleri değil, aynı zamanda doğru yönetilmediğinde enerji sarfiyatını artıran; aydınlatma sistemlerinin, televizyonların ve daha birçok elektronik aletin bir ev otomasyon sistemi üzerinden kontrol edilebilir olması gerekiyor.Tüm bu iyileştirmeler yapıldığında iklim değişikliğini yavaşlatmak ve enerji faturalarından kaynaklı giderlerden tasarruf etmek mümkün hale geliyor.”
31 Temmuz 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wielton, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 2.100 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.